szerelem kibeszélő működés lélek szakértelem
Lássuk be: ahogy telnek az évek, a párkapcsolati csalódásaink, fájdalmaink egyre többet vesznek ki belőlünk. Egyre fásultabbá, fáradtabbá válunk. Ez egy természetes állapot, amiből van kiút annak, aki képes és hajlandó is nyitni. Annak, aki nem engedi meg magának, hogy elveszítse a reményt.

Vannak azonban nők, akik már egyszerűen képtelenek elkezdeni egy új kapcsolatot. Pár hónappal ezelőtt találkoztam legutóbb egy ilyen esettel. Harmincas évei elején járó, igazán szép arcú, a szakmájában sikeres. Elmondása alapján a húszas évei közepén volt egy nagy szerelme, ami csak pár hónapig tartott, de ezen sikerült már túllépnie. Állítólag.

Az azóta eltelt években több próbálkozása is volt, egyik sem vezetett el a várva várt nyugalomhoz, szeretethez - nevezzük így: párkapcsolati sikerhez. Velem összesen négyszer találkozott, a harmadik találkozón már elkezdtünk a kellő tisztelet megtartása mellett közelebb kerülni egymáshoz.

Az utolsó találkozó után néhány nappal, mint derült égből a villámcsapás érkezett egy üzenet a Facebookon: átgondolta, ne haragudjak, de egyszerűen nem megy. Hirtelen köpni, nyelni nem tudtam. Épkézláb magyarázatot nem tudott adni. Örült, hogy megismert, jó volt az a kevés is, ami köztünk történt, de zárjuk le, mert... Mert csak.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/MandicJovan/Mandicjovan

Nem először és - tartok tőle, hogy - nem is utoljára találkoztam ezzel a jelenséggel. Egyszerűen már nem képes nyitni. Természetesen lehet, hogy velem nem volt elégedett, ezzel sem lenne semmi baj. Viszont akkor jó lenne tudni, miben hibáztam, mi volt a gond. De úgy érzem, másról van szó:

A csalódásai, fájdalmai már képtelenné teszik arra, hogy nyisson, hogy kialakítson egy elmélyült kapcsolatot.

Nem vagyok pszichológus, de ha komolyabb szakértelemmel rendelkeznék a (női) lélek működését illetően, akkor sem hiszem, hogy tudnám, mi a megoldás. Az talán nem kérdés, hogy mi vezetett el ehhez az állapothoz. De mi a kiút? Egy jó nagy szünet a párkeresésben? Még több mozgás? Környezetváltozás? Terápia?

Abban biztos vagyok, hogy az elméleti "Nagy Ő" megérkezése sem oldaná fel a csomókat. Addig senki sem képes még egy közepesen felszínes kapcsolatot sem elkezdeni, amíg erre nem nyitott, nem fogadóképes. Remélem, hogy van megoldás. Minden esetre sem a nőknek, sem a férfiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ebbe az állapotba kerüljenek. Talán nem kellene ennyire mélyen megélnie senkinek sem a csalódásait. Milyen könnyű ezt leírni...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.