gyermek kibeszélő smink Instagram szelfi
A mostani tizenévesek, a jövő építői, egy olyan világban nőnek fel, ami csak nyomokban hasonlít az általunk ismerthez. Ők azok, akiknek az oviban Iphone a jelük, és a postaláda fogalmát szinte már nem is ismerik. Annál inkább a Snapchat minden csínját-bínját, az Instagram és a Youtube összes sztárját.

És a nagy kérdés az, hogy jól van-e mindez így? Azt hiszem, ezt nincs jogom eldönteni. Fejlődünk, és minden változás egy újfajta világot hoz magával. De vajon hol van az a határ, amíg az új elfogadható? Mik azok az értékek, amiknek nem lenne szabad elveszniük? Létezik egy újfajta magyarázat az erkölcs és a tisztelet fogalmára, ami pusztán járulékos vesztesége a modernizációnak? Lehet.

A munkám során kinyitottam pár olyan ajtót, ami azokhoz a családokhoz enged betekintést, ahol kiskorú gyermek lakik. Amit a színfalak mögött láttam, az pedig lesokkolt.

Forrás: Shutterstock

12 éves, és próbált már öngyilkos lenni. 13 évesen drogproblémákkal küzd. 14, és többen látták a mellét, mint a Madonnáét. 15, és egy házibuli számára egyenlő az orgiával. Most tölti a 16-ot, és azt mondja, kiégett. Fiúk és lányok egyaránt. Nem tanulnak, nincsenek céljaik, a szülők pedig... nem tudnak mit tenni. Mert semmit nem ér a szavuk. Tudom, mert ők maguk mondták. De hogy mindezért ezért ki okolható? Azt hiszem, csak az tudja erre a választ, aki ebben él. És senki másnak nincs joga ítélkezni, sem a gyermek, sem a szülők felett. Mert ez most valami más. Egy új kor.

A probléma talán ott kezdődik, hogy mindenki mindent lát, tud és megmutat. Az önérvényesítés egy teljesen új szakaszába lépett át. Nem motivált, okos, bölcs vagy talpraesett kell, hogy legyél. Hanem jó blogger, vlogger, youtuber, Tumblr vagy musical.ly sztár. Mindezekből egyből kiderül, hogy kétség kívül a magamutogatás korát éljük. Ezen évtized szlogenje akár ez is lehetne:

"Mutasd meg, mid van - és megmondom, ki vagy!"

Kyle Jenner istennő, Kim Kardashian királynő. Ők, akiket követni kell, megannyi sztárral, netcelebbel együtt, különben lemaradsz valamiről. És nem elég csak megnyomni a "follow" gombot. Neked is át kell változnod. Vegyél fel egy mainstream outfitet, lehetőleg mélyen dekoltált felsővel, a szemöldököd legyen hibátlan, és valami nagyon király filterrel nyomj egy szelfit, aztán oszd meg a világgal hastagekkel teletűzdelve! Ha nem teszed, kiközösítenek.

Mit gondolsz, hibáztatható egy 12-17 éves gyermek, ha belekerül a megfelelési kényszer erősen magával húzó sodrába? Mind tudjuk, miről beszélek, mert ezt ennyi idősen mi is átéltük, csak most itt másról van szó, nem arról, hogy stréber vagy-e, benne vagy-e a focicsapatban, hanem hogy meg mered-e tenni, amit a nagyok: bedrogozva bulizni félig meztelenül, majd a videódat felrakni YourStoryba - így ünnepelve meg azt, hogy elvégezted általánost.

Láttam őket a képeiken. Fejlettebbek, jobban sminkelnek, menőbb cuccaik vannak, mint sokunknak. A szájuk tökéletes, a szemükön irigylésre méltó tusvonal. Hallottam őket a videóikon. Felnőttnek hiszik magukat, és úgyis viselkednek. Beszéltem a családjaikkal, akik nem tudnak mit tenni. Mindenki így csinálja - ezt mondják.

Forrás: Shutterstock

Pedig csak azzal kellene tisztában lenni, hogy minden egyes feltöltött fotó, felvett videó mögött egy hibásan kódolt önkifejezési szándék, egy meg nem siratott gyermekkori szerelem áll. Egy figyelmen kívül hagyott, elvált szülőkkel rendelkező kislány vagy egy kisfiú, aki soha nem ért el igazi sikereket - akik azt hiszik, így érnek majd valamit.

Mert az igazság az, hogy nekik ugyanolyan gyermeki lelkük van, mint nekünk valaha volt. Ugyanúgy sérülnek, mint mi, de ezt nem tudják kezelni. A baj az, hogy az emberi érték kifejezésből csak az érték szót ismerik - de azt sem jól értik. Nagyon hamar nőnek fel és kapnak túl erős visszajelzéseket a világtól. Olyan elvárásokkal állnak szemben, amiknek ha meg akarnak felelni, teljesen el kell veszíteniük önmagukat. Mert ez lett a norma.

Persze kivételek mindig vannak. Én most azokról a fiatalokról beszéltem, akiknek a lelke elveszik valahol két poszt és két szex között tizenhárom évesen. Mert azt hiszik, mindez helyénvaló, csak így fognak törődni velük.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.