betegség csontozat kibeszélő hormon Mary Ann
Mary Ann Bevan egy különleges nő volt. Bár cirkuszi fellépőként a világ legrondább nőjeként tartják számon, ettől függetlenül volt egy különleges képessége, ami páratlanná varázsolta őt mások szemében.

Mary Ann Bevan 1874-ben látta meg a napvilágot. Nyolc testvérével együtt egy szegény munkásosztálybeli családban nevelkedett London keleti részén. Nagyon fiatalon kezdett el dolgozni, hogy segítsen a szegénysorban lévő családján. Kezdetben egy kórházban vállalt ápolói munkát.

Mary nagyon szép nő volt, aki fiatalon arról álmodozott, hogy feleség és anya lehessen. Az álma 29 évesen vált valóra, amikor feleségül ment Thomas Bevanhoz, és négy gyermeknek adott életet. Az addig boldog családi életében azonban gomolyfelhők kezdtek gyűlni, ugyanis Mary Annt egy ritka és akkoriban gyógyíthatatlan betegség támadta meg.

Mary Ann csupán 32 éves volt, amikor az akromegália tünetei jelentkeztek nála. Lágy, nőies arcvonásai teljesen eltorzultak, fejfájások gyötörték, ráadásul a látása is egyre gyengült. Még az orvosok sem értették, mi történhetett vele, ám Mary nem foglalkozott a betegségével, és nem is lett volna ideje sajnáltatnia magát, hiszen családjának szüksége volt rá. A csinos nő külseje azonban teljesen megváltozott, külsőleg mintha nem is ő lett volna.

Az akromegália egy endokrinológiai betegség, ami a növekedési hormon túltermelődésével, és a csontozat rendellenes túlnövekedésével jár. Ma már gyógyítható ez a betegség, de a 20. század elején ez még nem így volt, és Marynek végig kellett néznie, hogy a szépsége napró-napra teljesen megfakult. Férje mindig is támogatta feleségét, ám 1914-ben váratlanul elhunyt, így magára hagyta nemcsak szeretett kedvesét, de négy gyermekét is.

Forrás: Dreamland Circus Side Show, Coney Island

Mary Ann Bevannak nem volt ideje a gyászba menekülni, hiszen el kellett tartania leszármazottait. Számtalan munkahelyen próbált helytállni, majd végül elhatározta, hogy elindul az "Anglia legrondább nője" választáson. Ez egy végső kétségbeesett lépés volt tőle, de a jutalom igencsak ígéretesnek bizonyult, ezért mindenképpen meg akarta próbálni. A versenyt végül megnyerte, és az ölébe pottyant hírnevet megpróbálta a javára fordítani.

1920-ban meghívást kapott az Egyesült Államokba, ahol szörnyszülöttként lépett fel a Coney islandi cirkuszban. Akkoriban a cirkuszi előadások főszereplői a nagy népszerűségnek örvendő és szokatlan testi jellemzőkkel élő emberek voltak, úgy mint szakállas nők, törpék, óriások. A közönség bele sem gondolt abba, milyen lelki megrázkódtatás érte ezeket a fellépőket, akiken ők jól szórakoztak.

Mary Ann egyetlen szó nélkül mindent bevállalt a gyermekeiért, még a megaláztatást is, amivel a cirkuszi évei alatt szembe kellett néznie. Az asszony életének hátralévő részét a cirkuszban töltötte. Gyermekei teljesítették utolsó kívánságát, így szülőföldjén helyezték örök nyugalomra.

Mary Ann Bevan egy rendkívüli nő volt, aki a nehézségek ellenére sem tört meg soha, és még ebből a nyomorúságos helyzetből is képes volt a maximumot kihozni. Erőfeszítései és kitartása egyaránt példaértékű. Ritkán fordul elő, hogy valaki súlyos betegségét előnnyé és jövedelemforrássá alakítsa.

Nyitókép: findagrave.com, Wikimedia Commons

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.