metró kibeszélő tömegközlekedés villamos busz
Legyen szó buszról, villamosról vagy metróról, sokszor ezek jelentik a leggyorsabb vagy egyetlen megoldást ahhoz, hogy eljussunk A-ból B-be. Sokan szeretik a tömegközlekedést, ilyen vagyok én is, de mi alkotjuk a kisebbséget, ugyanis a többség kényszerűségből használja, míg egyesek inkább gyalogolnak, csak ne kelljen felszállniuk a "retkes" járművekre.

A közlekedési vállalatok megtesznek mindent azért, hogy biztosítsák az utasok biztonságát és kényelmét, de nem lehet ott minden egyes járművön egy őr. Elvárható lenne viszont az, hogy az emberek kulturáltan viselkedjenek, normálisan utazzanak és ne zavarják, és legfőképpen ne zaklassák a többieket. Vannak viszont olyan emberek, akik miatt valóban rémálom a tömegközlekedés.

Aki bordélynak képzeli a buszt

Egy-két éve járta körbe az internetet az a videó, melyet Pécsen rögzített egy utas. A felvételen az látható, ahogy az egyik esti járaton egy nő odahajol partnere öléhez és szájával kényeztetni kezdi a férfit. A cselekmény nemcsak jogsértő, de felháborító is, hiszen egy kiskorú nem lehet felkészülve egy ilyen látványra. Arról nem is beszélve, hogy a testnedvek beszennyezhetik az ülést és a kapaszkodókat, emellett fertőzést is terjeszthetnek.

Aki zaklatja az utasokat

Számtalan esetről hallani, mikor valaki, vagy egy kisebb társaság támadja le a gyanútlan utast. Az egyik budapesti villamosvonalon (28-as) pár éve halálos késelés történt, mikor egy férfi azért támadt rá egy másikra, mivel nem engedték neki, hogy megsimogasson egy kutyát. Az elkövető tagadta a gyilkosság vádját, azt mondta, az áldozat beleesett a késébe.

Nem minden zaklatás fajul idáig, de nem ritka a verbális zaklatás. Sokunknak sajnos személyes tapasztalata is van a témában, akár elszenvedőként, akár szemtanúként. Nincs jó taktika, sajnos akkor sem tudjuk lerázni a kötekedőket, ha nem veszünk róluk tudomást, nem szólunk hozzájuk és rájuk sem nézünk, ugyanis sok esetben ez csak olaj a tűzre.

Ha ilyet tapasztalunk, nem jó megoldás lemenekülni a járműről, ugyanis a megállóban vagy az utcán védtelenebbek vagyunk.

Forrás: Shutterstock

Aki telefonfülkének hiszi a járművet

A legkevésbé ártatlan, de ugyanúgy idegesítő az a személy, aki hangosan telefonál. Már az is rendkívül kellemetlen, ha ordít a telefonba, de nincs annál irritálóbb, mint mikor kihangosítva vagy videóhívással intézi a beszélgetést. Az egész villamos azt hallgatja, ahogy ecseteli a problémáit, miközben arról panaszkodik, hogy a zajtól semmit se hall...

Aki részeg

Egy éjszakai járaton szinte kötelező elem a buliból hazafelé tartó fiatalság, akik békésen eldülöngélnek a széken a végállomásig, és csak igazán ritka esetben akasztják meg a forgalmat azzal, hogy odarókáznak a busz padlójára. Sokkal rosszabbak náluk azok, akik napközben választják pityókásan a tömegközlekedést.

Szem- és fültanúja voltam annak, amikor a korábban már emlegetett 28-as villamosra a vezető minden akarata ellenére felszállt három részeg férfi, akik közül az egyiknek vér borította az arcát. Hiába erősködött a vezető, nem akartak leszállni, mondván csak ide mennek látogatóba a börtönbe...

Aki DJ-nek képzeli magát

Az elmúlt pár évben lett nagy divat a hordozható hangszóró, de már korábban is köztünk jártak a házi lemezlovasok. Egykor a telefonjukból, ma már ezekből a hangszórókból ordíttatják a zenét, gondoskodva arról, hogy az utazóközönség biztosan ne unatkozzon.

Aki dohányzik

Ma már nemcsak a járműveken, de a megállókban is tilos a dohányzás. Egy tábla és az esetleges pénzbírság azonban nem jelent elég visszatartó erőt, ugyanis előfordul, hogy a csak egy megállót utazó delikvensek a füstölő cigi végét magukkal utaztatják. Ennél is zavaróbb, mikor valaki csak azért tartja fel a villamost, és akadályozza az ajtó bezáródását, mert még van pár slukk a cigijéből.

A hannoveriként vagy sárga banánként ismert villamos ajtaja addig nem csukódik be, míg állnak a lépcsőn. Ismét csak szemtanúja voltam, amint egy férfi fél lábbal a lépcsőn állva vígan dohányzott, és még intett is a sofőrnek, hogy "türelem, mindjárt végzek".

Aki a járművön akarja megoldani a családi konfliktusokat

Szinte bármelyik vonalon belefuthatunk a családi veszekedésekbe. Legyen szó kisgyermekes szülőkről vagy párokról, roppant kínos, zavaró és nyomasztó, mikor a szemünk láttára szidalmazza egymást két ember. A szóváltás ritkán fajul fizikai erőszakká, de köpködés elég gyakori, és ilyenkor tényleg csak attól retteg a gyanútlan utas, hogy mikor rántják elő a bicskát és szúrják vagy ütik meg véletlenül őt is.

Nyitókép: Csudai Sándor/Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.