kibeszélő kapcsolat szabály tipp élet
Másodikos középiskolás voltam, amikor megismerkedtem egy harminc éves zenésszel (az egyszerűség kedvéért most Daninak nevezem). Az apám ügyvéd volt, nagyon szigorú és maximalista, én pedig akkor éppen a lázadó, vadóc korszakomat éltem.

A kezdet kezdetétől ellenezte a kapcsolatunkat, ami így utólag visszagondolva teljesen érhető. Dani iszonyatosan önpusztító életet élt: ivott, drogozott, megállás nélkül bulizott, és annyira féltékeny volt, hogy nem bírt elviselni egyetlen hímneműt sem a közelemben.

A következő párom egy utolsó szemétláda volt, aki kimondottan élvezte, hogy keresztülgázolhat rajtam. Sokat tűrtem és sokat szenvedtem miatta, mégis képtelen voltam elhagyni, ő szakított velem egy másik nő miatt. De az ezutáni időkben sem büszkélkedhettem habos-babos, rózsaszín románcokkal. A rendes, kedves, aranyos srácok idegesítettek - vagy halálra untam magam mellettük.

Nem tudom megmagyarázni, pedig sokat gondolkodtam azon, hogy miért maradtam benne olyan kapcsolatokban, amelyekben lábtörlőként használtak. Valószínűleg vonzott a tiltott gyümölcs, a kockázat, és valahogy tudattalanul beállítódtam azokra a fickókra, akik semmilyen szempontból nem illettek hozzám. Ahhoz képest, hogy évekkel ezelőtt milyen voltam, a mostani énem érzelmi téren sokkal fejlettebb, stabilabb, és egészen más szempontok vezérelnek. Nem érdekelnek azok, akik sportot űznek a csajozásból, akik nem tudnak udvarolni, akikben nem lehet megbízni - vagy csak a saját önző érdekeiket hajszolják. Most már tudom, hogy a bennem lévő űrt akartam betölteni velük.

Úgy éreztem, csak szenvedéssel pótolhatom a hiányzó ingereket.

De mégsem sajnálom ezeket az éveket. Bármilyen paradoxon is, nagyon sokat köszönhetek a "rosszfiúimnak": ők ugyanis mind hozzájárultak ahhoz, hogy elinduljak a saját önismereti utamon.

Forrás: Shutterstock

A négy legfontosabb lecke, amit tőlük kaptam

Senkit nem lehet akarata ellenére megváltoztatni. Sokáig naivan azt hittem, hogy átalakíthatok valakit, akit szeretek. Aztán idővel rájöttem, hogy ez legfeljebb a romantikus filmekben lehetséges. A valóságban azonban senkitől sem lehet többet várni, mint amire képes.

A féltékenység nem a szeretet jele, hanem a birtoklásé. Az egyik exem úgy kezelt, mintha a tulajdona lennék, amivel azt csinál, amit akar. Úgy vélem, a féltékenység egy bizonyos szintig normális, sőt, sokszor még jól is tud esni, de megmérgezi a kapcsolatot, ha túlzásba viszi az ember.

A tettek számítanak, nem az üres szavak. Engem már nem lehet elkábítani hamis bókokkal, negédes ígéretekkel, nincs szükségem felszínes kedvességre. Mert a szó önmagában semmit nem ér, ha nincs megtöltve valódi tartalommal és főleg tettekkel.

Nem szabad túl gyorsan megnyílni, felfedni a legsebezhetőbb pontunkat. Azt hiszem, ez volt az egyik legnehezebb lecke, hogy megtanuljak lassan kitárulkozni a másik előtt. Aki az ismerkedés korai fázisában sok mindent elárul magáról, könnyen manipulálhatóvá válik. Tudom, milyen érzés egy ilyen ember befolyása alá kerülni, tapasztalatból beszélek.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.