kibeszélő ama tenger asszony merülés szabadtüdős búvár
Mi jut eszedbe arról, ha azt mondom, tipikus női szakma? A legtöbben talán ezeket válaszolnák: óvónő, tanító néni, balett-táncos, modell, kozmetikus, szülésznő és társaik. Ám nem hinném, hogy bárkiben is felmerülne a szabadtüdős búvár – pedig Japánban és dél-Koreában ez is tipikusan női munka.

Nemrég láttam részletet egy dokumentumfilmből, ami a tenger asszonyairól szólt. Ha azt gondolnánk, hogy "A kis hableány" teljes fantazmagória, akkor elárulom, hogy a valóságban is akadnak olyan nők, akik sellőnek is beállhatnának – ők a japán amák és dél-koreai henjók.

A tenger asszonyai

Japánban az amák nagyjából kétezer évvel ezelőtt jelentek meg, az első feljegyzések pedig Kr.u. 900 körülre tehetőek. Ezek alapján az amák feladata az volt, hogy a vízfenékre merülve megszerezzék a tenger gyümölcseit, tehát eleinte leginkább az élelemszerzés motiválta őket. Az idő múlásával azonban a gyöngyhalászattal is kibővült a tevékenységük, s így komolyabb gazdasági szereplőkké váltak.

Tengeri búvárnak – talán a kezdeti élelemszerző szerep miatt is - leginkább nők álltak, erre utal az ama kifejezés is, ami azt jelenti "a tenger asszonya". Hogy miért éppen a gyengébbik nem űzte ezt a cseppet sem könnyű és egyben veszélyes foglalkozást? Erről pontos adatok nincsenek, de tény, hogy a nők testzsírtömege és tolerancia-küszöbe is magasabb, mint a férfiaké, fiziológiailag alkalmasabbak a merülésre, ráadásul a nők általában tovább vissza tudják tartani a lélegzetüket. Ennek ellenére akadtak férfi amák is, akik viszont idővel lemorzsolódtak.

Az amák tradicionálisan egyetlen fehér ágyékkötőben és fehér fejkendőben merültek a felszín alá, akár 20 m mélyre is, hogy felhozzák a tenger kincseit, mindezt egyetlen levegővétellel, így valóban olyan látványt nyújthattak a fiatal, félmeztelen lányok, mint a mesebeli sellők. Az amák azonban nem kedvtelésből lubickoltak a habokban, hanem komoly, fizikai munkát végeztek.

A tenger asszonyai 12-13 éves korukban kezdték tanulni a merülés művészetét és akadt olyan ama is, aki még 70 évesen is lebukott a tengerfenékre, hogy a víz alatti aratásban segédkezzen. Ilyenkor az ama búvárok kisebb tarisznyákkal és dézsákkal úsztak az előre kijelölt területre, ezekbe gyűjtötték a zsákmányt, illetve bójaként is szolgáltak a tárolóedényeik. Az övükbe lapos spatulát tűztek, amellyel felszedhették a kagylókat, a nyakukban facsipesz lógott, hogy a víz a merülés során ne menjen az orrukba, a fülüket pedig zsírral átitatott vászondarabokkal tömték be. Nagyjából ennyi felszerelés segítette az ama nőket, akik ezután a nyári melegben, télen pedig a jeges vízben is elvégezték a munkájukat. Mivel semmilyen légzőkészüléket nem használtak - és ma sem használnak, hiába tette lehetővé már a technika -, egy speciális légzést alkalmaznak, illetve amikor a felszínre érnek egy jellegzetes fütyülés kíséretében engedik ki a levegőt a tüdejükből.

Forrás: Iwase Yoshiyuki/Bachmann Eckenstein

1940 környékén több mint 6.000 amát tartottak számon Japán partjainál, ma azonban a számuk éppen csak eléri a 60-70 főt. A XX. század közepétől leginkább turistalátványosságnak számítanak, így az '50-es évektől az ágyékkötőt felváltotta egy kissé áttetsző merülő ruha, majd lassan egyre több ama választotta a modern búvárruhákat, amelyekben sokkal komfortosabbá vált a merülés. Légzőkészüléket azonban még ma sem használnak és a fejkendőjük is a régi, amiket különféle szerencsehozó szimbólumok díszítenek, valamint még ma is tartják a szokást, hogy merülés után imádkozzanak és hálát adjanak a fogásért.

Csedzsu-szigeti búvárnők

A női, szabadtüdős búvárkodásnak azonban Dél-Koreában is nagy hagyománya van, itt úgy hívják őket, hogy henjók, azaz "a tengeri nők". A róluk szóló első, XVII. századi írásos feljegyzések szerint ezek a nők minden szégyenkezés nélkül, hiányos öltözetben dolgoztak együtt a férfiakkal, ami arra enged következtetni, hogy ekkor még léteztek férfi búvárok is. Később azonban a merülés kizárólag női foglalkozássá vált.

A henjók, akárcsak az amák télen-nyáron, sőt akár várandósan is merültek, a szülést követő 7-14 napban pedig újra munkába álltak.

Bár az ő úszóruháik kicsivel többet takartak, mint az amák ágyékkötői, mégis a konfuciánus társadalom lenézte, sőt megvetette a búvárnőket. 1945-ben még 27.000 henjót számoltak össze Dél-Koreában, 2010-re azonban csak 4.500 fő maradt – ráadásul a többségük már a hatvanadik életévét is betöltötte.

Mivel az amák és a henjók száma vészesen csökken, ezért 2016-ban az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének nyilvánította a henjókat, így reméljük, hogy a fiatalabb generáció számára is vonzóvá válik tengeri sellővé avanzsálni, ezáltal talán megmenekülhet ez az ősi, női mesterség.

Ha érdekesnek találtad a cikket, akkor lehet, hogy ezeket is szívesen elolvasnád:

Nyitókép: Iwase Yoshiyuki/Bachmann Eckenstein

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.