szerelem kibeszélő tévhit bölcsesség kapcsolat
A zsigereinkben élnek, és egy életen át kísérnek bennünket. Annyiszor halljuk őket, hogy már fel sem merül sokszor, hogy másképp is lehet. Szerelmi tévhitek, amelyek többet ártanak, mint hinnénk...

1. Az az ideális, ha kiegészítitek egymást.

Nem, nem kell, hogy kiegészítsétek egymást: az az igazi, ha mindketten egészek vagytok. A párodnak nem a hiányzó feledet kell pótolnia, hanem még több örömet és boldogságot kell hoznia az amúgy is teljes életedbe. Ha azon gondolkozol, hogy mit csinálnál a párod nélkül és hogyan élnél túl, valószínűleg inkább függőségről van szó, mint egészséges kapcsolatról.

2. Ha igazán szereted, nincs szükség "pótlékokra".

Sokan minden mély barátságukat kiiktatják, ha végre komoly kapcsolatuk akad. Egyrészt úgy hiszik, társuk féltékenysége így elkerülhető, másrészt minden intimitást, belső kapcsolódást az új szerelemmel élnek meg. Később aztán, ha a rózsaszín köd felszáll, netán a kapcsolat kiüresedik vagy a bántalmazás felé kezd közelíteni, nincs támogató háttér, amelyhez visszatérhetnének. Nem, a jó kapcsolat mellett az igazi barátságoknak is van helyük, mert az nem pótlék a léleknek, hanem előrevivő kapcsolódás.

3. Az igazi szerelmesek soha nem veszekszenek.

Ugyan már! Ahol két ember szorosan együtt él hosszú távon, ott nemcsak apró súrlódások, de bizony hatalmas, mindent elsöprő veszekedések is vannak. Sőt, vérmérséklettől függően előfordulhat, hogy olyasmit is a másik fejéhez vágunk, amit később nagyon megbánunk. Aki azt hiszi, hogy a szerelmesek évtizedeken át költői hangon suttogva beszélnek egymással, annak aligha lesz hosszú kapcsolata.

4. Ha szeretitek egymást, mindent együtt akartok csinálni!

Közös minden hobbitok és barátotok, és soha nem akartok egyedül lenni egy kicsit - jól hangzik, de lássuk be, ez is illúzió. Az énidő egy kapcsolat minden fázisában fontos, hiszen ebből töltődsz vissza, inspirálódsz, hogy újra sok mindent meg tudj majd osztani a másikkal.

5. Ha jó a kapcsolat, észre sem veszel más pasit/nőt.

Bármennyire is boldog kapcsolatban él az ember, az esztétikai érzéke és az erotikus fantáziája nem zárul be és nem múlik el nyom nélkül. Továbbra is észre fogod venni a számodra vonzó embereket, legyen szó külső, vagy épp belső tulajdonságokról. De közben tudni fogod, ki az, aki igazán fontos számodra, és hozzá fogsz visszavágyni.

6. A legfontosabb dolgokban mindig egyetértés lesz köztünk.

Fontos, hogy a hétköznapi életet érintő fontos kérdésekben legyen közös nevező (hol éljünk, hova járjon iskolába a gyerekünk stb.). Épp úgy, ahogyan a hitbéli, politikai meggyőződés sem árt, ha legalább annyira közelít egymáshoz, hogy a másik különbözőségét elfogadja. De azt hinni, hogy egy kapcsolatot az tesz teljessé, ha mindig nagy az egyetértés, óriási tévedés. Nem, nem az egyformaság, hanem az egészséges, tiszteletteljes kompromisszum, ami segít.

7. A szerelem és a gyűlölet közel áll egymáshoz.

Ez amolyan romantikus mítosz, ami a bántalmazó kapcsolatokat épp úgy romanticizálja, ahogyan a szakítás utáni szenvedést hosszan elhúzza. A valóságban nincs ok arra, hogy bárkit is bántsunk, vagy hagyjuk, hogy minket kínozzon. És egy fájdalmas válásban is ott a helye a kölcsönös tiszteletnek, bármi is történt korábban.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.