párkapcsolat kibeszélő idegroncs szenvedés zsarolás
Valószínűleg már az első pillanatban lépnem kellett volna, de fiatal voltam, és akkor még azt hittem, szerelmes vagyok. Mint később kiderült, csak kétségbeesett voltam attól, hogy korlátozni akarnak.

Akkor még nem tudtam, mi az, hogy érzelmi zsarolás, csak azt éreztem, hogy nem tudom elviselni, ha megpróbálnak leláncolni. Ez a dolog szépen, lassan tönkretesz belülről, és lebontja a lelkedet. Amikor már nem is számítasz rá, akkor üt még egyet oda, ahol a legjobban fáj, és ahol a legnagyobb kárt teheti. De ki is az az érzelmi zsaroló?

Elég sok típusa van: agresszív, mártír, játszmázó, és akivel én találkoztam: a hideg érzelmi zsaroló. Én talán ezt tartom a legfélelmetesebbnek, de valószínűleg azért, mert vele már volt dolgom.

Az ilyen ember kihasználja azt, hogy te mennyire szereted. Hiába árasztod felé a rengeteg szeretetet és kedvességet, ő ezzel nem tud mit kezdeni, és közömbösen tűri, hogy te ebbe beleőrülsz.

És amikor már nem bírod tovább, hogy semmit nem kapsz viszonzásul, és véget vetnél ennek a szenvedésnek, akkor elkezdi az ő malmára hajtani a vizet. Ekkor megváltozik - legalábbis úgy tesz - meggyőz, hogy nélküle szar lesz az életed, mert te rohadtul nem tudsz majd boldogulni. Még szerelmet is vall neked - amire már olyan nagyon régóta vágytál. A legnagyobb szemétnek érzed magad a világon. Hiszen ő szeret téged, te pedig fel akarod bontani a kapcsolatotokat.

Különben is, azt mondta mindenki, hogy ti vagytok a legösszeillőbb pár az egész világon. Adsz tehát még egy esélyt ennek a kálváriának. Aztán szépen, lassan, ahogy telik az idő, minden visszatér a régi kerékvágásba. Te mindent beleadsz, ő pedig csak elviseli az érzelmeidet, de nem viszonozza őket.

Minden vitából ő fog nyertesen kikerülni, hiszen ő maga a döntőbíró, úgy gondolja, nála senki nem lehet alkalmasabb erre a szerepre. Így saját magát is átveri, és valóban elhiszi az elrugaszkodott tévképzeteit arról, hogy mi is normális a világban vagy egy párkapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

A másik véglet az, hogy ha felmerül egy probléma, és te megbeszélnéd, akkor ő csak ül némán, és végignézi, ahogyan te idegroncsként mindent megteszel azért, hogy meg tudjátok oldani ezt a helyzetet. De őt sokkal jobban érdekli saját maga, mint az, hogy megoldást találjatok. Persze később ezt is ellened tudja fordítani, hiszen te "kikeltél" magadból, míg ő "szép csendesen" tűrte, hogy jelenetet rendezel. Mert ő ilyen nagyszerű ember, aki képes uralkodni magán, nem úgy, mint te...

És mi a vicc az egészben? Az, hogy a végén még te érzed magad bűnösnek. Mindent úgy fog irányítani, hogy neki legyen kedvező. Ha visszaidézed a korábbi beszélgetéseitek tartalmát, ő másra fog emlékezni, tagadni fog, azt mondja, hogy csak te állítod be rosszabb fényben a dolgokat, mint amilyenek valójában.

Emiatt elbizonytalanodsz, hogy tényleg te komplikálod túl? Ennyire félreértetted? Végül már teljesen tanácstalanul, roncsként állsz az egész előtt, és azon gondolkozol, hogy a Dunába veted magad, csak hogy ne kattogjon tovább ezen az agyad. És mindebből ő semmit nem vesz észre - vagy csak nem érdekli.

De mitől lesz ilyen valaki? Kétféle eset létezik!

  • Az egyik, hogy az előző párkapcsolata tette őt tönkre, az keményítette meg, és emiatt próbál valamit visszaadni ebből - még akkor is, ha nem te okoztad ezt neki.
  • A másik pedig, hogy a szülei kapcsolatát veszi alapul, akik nagy valószínűséggel elváltak, esetleg rossz kapcsolatban élnek. Így vagy úgy, de ő is sérült. Hívhatod őt emiatt seggfejnek, de azzal semmit sem oldasz meg.

Csak mondd el neki, hogy amit csinál, az nincs rendben, ezt nem teheti meg egy másik emberrel, majd engedjétek el egymás kezét. Hiszen mindkettőtöknek ez a legjobb megoldás.

Juhász Bianka

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.