házasság kibeszélő név családfő hagyomány
Az egyik barátnőm házasodni készül. Megdöbbenve hallottam, a leendő férje ragaszkodik hozzá, hogy teljesen eldobja a lánykori nevét. Még az is elhangzott, hogy ha erre nem hajlandó, akkor nem is veszi el...

Teljesen ledöbbentem. Bízom benne, hogy azért nem ezen fog múlni a házasságkötés, különben már rég rossz az egész. Pláne, hogy a barátnőmet már így ismerik a szakmájában. Ha most változtat, sokan nem fogják tudni, hogy ugyanaz a személy...

Roppant érdekes kérdés szerintem, hogy amikor az ember lánya házasodik, változtat-e a nevén. Régen persze nem sok lehetőség volt. Akkor még valóban az volt a nézet, hogy a férfi az úr a háznál, ő a családfő, ő tartja el a nőt. Tulajdonképpen érthető, hogy a feleség még a nevében is tulajdon lett (pl. Kiss Józsefné).

Ma már jobb a helyzet, számtalan lehetőség közül választhatunk. Megtarthatjuk a lánykori nevünket, felvehetjük a férjünk vezetéknevét, de persze továbbra is lehetünk Kiss Józsefnék. Mostanában a legnagyobb divat a kötőjeles megoldás, amikor a két vezetéknevet összekapcsolják. Talán ez a legideálisabb, elvégre nem dobjuk el azt, akik voltunk, csak jelezzük, hogy változás állt be az életünkben, családi állapotunkban. Ez a megoldás hozzátesz a régi nevünkhöz egy plusz vezetéknevet, de legalább nem vesz el belőle semmit.

Forrás: Shutterstock

Ha esetleg a házasság végül tönkremegy, és válásra kerül a sor, újra felmerül a kérdés: most térjünk vissza a lánykori nevünkhöz annyi év után? Újra az a sok utánajárás, papírmunka? Sokan megtartják a férjük nevét a válás után is, és ehhez minden joguk megvan. Más kérdés persze, szerencsés dolog-e majd új kapcsolatot kezdeni a korábbi házas nevünkkel, de ezt döntse el mindenki maga.

Akárhogy is, a nevünknek fontos szerepe van az életünkben. Kutatások igazolták, hogy még egy zajos, zsúfolt teremben is automatikusan felkapjuk a fejünket, ha elhangzik a nevünk. Ráadásul ez egy olyan dolog, amit a szüleinktől kaptunk. Vajon ha eldobjuk, akkor ezzel őket is megtagadjuk valamennyire?

Vajon mi a jó megoldás? Nem tudom. Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen. A leendő férjet persze illik megkérdezni, és lehetőleg figyelembe venni a véleményét, de a döntés legyen a miénk - elvégre mi fogunk ezzel a névvel élni. Az viszont biztos, hogy ha változtatsz, az egy fontos momentum az életedben.

Kicsit mintha a személyiséged is megváltozna ezzel, hiszen a nevünk szorosan összefügg a fejünkben azzal, hogy kik is vagyunk... Ez csere esetén jó vagy rossz irányba is változhat. Érezhetjük úgy, hogy kaptunk valami mást, többet - de úgy is, hogy megfosztottak minket valamitől.

Mindenki gondolja át jól, mielőtt eldönti, melyik megoldást választja! Ne felejtsétek el: a nevetek valahol ti magatok vagytok! A barátnőmnek pedig üzenem, hogy ne nyomás hatására határozzon a vitás kérdésben. Mert nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen ultimátum egy jó házasság kezdete...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.