édesanya kibeszélő kapcsolat gyereknevelés leválás
Biztosan ismered a kifejezést, hogy anyuci pici fia. Nem arról szeretnék most elmélkedni, milyen érzés egy ilyen férfival, vagy annak anyósával együtt élni - bár ezzel kapcsolatban is van tapasztalatom - sokkal inkább azokról a szülőkről, akik rátelepednek a gyerekeikre, és egészen a halálukig betegesen ragaszkodnak hozzájuk...

Szeretném leszögezni, hogy szülőként átkozottul nehéz jól kötődni a gyerekeinkhez, a leválás pedig még ennél is nehezebb. A legtöbb szülő rendszeresen emlegeti, hogy a gyereke mindig is a gyereke marad, és ez így van rendjén, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a szülői szerepben képesek és hajlamosak-e a változásra, vagy nem.

Egy 4 éves gyermeket egészen máshogy kell szeretni és támogatni, mint egy 35 éves, egy 55 éves, vagy egy 70 éves "gyermeket", és el kellene fogadni, hogy az élet természetes velejárója a leválás.Ez azonban nem mindenkinek megy.

Az egyik gyerekkori barátnőm édesapja, Péter most 65 éves. Két évvel ezelőtt megözvegyült, a házasságából két lánya született, akik már a harmincas éveiket tapossák. Bár mindkét lánya férjhez ment, szoros a kapcsolata velük, egy valakivel azonban még szorosabb: az édesanyjával. Erzsi néni 87 éves, tíz éve özvegy, és azon kívül, hogy a demenciája hol lángra lobban, hol halványan pislákol, köszöni szépen, jól van. De csak akkor, ha a kisfia mellette van. Hiszen mióta Péter megszületett, neki ő a szeme fénye, és bármi áron maga mellett akarja tudni a kisfiát.

„Anyám már gyerekkoromban sem volt egyszerű eset. Nem szeretett dolgozni, az úrinők életét élte, így kapóra jött neki az egyetemi tanárként dolgozó apám, akivel ha őt kérdeznénk, azt mondaná, óriási szerelem lobbant, ha engem kérdezel, azt gondolom, azért horgonyoztak le egymás mellett, mert anyám benne látta a stabil jövőképet. Egyke gyerek vagyok, így minden szeretetet megkaptam anyámtól, és bár apám is szeretett a maga módján, rengeteget harcoltunk..." - meséli Péter.

Forrás: Shutterstock

„Mivel apám többdiplomás, egyetemi tanár volt, szeretett volna belőlem is diplomás, valamire való értelmiségit nevelni, de lusta voltam, és inkább világot akartam látni, engem nem érdekeltek a "papírok" (diplomák - a szerk.). Emiatt folyton veszekedtünk, a tudta nélkül középiskolát váltottam, többször elköltöztem otthonról, anyám pedig ha kellett, közvetített, vagy békítő bírót játszott.
Ezért is érzem azt a mai napig, hogy sokkal tartozom anyámnak, és mivel egyke vagyok, rám hárul a vele kapcsolatos összes teendő..."

És itt jön elő az, amiről muszáj beszélni: Erzsi néni a mai napig képtelen elszakadni a kisfiától, és BÁRMIT megtesz, hogy minél több időt töltsön Péterrel. Hiába mondják neki a lányai, és az új párja is, hogy nem kell mindig első szóra ugrani a mamának, ő úgy érzi, ez a kötelessége, és bár a demenciája miatt egyre türelmetlenebb vele, minden napját az anyjánál kezdi.

Erzsi nénivel mindig akkor történik valami, ha Péter épp nincs itthon, hol az éjszaka közepén hívogatja a családtagokat, hogy most akkor hány óra van, de olyan is volt, hogy madáretetés közben elesett a kertben, és decemberben hosszú órákat ücsörgött a hideg kövön. A történet aztán ahányszor el lett mesélve, annyiszor szólt másról, de ez csak pár történet a több százból. A telefont szinte sosem veszi fel, de ha neki kell valami a boltból, napjában háromszor is képes csörögni. Ha kell, rosszullétet színlel, a lényeg, hogy foglalkozzanak vele. Legfőképp a kisfia, akitől azt várja, dobjon el mindent, és rohanjon hozzá.

Erzsi néni viselkedése túlmutat a szülői féltésen, a támogatáson, és bár az ember a végletekig megértő, és elfogadja, hogy idős és magányos, amit ő csinál a fiával, az abszolút nem egészséges.

Forrás: Shutterstock

Túlzottan ragaszkodik, visszaél a fia szeretetével, önzetlenségével, no meg azzal, hogy ő szülte, ami szerinte feljogosítja arra, hogy kedvére ugráltassa.

Milyen más lenne Péter élete, ha Erzsi néni képes lenne elengedni őt úgy, ahogy egy szülőnek el kell engednie idővel a gyermekét, és egy egészséges anya-fia viszony alakulhatott volna ki közöttük. Nagyon nincs rendben, hogy egy édesanya manipulációval és hazugságokkal éri el, hogy a felnőtt gyermeke vele foglalkozzon. Egy egészséges szülő-gyerek kapcsolatba nem fér bele, hogy mindenféle ürüggyel felhívja magára a figyelmet akár a szülő, akár a gyermek, csak azért, hogy ő legyen a középpontban. Ahogy az sem, hogy egy gyermek az egész életét az anyja hálójába fonva tölti, és a hosszú éveken, évtizedeken át tartó játszmáknak köszönhetően elhiszi, hogy nem mondhat nemet az anyjának, mert az ő életfeladata az, hogy teljesítse a vágyait, és alárendelje magát neki.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.