párkapcsolat kibeszélő vonzalom szerep illatok
Este van. Klárival beültünk egy étterembe vacsorázni. Miközben életünk változásairól elmélkedtünk, rájöttünk arra, hogy a központi témánk mindig a párkapcsolatok körül forog.

Klárival azon morfondírozunk,mi is az alapja a férfi és nő közötti kapcsolatnak. Vajon mennyire fontos a kémia két fél között? Barátságból is lehet szerelem? Egyikünk sem volt még egy barátba szerelmes, de a férfiak részéről megvolt a hajlandóság a továbblépésre...

- Klári nem fogod elhinni, de múltkor Attila azt mondta, hogy ő hajlandó lenne tovább vinni a kapcsolatunkat. Nem akartam hinni a fülemnek, hiszen én csak barátként tekintek rá! - kezdtem a beszélgetésünket.

- Hű, ez most engem is meglepett. Ezek szerint akkor ő mindig is többet érzett barátságnál, és mindvégig reménykedett - hangzott el Klára válasza.

- Azért azt nem hinném, hogy a nyolc év alatt végig szerelmes volt, de ez nagyon meglepett, mivel egyáltalán nem számítottam rá. Pláne azok után, hogy tudja, én sosem lennék képes tovább lépni, mert barátként szeretem. Félek, hogy most elveszítem, mert úgy éreztem, hogy megsértődött a válaszom hallatán.

- Figyelj, lehet időre van szüksége ahhoz, hogy helyre tegye magában a dolgokat, és képes legyen ezen felülkerekedni. Most ne zavard, hagyd, hogy magától jelentkezzen - zárta volna le a témát Klári.

- Persze, nem is akarom siettetni, de azért jó lenne, ha emiatt nem szakadna meg a kapcsoalt köztünk, de attól tartok, hogy ezután már semmi sem lesz olyan, mint régen...- fakadtam ki.

- Biztos, hogy nem lesz ugyanolyan, de mivel a részedről nincs meg a fizikai vonzalom, felesleges ezen kattogni. Nézd, én tudom magamról, hogy ezt nem lehet erőltetni, és ha nincs meg a kémia, akkor az később sem alakul majd ki.

Forrás: Shutterstock

De vajon mi is az a kémia? Miért dobálózunk ezzel a szóval olyan könnyedén? Tényleg ez az alapja, a mozgatórugója mindennek?

Mi a tudományos alapja a férfi és nő közötti vonzalomnak?

A szerelem kémiája az erős szexuális vonzalomból táplálkozik. Ha megmagyarázhatatlan módon vonzódunk egy férfihez, de különösebben nem tudjuk megmondani, miért, akkor egyszerűen csak azt mondjuk, hogy „ez kémia". Szinte folyamatosan érezzük a szikrákat a levegőben. Libabőrösek leszünk tőle, ragyogóbbak, boldogabbak. Folyton a másik közelében akarunk lenni, fogni akarjuk a másik kezét, és mindig meg akarod érinteni, meg akarjuk csókolni. Igazából nagyon nehéz ezt az érzést leírni, egyáltalán megfogalmazni.

Vajon mivel indokoljuk azt, hogy kiért lángolunk? A legnagyobb hangsúly a vizuális ingereken van, de az olyan tényezők is fontos szerepet játszanak, mint az illatok, a hangsúly, sőt, maguk a körülmények és a külső behatások is. Az alkohol köztudottan jó hatással van ránk ismerkedéskor.

Ha veled is történt már olyan, hogy egy vadidegen férfire indokolatlanul rákattantál, ne gondold, hogy veled van a baj. Valószínűleg összejátszottak a hormonjaitok. A világ fejlődik, azonban a természeten és az ösztönökön nem tudunk változtatni. A férfi mindig vadász marad, a nő pedig préda. Tudat alatt mozdulunk egymás illatára.

Ha egy férfi megérzi az illatodat, az nála is ugyanúgy tudat alatt történik, mint nálad. Ő ilyenkor egy üzenetet közvetít feléd, ami szerint akar téged. Megdöbbentő, de te – szintén tudat alatt – ezt érékeled sőt, válaszolsz is. A vonzalom tehát létrejön kettőtök közt.

Az orrod és a hormonjaid fénysebességgel haladnak és sokszor gyorsabbak, mint az agyad. Mire tudatosul benned, hogy a kiszemelt férfinak, aki melletted áll, jó illata van, addigra ez az üzenet már rég agyad legmélyebb zugába kerül és arra vár, mikor jössz rá, valóban préda vált belőled.

Klári és Eliza történetét Szabó-Pomothy Andrea jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.