Manipulál, meggyötör és szépen csendben tönkretesz: a társfüggőség káros szenvedély

kibeszélő függő személy feldolgozás szenvedélybetegség fájdalom
Mitől válik valaki társfüggővé? Mit értünk a függőség szó és a hozzá kapcsolódó viselkedés alatt?

A függőség kényszeres viselkedésből álló szenvedélybetegség, ami az érintett személyt és annak környezetét egyaránt nehéz helyzetbe hozza, kezelése a kiváltó ok ismeretén, a berögzült válaszreakció és viselkedési minta megváltoztatásából áll.

Az általánosan ismert függőségek – drog, dohányzás, alkohol – mellett talán nem is gondoljuk, hány fajta, ebbe a betegség típusba sorolható, káros szenvedély létezik. Pedig a különböző evési zavarok (bulímia, anorexia, érzelmi- vagy stresszevés), a különböző kényszeres és gátló cselekvések és visszatérő gondolati- érzelmi sémák, a szex-, szerelmi-, valamint játékfüggés egyaránt ide tartoznak, de megemlíthetjük még az internet és a kóros munkaszenvedélyt is.

A társfüggő viselkedés – többek között – azért is nagyon káros, mert akadályozza az egészséges, meghitt és egyenrangú kapcsolatok kialakítását, hiszen a függő személy szinte azonosul a másikkal, énképe, személyisége megszűnik, minden idegszála, sejtje fojtó módon fókuszál a párjára. Az ő függvényében kezd létezni, önértékelését, véleményét, hangulatát a másiktól teszi függővé, miközben folyamatosan manipulál, érzelmeit zsarolással, játszmákkal fejezi ki, lassan pokollá téve mind önmaga, mind pedig a családja életét.

Forrás: Shutterstock

Ennek a fajta szenvedélybetegségnek a hátterében szinte minden esetben megtalálható egy diszfunkcionálisan működő család, ahol a szülők nem voltak érzelmileg elérhetők, a gyermeküket elhanyagolták, maguk a szülők is szenvedélybetegséggel küzdöttek, abúzus történt vagy hiányzott a biztonságos kötődés hiánya, így a gyermek a szeretetet megtanulja a fájdalommal és a félelemmel azonosítani. Elsajátít egy erős megfelelési kényszert, ahol a szeretet elveszítésétől való rettegésében mindent hajlandó megtenni, hogy elfogadják: megállás nélkül tevékenykedik a többiek körül, rátelepszik a családjára, mártírkodik, saját igényeit teljesen háttérbe szorítja és mániákusan, túlzó módon értelmezve a segítséget, mindent ő akar megoldani a többiek helyett. Partner nélkül ugyanazokat az elvonási tüneteket produkálja, mint egy szerhasználó, azonnal társra van szüksége, ezért gyakorlatilag mindegy, ki van mellette.

Amíg a gyermekkori traumák feldolgozása nem történik meg, a felnőtt gyerek mintakövetővé válik: olyan párt választ, akivel újratraumatizálódik, vagyis a társa pontosan tükrözi a szüleit, így egy idő után, kellő tudatossággal eljuthat a felismerésig, majd a gyógyulásig.

A társfüggőség súlyos és az idő haladtával súlyosbodó probléma, ami a megfelelő kezelés nélkül kontrollálhatatlanná válik.

A gyógyulás első lépése, hogy a függő személy felismerje, tudatosítsa és elfogadja, gond van, majd képes legyen segítséget kérni. Ennek eredményeként rendelkezésére állnak mind a fájdalma feldolgozásához szükséges eszközök, így képes lesz feldolgozni és elengedni a mérgező érzelmeket és reakciókat, majd elsajátíthat egy új mintát.

Ezen a rögös úton létfontosságú, hogy a gyógyulni vágyó megtanulja, hibázhat, lehetnek igényei, mondhat nemet. Az, hogy szeretik vagy sem, nem lehet ennek függvénye.

A nehézséget a döntés melletti elköteleződés és a kitartás okozza, hiszen a negatív séma nem változik meg egyik pillanatról a másikra, lesznek visszaesések, a félelem erősen tér vissza újra és újra, de kellő türelemmel, elfogadással a társfüggőség gyógyítható.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.