párkapcsolat kibeszélő szex nehézség szexuális élet
Mindenki számára fontos, hogy szexuális élete kielégítő legyen. Fiatalnak, középkorúnak, idősnek, nőnek, férfina. Ez a téma mindenkit érint és érdekel.

A kapcsolat első 2-3 évében, a nászutas időszakban a szenvedélyes, izgalmas és eget rengető együttlét szinte természetesen jön. Minden új és izgalmas, a partner egyetlen érintésétől vagy pillantásától is izgalomba jövünk. Egy kis idő elteltével viszont a nemi élet rutinossá válhat, előkerülnek a csontvázak a szekrényből, és a mindennapi gondok áthatják az életünket. A szenvedély gyakran elhalványul és az intim elégedettség csökken.

Forrás: Getty Images/franckreporter/Franckreporter

DE!

Mindez nem törvényszerű. Nem várhatod el, hogy csak azért, mert "lelkitársak" vagytok, a szenvedély tüze örökké lángolni fog csak úgy magától. A hosszútávú kapcsolatok sok munkát, energiát, odafigyelést és időt igényelnek.

Egy kutatás szerint kétféle ember létezik: aki a "végzetben" hisz, illetve aki az "intim növekedésben". A kérdés az, hogy te melyik csoportba tartozol. Mert alapvetően ez határozza meg, hogyan alakul a párkapcsolati elégedettséged.

Intim növekedés

Ha abban hiszel, hogy a jó nemi élet sok munkát és energiát igényel, akkor valószínű ebbe a típusba tartozol. Aki így gondolkodik, elfogadja, hogy a változás és a "munka" az intim élet szerves része. Nem csak elhiszi, hogy a problémákon dolgozni kell, hanem megakadályozza, hogy ez hatással legyen párkapcsolata minőségére.

Miért jó ez?

A "szexuális növekedés" egy megoldás központú gondolkodásmód, mely megengedően és elfogadóan viszonyul a szexuális nehézségekhez. Így nem okoz frusztrációt egyik félben sem, ami nagyban elősegíti a kommunikációt és a megoldáskeresést. Akik így gondolkodnak, nagyobb eséllyel tudják megoldani párkapcsolati nehézségeiket.

A lángolás hiánya nem ok, hanem következmény!

Vagyis, ha te ebbe a típusba tartozol, és azt érzékeled, hogy 5 hete nem érintkeztetek, akkor sem esel pánikba. Nem az az első gondolatod, hogy a párod megcsal/nem szeret/elhagy, stb. Hanem végiggondolod, milyen egyéb okai lehetnek annak, hogy mostanában nem kerítettetek sort az intim együttlétre. Munkahelyi stressz?Alváshiány? Hormonális gondok? Egy fertőzés? Vagy csak picit elkényelmesedtetek? Ezek mind megoldható problémák!

De vigyázz! Attól még, hogy megnyugodtál, hogy nem magával a kapcsolattal van baj, meg kell oldanod a nehézségeket okozó problémát! Mert ha a "felismerés" ellenére a "munka" rész elmarad - vagyis nem dolgozol a megoldáson -, könnyen megromolhat maga a kapcsolat is!

A végzet

Ha azt gondolod, hogy az ágyban töltött idő minősége mindent meghatároz, és pánikba esel, amikor rájössz, hogy 2 hete nem voltatok együtt, akkor valószínűleg ebbe a típusba tartozol.

Aki a "szexuális végzetben" hisz, azt gondolja, hogy az elégedettség annak függvénye, hogy milyen rendszeresen gyakorolja a lepedő akrobatikát. A szexuális élete tehát gyakorlatilag mérőeszköze a párkapcsolatának: ha nehézségek adódnak az ágyban, akkor azt gondolja, hogy ez magában a kapcsolatban is problémát jelez.

Mi a gond ezzel? Aki így gondolkodik, sokkal nagyobbnak és megoldhatatlanabbnak érzékeli a szexuális problémákat. Így minden ilyen helyzet csökkenti kapcsolatának minőségét - ez pedig mint egy negatív spirál, gyengíti az intimitást és a közelséget.

Forrás: Katarzyna Bialasiewicz photographee.eu/Photographee.Eu

Mit tehetsz, ha a "szexuális végzetben" hiszel?

Lépj hátra egyet! Ha nehézséged akad, próbáld meg minél körültekintőbben megvizsgálni az okát. Hidd el, nincs egyenes összefüggés a két embert összekötő érzelem minősége, erőssége és aközött, hogy mennyire kielégítő a romantikus életük. Gondolj csak bele! Mind hallottunk már olyan párokról, akik fergetegeseket szexelnek, de amúgy különösebben mély érzelmet nem táplálnak egymás iránt. Néha kifejezetten semleges a viszonyuk. Pont ugyanígy működik ez fordítva is. A legfantasztikusabb, mély érzelmeken alapuló kapcsolatban is vannak mélypontok.

Nagyon sok minden befolyásolhatja az ágyban eltöltött idő minőségét!

A partner személye vagy a párkapcsolat megromlása csak egyike azoknak a tényezőknek, melyek hatással lehetnek az intim életedre. A munkahelyi stressz, kevés mozgás, alacsony önértékelés, gyász, hormonális hatások és még sok más is okozhat problémákat. Ne juss rögtön arra a következtetésre, hogy veletek - mint összetartozó párral - van a gond!

Szóval mielőtt "ez már egy veszett ügy" felkiáltással kilépsz a kapcsolatból, próbálj meg kommunikálni! Oszd meg kétségeidet és félelmeidet a pároddal. Légy nyitott az ő félelmeire és kétségeire is, hogy azt érezze, megoszthatja veled búját-baját. Így elkerülhetitek a félreértéseket, és közösen kereshetitek a megoldást - ha van (és általában van). A közös megoldáskeresés élményével pedig kapcsolatotok egy új, sokkal nyitottabb és sikeresebb szakaszába érkezik.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.