házasság kibeszélő felkészülés változás élet
Egy nászmenet láttán a napokban elgondolkodtam azon, hogy a jegyespárok mennyit készülnek az esküvőre. Több hónap megszervezni mindent: vendégek, helyszín, ruha, díszítés, fotós, zene...

Ám vajon mennyit készülnek magára a házasságra? Az esküvő mindössze egyetlen nap, de a házasság jó esetben életed végéig tart. Persze, aki templomi esküvőt tart, annak van előtte pár alkalom jegyes oktatás. Ezt jó dolognak tartom, mert tényleg a házasságra készít fel, nem pedig a szertartásra.

De aki nem vallásos, legtöbbször csak arra gondol, hogy eljön majd élete legszebb napja. Gondoskodni akar róla, hogy az tökéletes legyen, közben azonban fontos lenne észben tartani: a házasság nem egyenlő az esküvővel. Bár nagyon szép dolog kimondani a boldogító igent, egy idő után jönnek a szürke hétköznapok, a problémák, a nehézségek, a kompromisszumok. Erre is fel kell készülni!

A házasságkötés egy fontos esemény. Érzelmileg, jogilag, akár még anyagilag is. Változás az életedben, még akkor is, ha már korábban is együtt éltetek és ismered a másikat (ezt több házas ismerősöm is megerősítette). Lehet, hogy nem kézzelfoghatóan, és nem azonnal, de egyszerűen más lesz a minősége a kapcsolatnak, mint előtte. Nagyobb az elköteleződés, a felelősség.

Forrás: Shutterstock

Ezért előre végig kell gondolni, hogy mi lesz más ezután. Hogyan fogjátok megoldani a problémákat, hogyan lesztek egymás támaszai. Hogyan figyelsz oda rá akkor is, amikor épp semmi erőd nincs - mellette tudsz-e állni, ha bánat, veszteség, kudarc éri.

Készülnöd kell rá, hogy csapatként fogtok működni, ha megérkezik az első gyerek, aki (azon túl, hogy számtalan örömet hoz) még több változást és nehézséget jelent. Egyáltalán, egyeznek az elképzeléseitek a gyereknevelésről? Hogyan véditek meg kettőtöket, ha a család feszegeti a határokat és beleszól a döntéseitekbe? Közösek a céljaitok, vagy más irányba tartotok? Tudjátok támogatni a másikat abban, amit szeretne?

Azt sem árt tisztázni magadban, hogy mi az, amin változtatni tudsz a házastársad kedvéért, és mi az, amiből képtelen vagy engedni. Sőt, arról sem ártana beszélni, mit tesztek, ha netán megfakul/elmúlik a szerelem, bejön a képbe egy harmadik, vagy lanyhul a szexuális szenvedély. Ki kell találni, mi a terv veszély esetén. Ezek a kérdések sokkal fontosabbak annál, hogy milyen lesz a menyasszonyi ruhád, vagy meghívjátok-e Kati nénit az esküvőre. Mert hidd el, tökéletes házasság nem létezik! Lesznek problémák. Ha megoldjátok őket, erősödik a kapcsolatotok, de ehhez mindkettőtöknek tenni kell.

Szóval, készülj tudatosan a házasságodra is, ne csak az esküvődre - mert az sokkal fontosabb. A szerelem pedig önmagában sokszor kevés ahhoz, hogy egy kapcsolat tartós is legyen...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.