szerelem kibeszélő szemkontaktus jelenség kapcsolat
Vannak, akik hisznek az első látásra szerelemben, míg mások számára teljesen lehetetlennek tűnik a gondolat. Akad, aki már tapasztalt ilyet, de olyan is, aki sohasem. Vajon lehetséges, hogy pusztán a fizikai vonzalmat keverjük össze ilyenkor a szerelemmel? Vagy előfordulhat, hogy a „szerelem első látásra" mégiscsak létezik?

Mit jelent a „szerelem első látásra"? Egyes pszichológiai kutatások eredményei arra világítottak rá, hogy a jelenség valóban létezik, legalábbis bizonyos emberek tényleg képesek belőlünk azonnal ösztönös vonzalmat kiváltani.

A vonzalom felébredésében, illetve kifejezésében először általában a szemkontaktus felvételének van a legjelentősebb szerepe, nyilvánvalóan ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán felfedezzük valakinek a tulajdonságait, illetve a ránk és jelzéseinkre adott reakcióit.

A kölcsönös vonzalom szemkontaktus általi kifejezése révén tehát már abban a pillanatban létrejöhet egy azonnali, kimondatlan érzelmi egyesülés. Erre mondhatjuk, hogy „szerelem első látásra".

Szerelem vagy szimpátia?

Elliot D. Cohen úgy vélekedik a szerelemről, mint egyfajta gondoskodó attitűdről, ami magában foglalja a hűséget, következetességet, őszinteséget, megbízhatóságot, figyelmességet, empátiát és azt, hogy ott vagyunk egymás számára.

Az első ismeretség során kialakuló „szerelem" egyfajta romantikus szerelem, amiben megjelenik az egymás iránti szexuális vonzalom, ami hiányzik másfajta szeretet-kapcsolatokban (pl. szülő-gyermek kapcsolat).

Forrás: Shutterstock

Másrészről viszont a szeretetteljes kapcsolatokra jellemző mély gondoskodás nincs jelen az első ismeretség során kialakuló szerelemben, mivel hiányzik az idő, ami által kialakulhat ez az átható törődés.

Valójában a szerelem művelése időigényes folyamat, és az első ismeretség alkalmával egyszerűen nincs elég idő arra, hogy a szerelem összetevői – mint a hűség, következetesség, őszinteség, megbízhatóság stb. – kialakuljanak.

Fontos azonban, hogy noha a vonzó külsőnek eleinte nagyon jelentős szerepe van, idővel egyre csökken a súlya. Hasonlóképpen, ha valaki nagyon humoros, az vonzó lehet, ám az idő múlásával már egyre jelentéktelenebbé válhat, mivel más jellemvonások is előtérbe kerülnek. A felületes ismerkedést előbb-utóbb mindenképp felváltja a komolyabb megismerés, ami sajnos néha fájdalommal jár.
Nem könnyű felismernünk, hogy a kép nem olyan, mint ahogy azt a fejünkben összeraktuk. A hiányzó részletek, amiket a képzeletünkkel töltöttünk ki, nem mindig egyeznek a valósággal.

Ennek ellenére a szerelem első látásra is vezethet hosszú távú, boldog párkapcsolathoz – amennyiben a későbbiek során nem csalódunk a partnerünkben a vágyott tulajdonságokat illetően. Így vagy úgy, mindenképpen kognitív torzítás áldozatai vagyunk, hiszen a szerelem minden esetben idealizált.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.