szex kibeszélő férfi érzelmi kötődés prioritás
Míg sokan azt gondolják, hogy az egymás előtti megnyílás hamarabb következik be, mint a testiség, addig bőven akadnak olyanok is, akik ennek a szöges ellentettjét vallják: előbb az ágy, aztán a lelkizés!

Bár a romantikus történetek arra nevelnek minket, hogy egy kapcsolatban az érzelmi kötődés következik be hamarabb és csak utána a testiség, a valóság, mint megannyi dologra az elképzelt szerelmi sztorikból, erre is gyakran rácáfol. Ez talán sokak rózsaszínködös álmait töri össze, pedig egyáltalán nem ördögtől való hozzáállásról beszélünk, egyszerűen csak máshogy vélekedünk.

Gondoljunk csak bele, mindannyian más tapasztalatokat szerzünk az életünk és a kapcsolataink során, legyenek azok pozitívak vagy negatívak, ezek hatására pedig mind máshogy reagálunk, más fontossági sorrendeket állítunk fel magunkban. Más kép alakul ki a fejünkben a testiségről, szerelemről, mindannyiunkban különböző érzelmi gátak alakulnak ki és más tulajdonságokat keresünk elsődlegesen a párunkban.

Ezek után miért annyira furcsa belegondolni abba, hogy sok férfi – és nem mellesleg nő – számára az intim együttlét az érzelmi nyitottság függvénye és nem fordítva? A két felfogás tökéletesen megfér egymás mellett, egyik sem jó vagy rossz, egyszerűen csak más megközelítései a kapcsolatok természetes alakulásának.

Forrás: Shutterstock

Bár napjainkra már távol vagyunk attól az állásponttól, hogy a férfiak nem sírnak, azért a férfiasság egyik kulcsfontosságú feltételét még mindig az érzelmi stabilitás jelenti, amit sokan azzal azonosítanak, hogy ha egy férfi megtartja magának az érzéseit, vagy legalábbis csak a hozzá nagyon közel állókkal osztja meg. Ez viszont az esetek többségében csak akkor kivitelezhető, ha az ember fia előrébb helyezi prioritásban a testiséget az érzelmi kötődésnél, ami sok férfiról elmondható.

Talán nem alaptalan állítás, hogy a legtöbb férfi több nővel fekszik le az élete során, mint amennyinek megnyílik érzelmileg. Ez a matek pedig csak úgy jön ki, ha elfogadjuk, hogy a szex az esetek többségében az érzelmi megnyílás feltétele és nem fordítva.

Az ezzel összefüggő problémák ott kezdődnek, amikor valaki számára ez a sorrend nem egyértelmű, többnyire azért, mert az ő prioritási sorrendjében előrébb van az érzelmi megnyílás a testiségnél. Hány férfi menekül azoktól a nőktől, akik túl hamar teregetik ki az emocionális szennyesüket, vagy akik idő előtt kezdik faggatni őket a legmélyebb érzelmeikről?! A férfiak ilyenkor rendszerint érzelmi kötődésre alkalmatlannak lesznek bélyegezve, olyan embereknek, akik menekülnek a komoly szándék legkisebb előszelének érzetétől is.

A helyzet azonban nem ennyire elbagatellizálható, mert igen, bár nem példátlan az, hogy valaki ódzkodjon az elköteleződéstől, vannak akiknél egyszerűen csak hosszabb időbe telik megnyílni, ebben a hosszabb időtartamban pedig rendszerint hamarabb következik be az, hogy lefeküdjetek egymással, minthogy felhánytorgassátok a másik gyerekkori traumáit vagy érzelmi mélypontjait.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.