gyerek kibeszélő apaság élet munka
Nem tudom, milyen érzés apává válni, csak azt, hogy milyen anyává. Valószínűleg mivel mi hordozzuk, érezzük 9 hónapon keresztül a babát, nekünk könnyebb, ámbár könnyes beszámolók szerint az első érintés és pillantás nektek is meghatározó.

Biztosan van, akinek ez könnyebben jön, van, akinek nehezebben, és biztosan nagyon sok múlik rajtunk, anyákon is. Hiszen titeket egy picit terelgetni kell az elején. Még annak ellenére is, hogy a hat hét gyermekágy nem véletlenül van, és ehhez már végképp nem lenne sem kedvünk, sem energiánk. Inkább csak pihennénk a babával. A 9 hónapot, a szülést, a sokkot - merthogy nekünk is az -, de erre egyre kevesebb lehetőségünk van...

Éppen ezért, kérlek, ne várj rám! Ne várd meg, hogy kérjek, hogy szóljak, csak tedd a dolgod! Tudom, hogy az egész napos munka után nem az a szíved vágya, hogy még a gyereket is tutujgasd, és azt is tudom, hogy a te életed is megváltozik. De azt vedd számításba, hogy napközben a megszokott környezetedben leszel, a megszokott dolgaiddal!

Én felkelek éjjel, ellátom a gyerekeket, nem várom el tőled, hogy munka mellett te csináld ezt, de kérlek: Ha jössz haza, hívj fel, hogy kell-e a valami a boltból! Lehet, a gyerek éppen végigordította és nyüglődte az egész napot, és így nem volt lehetőségem bevásárolni. De lehet, még csak nem is ettem aznap. Ne azután kelljen elmennem, ha megjöttél!

Ha nagyon menni akarok, meg fogom mondani, hogy szükségem van fél óra csendre és levegőre. Ha éppen kiborulok estére, és bőgök, és elhüppögöm, mennyire nehéz most, mert fáradtabb vagyok, mert úgy érzem, darálnak a napok, és nem találom azt a nőt, aki vagyok, ne gyere nekem azzal, hogy ez a nők dolga! Mert ezek után olyan rosszarc leszek napokig, hogy azt is megbánod, hogy megszólaltál. És haragudni fogok. Nagyon... Csak ölelj meg, hallgass meg, mondd el, hogy ott vagy, velem vagy, és együtt mindent megoldunk, és talán a holnap... a holnap az könnyebb lesz. De ha nem, mi akkor is itt vagyunk egymásnak.

Segíts megoldani, hogy heti 1-2 órát magamban lehessek! Sportoljak, írjak, vagy csak simán üljek ki egy padra bambulni. Hidd el, sokkal szerethetőbben kapsz vissza. Ha elmegyek zuhanyozni, és a gyerek éppen akkor tojik be, lesz éhes, szomjas... eszedbe ne jusson dörömbölni és elmondani, mi újság! Aznap valószínűleg az a tíz perc az aranyidőm, akkor vagyok kizárólag csak egyedül, csendben, magamban, amire szükségem van, akárcsak neked.

Forrás: Shutterstock

Állj neki tisztába tenni, megetetni, átöltöztetni! Nem, az elején nem fog könnyen menni. Bénázni és szerencsétlenkedni fogsz, de engem ez nem érdekel. Csak lássam, hogy igyekszel! Ha egy kereket ki tudsz cserélni, hidd el, ez sem nagyobb dolog. Sajnos az élet hozhat olyan helyzeteket, betegséget, bármit, ami miatt rám időlegesen nem tudsz számítani, így tudnod kell, hogy tartsd életben a gyereked.

Ha mélyen alszom - ami nálam ritka -, és te fent vagy, mert éppen valamelyik dög uncsi dokumentum filmed lesed, és felébred a baba, kérlek, ne kelts fel azonnal! A mély alvásom valószínűleg egy nagyon fáradt időszak hozadéka. Vedd fel, ringasd kicsit, etesd meg, ha kell, és ha végképp nem boldogulsz, kérlek, csak akkor szólj.

Ne méregesd felhúzott szemmel a romokban lévő lakást, mert ugye, semmi dolgom nem volt egész nap... Hiszen még meg sem kérdezted, hogy milyen napunk volt. Lehet, egy káosz. Lehet, hogy éppen dolgoztam rámolás helyett, mert éppen nagyobb hasznát láttam. De az is lehet, hogy pont az ellenkezője. A gyerekek tök nyugiban elvoltak, és én úgy döntöttem, lazulok velük.

Időnként kérdezd meg, hogy el akarok-e menni valahova! Egyedül. Hiszen te besegítesz, amíg én újra nő lehetek, és nem "csak" anya. Amíg elmegyek egy masszázsra, dobatok egy körmöt vagy pillát, vagy szimplán veszek magamnak egy tök felesleges cuccot. Szükségem van ezekre, és hidd el, neked is, mert nem hinném, hogy csak anyaként akarsz velem élni.

Ám talán ami a legfontosabb...

SOHA ne felejts el minket! Soha ne felejtsd el, hogy kik voltunk a gyerek előtt, és kik vagyunk még mindig. Amikor elutaztunk, amikor beszélgettünk, amikor együtt voltunk! És ha én elfelejteném a pelenkák, a szennyes, a mosatlan, a gyerek leckéje, különórája mellett, te emlékeztess! Emlékeztess azzal, hogy elszökünk időnként, csak ketten, és még ha eleinte idegesítő módon óránként is telefonálgatok a gyerekek után, hidd el... visszatalálok hozzád. Csak fogj kézen és vigyél magaddal, mint régen!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.