szerelem magazin kapcsolat megoldás elköteleződés
Azt vallom, hogy aki menni akar, azt el kell engedni. Erőszakkal semmit nem lehet jól csinálni, pláne nem egy párkapcsolatot. Mindig minden barátnőmnek azt javaslom: ha nem működik, ha nem érzik az érdeklődést a másik fél részéről, próbálják elengedni a dolgot.

Önmaguk és a másik érdekében is. Ezekben az esetekben ráadásul a hirtelen hidegzuhany, az egyik pillanatról a másikra történő szakítás sem megoldás, ugyanis felszítja a tüzet, és azt a hamis illúziót kelti a másikban, hogy mégis akarja a kapcsolatot, ami aztán újabb bonyodalmat szül. Kezdődhet elölről az egész...

Inkább az óvatos, megfontolt kihátrálás lehet a megoldás. Vagy ha nagyon szerencsés, és már nyitott is rá, akkor esetleg belebotolhat valakibe, aki eltereli a fókuszt a nem megfelelő partnerről. Persze mindezt könnyű leírni - de mivel éltem már meg hasonlót, pontosan tudom, hogy kivitelezni pokolian nehéz.

Ennél még nehezebb szituáció, amikor a másik fél nemcsak egy kiszemelt, potenciális partner, - aki néha megjelenik, de szívesebben van távol, mint közel -, hanem olyasvalaki, akivel igazán működik is a dolog. Valaki, aki odaadóan viselkedik, aki kérlelés nélkül is ott van, ha szükség van rá.

Aki mindent megad, de azért időről időre emlékeztet - hol szavakkal, hol tettekkel -, hogy nincs elköteleződés, nincs párkapcsolat. Csak szabad szerelem van, meg jelenidő. Ilyenkor mi a teendő? Dobni mindent, mert nehezen bírja el a szív, hogy az egész csupán illúzió, vagy időt és távolságot adni a másiknak, hátha egyszer megoldódik a dolog, és megérik benne az elköteleződés gondolata?

Forrás: Shutterstock

A manipulációt és az önámítást biztosan kerülni kell. Véletlenül sem szabad magunkat meggyőzni, hogy jó ez így, csak azért, mert alkalmazkodni szeretnénk a szituációhoz. Tilos átverni magunkat, mert a végén bizony nem lesz kit hibáztatni - és az a legfontosabb, hogy nyugodt lélekkel tudjunk tükörbe nézni, akármekkora fájdalmat is kell megélnünk.

A másik legfontosabb dolog az őszinte kommunikáció. Nem kell ezen állandóan veszekedni, és nem szabad, hogy napi téma legyen, mert csak elrontja a jó pillanatokat, felesleges feszültséget szül. De azokban a helyzetekben, amikor a másik viselkedése vagy szavai bántólag hatnak, ki kell fejezni a nemtetszésünket.

Nem önkéntes céltáblának álltunk, még akkor sem, ha éppen hagyjuk, hogy a dolgok ne pontosan úgy történjenek, ahogy szeretnénk.

Fontos megállapodást kötni saját magunkkal, és azt be is tartani. Nem kell eldobni a nagy szerelmet csak azért, mert mondjuk, kötődési zavaros a partnerünk, vagy mert bármilyen más okból éppen nem szeretne komoly kapcsolatot. De mindenképpen végig kell gondolni, hogy mennyi időnk van erre, és hogy mik a határaink. Hol a határ, ameddig még nem fárad bele annyira a lelkünk, hogy apátiába zuhanjunk.

Ha ezt a három dolgot sikerül higgadtan átgondolni és be is tartani, akkor ez olyan védőpáncélt biztosít, ami még a legsérülékenyebb szituációkban is belső békét ad, és ezáltal sikerül fenntartani az önmagunkkal való jó viszonyt, még akkor is, ha a kapcsolatból nem tudunk fájdalmak és sérülés nélkül kikecmeregni.

Mindennél fontosabb, hogy önmagunknak meg tudjunk bocsátani és képesek legyünk saját magunkkal szemben empatikusnak lenni! A szégyen és a magunk iránti harag a legmérgezőbb érzések a világon. Ameddig ezeket sikeresen el tudjuk kerülni, addig minden - még a legnagyobb fájdalom is - feldolgozható.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.