anya kibeszélő rémálom nárcisztikus
Simán lehet, hogy a te környezetedben is akad néhány keményvonalas önimádó. Innen ismered fel őket.

1. Nem bírja ki, hogy ne rá figyeljen mindenki

Ha épp nincs semmi pozitív, amivel felhívhatná magára a figyelmet, akkor vitákat és ellentmondásos szitukat generál maga körül - hogy azért mégiscsak ő legyen az első számú beszédtéma. És ha kell, még célpontot is választ magának, akit kedvére szapulhat. Mindeközben újra átélheti a hatalom mámorító érzését, amit aztán mások felé is demonstrálhat. Az a legjobb fegyver ellene, ha egyszerűen nem reagálsz a támadásaira: a közönybe ugyanis belepusztul...

2. Arra használja a szexualitását, hogy másokat manipuláljon

Nem feltétlenül szakmai és anyagi érvényesülés érdekében használja a bájait, hiszen ahhoz túlzottan is büszke - nem szorul ő protekcióra, kikaparja magának a gesztenyét. Viszont ha teheti, örömmel rendel maga alá érzelmileg másokat, hogy kielégítsék a szükségleteit és kiszolgálják a szeszélyeit. Időnként olyan finoman és elegánsan manipulál, hogy észre sem veszed.

3. Saját részeként tekint másokra - különösen a gyerekeire

A nárcisztikus anya egy igazi rémálom: csak akkor szeret, ha úgy viselkedsz, ahogy neki tetszik, és elfogadni is csak akkor fog, ha valóra váltod az álmait. A legtöbbször viszont inkább elhanyagol és cserbenhagy. Egy ilyen szülő olykor még versengeni is képes a gyermekével, testvérével, anyjával vagy a párjával...

4. A szép gesztusok embere, de eldob, ha nincs szüksége rád

Mindegy, hogy barát, szerető vagy kolléga vagy-e, a nárcisztikus nő először az egekbe emel, hogy kötődni kezdj hozzá - és az érzéshez, hogy különleges emberként tündökölhetsz mellette. De azonnal elengedi a kezed, ha nincs már rád szüksége. Aztán megaláz, kisemmiz és magadra hagy - ne csodálkozz, inkább kezdj el azon dolgozni, hogy mielőbb meggyógyuljon a lelked!

5. Gyakran láthatod szerelmi háromszögek középpontjában is

Simán előfordulhat, hogy egyszerre több partnere is van: elvégre több ember is akadhat, aki épp a hasznára válik. Lelkifurdalás nélkül gázol át másokon, rombol szét házasságokat, családokat - és sokszor csak azért nem szakít, mert a talonban tartott partnere "még jól jöhet valamire".

Forrás: Shutterstock

6. Hiányzik belőle az empátia

Mindannyiunkkal előfordul, hogy megbántunk másokat, de a nárcisztikus - velünk ellentétben - sosem érez valódi bűntudatot emiatt. Legfeljebb azon bosszankodik, hogy árnyék vetődött rá, ezért grandiózus gesztusokkal igyekszik jóvátenni a hibáját. Emögött azonban soha nincs tényleges együttérzés, ne is várd tőle...

7. Gyakran irigy, ilyenkor kicsinálja a konkurenciát

Ha mindketten sajtkészítők vagytok, akkor ő lesz az, aki előbb-utóbb belepisil a sajtodba, hogy az övé lehessen a jobb. De legalábbis elterjeszti, hogy tőle csórtad a receptet. És mivel teljesen meg van győződve a maga különleges és egyedülálló mivoltáról, ezért képes el is hinni, hogy ez valóban így történt.

8. Képtelen elviselni a negatív kritikát

Bár a felszínen intelligensnek és korrektnek tűnhet, a valóságban azonban nem viseli jól a kritikát. Többnyire addig piszkálja a kritikusát, míg hiteltelenné nem teszi a személyét - így próbálja egyértelműsíteni, hogy aki nem kerül maradéktalanul a hatása alá, az valójában téved.

9. Nem tudja, hogy hol a határ - de nem is érdekli

Időnként egyáltalán nem érzékeli a határokat - bármiről is van szó -, hiszen egy olyan világban él, amelyben ő mindennek az alfája és ómegája. Bármit képes megtenni a saját érdekében:

  • Simán lefekszik a legjobb barátnője pasijával.
  • Az apja ellen fordítja az anyját.
  • Kifecsegi egy jó barát legféltettebb titkát.
  • És sokszor észre sem veszi, hogy milyen gáz ez az egész. Sőt, általában úgy érzi, joga van kedve szerint keverni a kártyákat.

A szakemberek azt mondják, aki nárcisztikus személyiségzavarral él, az aligha változik. Hiszen az önismeret, önfejlesztés útja legtöbbször fájdalmas felismerésekkel van kikövezve. Ezért az a legjobb, ha tartod a távolságot...

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.