kibeszélő tapasztalat kapcsolat felelősség korkülönbség
Azon nem lepődünk meg, ha egy idősebb pasinak fiatalabb barátnője van – sőt, szinte természetes dologként kezeljük. A fordított felállás azonban a mai napig felháborodást kelt. Milyen akadályokba ütközhet egy ilyen kapcsolat? És miért választ egy férfi idősebb nőt?

A statisztikák szerint évről-évre emelkedik azon párok száma, amikben a nő 5 vagy több évvel idősebb a partnerénél. A változás hátterében a nemek közötti egyenlőség növekedése áll. Ahogy a nők egyenlőbbé válnak a társadalomban, úgy egyre kevésbé szeretnének megfelelni a hagyományos nemi szerepeknek, mintáknak.

Ugyanakkor bármennyire is lehetővé teszik a kulturális és normatív változások az idősebb nők és fiatalabb férfiak kapcsolatát, ezen intim viszonyokat továbbra is a megbélyegzés övezi.

Elsősorban nem mindegy, mennyi is a korkülönbség. Néhány év talán nem is számít, főleg akkor, ha átléptük már a húszas éveinket. Öt-tíz év viszont már nem is kevés, és itt kezdődnek a problémák is. Ettől a különbségtől kezdve számíthatunk arra, hogy kapunk néhány megjegyzést a kapcsolatunkra.

Aztán lényeges kérdés a családalapítás, egy nő életében nagyon fontos a gyerekvállalás. Kevesen vannak, akik nem szeretnének anyukák lenni. Ha pedig mondjuk a negyvenes éveihez közeledik egy nő, vagy már túl is lépett rajta, akkor a kérdés még égetőbbé válik. Ha viszont fiatalabb a pasi, akkor sokszor választani kell: a férfi vagy a család. A fiatalabb férfiak sok esetben nem akarnak még családot, nem akarnak felelősséget vállalni egy gyermek iránt, és az elköteleződést sem feltétlenül akarják.

Érdekes viszont, hogy vizsgálati eredmények kimutatták: azok a kapcsolatok boldogabbak, amikben a nők jóval idősebbek a párjuknál. Viszont adja magát az a kérdés is, hogy miért kezdenek a férfiak kapcsolatot idősebb nőkkel?

Forrás: Shutterstock

1. Önbizalom

A fiatalabb férfiak sokszor olyan nőt keresnek, aki magabiztos, ami általában jellemző a 30 fölötti nőkre. Egy idősebb nő valószínűleg pontosan tudja, mit akar. Több kapcsolaton van már túl, így azt is tudja, mi az, amit biztosan nem akar egy partnerben. Ugyanakkor ebben a korban könnyebb meghatározni a prioritásokat és célokat, illetve törekedni azok elérésére.

2. Érzelmi érettség

Egy idősebb nő, aki tudja, mit akar, nem vesztegeti arra az időt, hogy játszadozzon a partnerével. Ehelyett valószínűleg stabilitást hoz a párja életébe. Ugyanakkor egy idősebb nő segíthet egy fiatalabb férfinak abban, hogy gyorsabban felnőjön és rájöjjön, mit is szeretne az életben.

3. Élettapasztalat

A fiatalabb férfiak számára, akik még a saját életüket sem alakították ki teljesen, nehéz lehet egy velük egyidős, fiatal partner mellett állni. Talán úgy érzik, nincs helye az életükben annak, hogy egy hozzájuk hasonlóan tapasztalatlan személyt támogassanak. Ehhez képest az idősebb nők mentorok lehetnek a partnereik számára, mert több tapasztalatuk van az életben. Már átestek bizonyos nehézségeken az életben, ezért tudják, hogy kell kezelni az ilyen helyzeteket.

+1. Nyugodt, higgadt hozzáállás

A legtöbb férfi számára ez egyáltalán nem az életkorról szól, hanem azokról a tulajdonságokról, amiket egy partnerben keres. Ha egy férfi olyan nőt keres, aki tisztán látja a dolgokat, és stabilan áll a lábán, akkor automatikusan vonzóbbnak találhatja az idősebb nőket. Sokan többre tartják a mély, intellektuális beszélgetéseket a szertelen és kapkodó életmódnál. Egy idősebb nő, aki valószínűleg már nem a családalapításra összpontosít, lazább és elfogadóbb lehet.

Azt azért megállapíthatjuk, hogy a korkülönbség valóban fontos tud lenni, a gyakorlatban viszont nincs akkora jelentősége, mint számos más tényezőnek, legyen az a fizikai vonzerő vagy éppen a másik személyisége.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.