kibeszélő hűtlenség pszichiátria fájdalom megbocsátás
A barátom még a húszas évei közepén ismerte meg Anikót egy diszkóban. Anikó igazi írisznek tűnt a sok egyforma virág között. Megismerkedtek, majd jött a szokásos forgatókönyv: járás, nagyobb lakásba költözés, két gyermek, stb. Szerencsére stabil egzisztenciájuk is volt, vagyis minden rendelkezésre állt a boldog, harmonikus élethez.

De Anikó akkor még nem nyílt ki teljesen, félig fejlett írisz volt csupán, aki a negyvenes évei elején indult igazi virágzásnak, ám a növekedés nem csak szépséggel, hanem fájdalommal is párosult.

Felemelkedett a földről, megérintette az eget, majd kinyílt a szája, és kiesett rajta az egész élete. Panaszkodott mindenkinek, először a barátnőinek, majd kollégáknak is.

Feljött minden bánat és szomorúság: négy mostohaapa, részeg anya, kiszámíthatatlan gyerekkor, és a fájdalom csak egyre mélyebbről jött. Egy panaszkodás alkalmával azonban Anikó megismerkedett egy alkoholproblémákkal küzdő férfival, aki az egyik kollégájának volt barátja. Mondanom sem kell, bókjaival, hamisan vigasztaló szövegeivel elcsavarta a nő fejét.

Hónapokon át tartott a viszonyuk, közben ki-be sétált a pszichiátriáról, egymást érték a kivizsgálások. A párja pedig természetesen végig mellette volt és tördelte a kezét miatta. Ám ha ez nem lett volna még elég, akkor Anikó egyik este lebukott a szeretőjével is. Tipikus eset volt az övék: a barátom hazaugrott a munkahelyéről valami apróságért, amit reggel otthon felejtett, és ott találta az idegen férfit. Volt nagy balhé meg ajtócsapkodás.

Forrás: Shutterstock

A viharos, veszekedős este után viszont egy hétig csak nézték és kerülgették egymást, majd elhatározták, hogy megbeszélik a helyzetet, és eldöntik, hogyan tovább. Ki is választottak egy napot, ám aznap, mikor a barátom hazaért, nem találta Anikót sehol. Eltűnt pár holmijával együtt, majd "hirtelen" eltelt 5 év.

Ez idő alatt egy darabig a szeretőjénél lakott, aki viszont belehalt az alkoholizmus szövődményeibe, így a ráhagyott pénzből vett magának egy szerény garzont, ahol tovább tengette a napjait. Azt mondta, megunta a család körüli teendőket, elege lett az életéből.

Sok mindenen ment még keresztül, mire 5 év elteltével bocsánatot kért, és közölte a barátommal, hogy mentális problémái voltak/vannak. Azt mondta, tudja, hogy ő a felelős, hogy két felnőtt gyermek mellett romba döntötte az addigi életüket. Szép apránként egymás mellé kerültek a puzzle darabok, és Anikó is rájött, mekkora hibát vétett.

A barátom a mai napig szereti, de a történtek után nem tudna együtt élni vele, Anikó is szereti őt, de a lelkében tomboló határtalanság túlságosan erős, nem összeegyeztethető az egy ember iránti elköteleződéssel. Múltjukban alszanak, ágyuk a tragikus szerelem, amelyik nem teljesedhetett ki életre szólóan.

Lehet egyszer még megoldódik az életük. Lehet, a szeretet templomának rózsaablakán kéne nézniük egymást, át kellene lépniük a határaikon. Talán azért jutott nekik ez a nehéz sors, hogy erre ráébredjenek. Miért ne lehetne? Talán a barátom sem teljesen hibátlan, talán ő is tehet arról, hogy élete nője így kifordult magából. Ez persze nem mentesíti Anikót a felelősség alól, hiszen sosem foglalkozott az életében történt traumák feldolgozásával.

Mindent csak lazán besöpört a szőnyeg alá, mondván, hogy neki semmi se fáj. Aztán egy napon csak felszakadtak a régi sebek, és felfoghatatlan fájdalommal zúdult minden a nyakába. Lehetnek ők még vajon egymás boldogságának forrásai? Felül lehet-e emelkedni az elszenvedett kínjaikon? Ez az a kérdés, amire nincs jól bevált recept.

Olaszka Sándor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.