kibeszélő pénz költségvetés spórolás kölcsön
- Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! - már annyiszor mondtam neked, de mintha a falnak beszélnék. Felfogtad, hogy mit művelsz? - fakadt ki Nóri, mikor a barátnője legújabb vásárlási élménybeszámolóját hallgatta.

- Van egy hiteletek a lakásra, van egy az autóra, és van egy a telefonra. Te itthon vagy a gyerekekkel, ami lássuk be, nem hoz sokat a konyhára. A férjed hajnaltól késő estig dolgozik, de lassan már csak a hitelekre lesz elég a keresete. Erre te vettél magadnak 25.000 forintért egy táskát. Csak, mert márkás. Most komolyan, te normális vagy?! Hova is fogod felvenni? A játszótérre vagy a homokozóba?

- Tudod, milyen vagyok. Inkább nem eszem egy napig, ha így megvehetem azt a bizonyos álomcuccot. Azért, mert itthon vagyok, még nem leszek igénytelen. És még mielőtt újabb vádak érkeznének, tisztázzuk: a gyerekeknek is megrendelem a márkás dolgokat, nem csak magamnak. Nem csak magamra költök. - persze Linda sem hagyta szó nélkül az elhangzott, kétségtelenül fájdalmas vádakat.

- Én ezt értem, és normál esetben valószínű, szóvá sem tenném, de most nem ilyen helyzetben vagyunk, helyesebben vagytok. - Nóri továbbra sem tud napirendre térni az elhangzottak fölött. Állandóan pénzügyi problémáitok vannak, ez pedig nyomot hagy a házasságotokon is. Ha nem most, akkor előbb-utóbb biztosan. De te erről továbbra sem veszel tudomást.

Tedd a szívedre a kezed és mondd meg őszintén: tényleg annyira szükség volt arra az új telefonra, vagy erre a táskára? Olcsóbbal nem érted volna be? Vagy netán nélküle? Fogd már fel: nem attól leszel igényes, hogy a legdrágább dolgokat veszed meg, amikre ráadásul kereted sincs. És ez igaz például a mai bevásárlásodra is.

Forrás: Shutterstock

Olcsó vagy akciós termékeket vettél egyáltalán? Értem, hogy a gyerekeknek csak a legjobbat, de be kellene látnod végre: ez nektek nem fér bele. És itt halkan azt is megjegyzem, hogy manapság már viszonylag olcsó, de igencsak jó minőségű dolgokat is lehet vásárolni. Igénytelenség helyett inkább a butaság és az ostobaság szavakkal ismerkedj meg.

Állandóan édesanyádéktól kérsz kölcsön. Szerinted ez tényleg jól van így? Nem kellemetlen ennyi idősen is tőlük függeni? Mindezt úgy, hogy közben önálló felnőttet játszotok. És felháborodsz, ha a pénzükért cserébe egy-két keresetlen jó tanácsot is osztogatnak. Mi lesz veletek, ha ők már nem lesznek? Belegondoltál már?

- Ha kölcsön is kérünk, azt előbb-utóbb megadjuk. Max. akkor nem, ha anya nem ragaszkodik hozzá. És nem, egyelőre még nem gondoltam rá, hogy a szüleim egyszer elhagynak. Viszonylag fiatalok és egészségesek, egyelőre nem akarok még a halálukra gondolni.

Illetve azt mindenképpen tegyük hozzá, hogy nekik is van némi kötelezettségük irányomba. Ha már megszültek, akkor kortól függetlenül szerintem igenis elvárható, hogy segítsenek nekem. Én is ezt fogom tenni majd a gyerekeimmel.

- Ha így folytatjátok, akkor neked az adósságaitok átruházásáról kell beszélgetned a gyerekeiddel, nem pedig arról, hogy mikor mennyi pénzt adsz nekik - kezdte Nóri az újabb, észheztérítős próbálkozását, amit Linda új mobiljának csengőhangja zavart meg. Lindát hívták. A férjét baleset érte, kórházba került.

Nóri történetét B.Barbi jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.