kibeszélő második gyermek dicséret gyereknevelés első gyermek
Az első gyermek érkezése ismeretlen és új érzés, épp ezért a nevelésével kapcsolatban mindenki mindent nagyon jól akar csinálni. Minden figyelmünk csak a babára szegeződik. De, mi a helyzet a következő poronttyal? Edina vagyok, kétgyerekes anya, és most felfedem az igazságot!

Etetés

Első gyerek

A gyermekünk anyatejes táplálása csodás ajándék, de előbb-utóbb elérkezik a hozzátáplálás ideje.
Szakkönyvet vettem, és heti rendszerességgel egyeztettem a védőnővel, hogy mit, mikor és hogyan adhatok az én kicsi lányomnak. A cukrozatlan natúr joghurtba én reszeltem bele a gyümölcsöt, ha sűríteni kellett, a babakekszet én törtem bele, mini ebéd-adagok foglalták el a mélyhűtőt, próbáltam a lehető legváltozatosabban elkészíteni a hús-zöldség kombókat, rengeteg időt és energiát beletéve.

Egy egész szeánsz volt minden etetés, ami alatt csak is rá koncentráltam. Saját evőeszközei, tányérkái voltak, amiket használat után gondosan kifőztem, és külön tálaltam.

Második gyerek

Hamar rájöttem, nem is olyan ördögtől való a kész babaétel, amivel rengeteg időt spóroltam meg. A hozzátáplálási javaslatokat valóban csak javaslatoknak tekintettem, inkább emlékezet alapján, valamint a bébiételekre írt ajánlások segítségével adtam neki új ízeket. Sőt, már nem vacakoltam a kifőzéssel sem, simán mosogattam... És lám, épp olyan egészséges lett, mint a lányom.

Ruhatár

Első gyerek

Ragaszkodtam, hogy csak új ruhái lehetnek, babamosószerrel mostam és vasaltam a kis bodykat, meg büfi kendőket. Naponta többször is átöltöztettem, ahogy megláttam egy apró foltot a ruháján.

Forrás: Shutterstock

Második gyerek

Rájöttem, hogy kincsekre lehet bukkanni a turkálókban, sőt, a rokonoktól is elfogadtam a kinőtt ruhákat. A fiam így is mindig szuperül volt felöltözve, így mérhetetlenül sok pénzt spóroltam meg.

A mi ruháinkkal együtt mostam az övéit is, a vasalás pedig idő hiányában maradt el, mégse lett allergiás vagy kiütéses. Sőt, egy-két foltocska még simán belefért, ha otthon voltunk, így kevesebb szennyessel kellett megküzdenem, és őt se vegzáltam egy-két pötty miatt.

Pelenkázás-szobatisztaság

Első gyerek

Már az első pisinél azonnal tettem is tisztába, hiába tudtam, hogy ennyit meg sem érez a méregdrága pelenkában. Szórakoztattam, számolni tanítottam, miközben pelenkáztam, aminek mindig megadtuk a módját. Külön programnak számított, amit mindketten élveztünk.

Volt bilije, vécészűkítője, kis fellépője, és hatalmas – kizárólag szóbeli - dicséreteket kapott, ha „jó" helyre ment a kis- vagy nagydolog.

Második gyerek

Olyan gyorsan tettem tisztába, hogy simán indulhattam volna valamilyen pelenkázó versenyen. Sőt, gyakran csak az egyik szememmel figyeltem rá, mivel a másikkal az örökmozgó nővérét követtem.

Onnan vettem észre, hogy megindult a szobatisztaság útján, hogy egyszer csak a vécé előtt állva próbálta levenni magáról a pelust, hogy pisiljen. A problémás feladat a nagydolog pelenkán kívüli távozásával volt, ahol feladva elveimet megígértem, hogyha végre a vécét használja erre is, akkor veszek neki egy Pókember figurát. Vettem.

Most azt hiheted, a második gyermekemet kissé elhanyagoltam, kevésbé figyeltem az igényeire. A gyermekeim között két év van, ami szuper, mert hamar összenőttek, és most egymás legjobb barátai, de amikor kicsik voltak, rettentően sok dologra kellett figyelnem. Épp ezért próbáltam ott időt és energiát nyerni, ahol csak lehetett, hogy ne egy házsártos anyát kapjanak. Az idő pedig engem igazolt.

Harmat Edina

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.