terhesség kibeszélő magazin várandósság proktis2023
Az anyaság csodálatos dolog, de az új élmények mellé meglepetések is társulnak – néha pozitív, néha pedig kevésbé pozitív formában. Velem sem volt ez másképp, ezért most összegyűjtöttem az 5 legváratlanabb tapasztalást, amit friss anyaként megéltem.

1. Van még bennem valaki?

Az első, amire nem számítottam, hogy úgy fogom magam érezni szülés után, mintha nem ürültem volna ki rendesen. Az orvosok azt mondták, hogy ez az izomzat és az idegek szokatlan állapota miatt van, és idővel elmúlik. Úgyhogy én most türelmesen várok, de azért elég furán érzem magam.

2. Túl sok tej, ami néha fáj

Az anyatej bősége is meglepetést okozott számomra. Nem számítottam rá, hogy ennyi tejem lesz már szinte az első pillanattól kezdve. És azt sem tudtam, hogy mennyire fáj, amikor túl sok tej van a mellemben. Úgy feszült tőle a mellkasom, mintha szét akarna robbanni.

3. Aranyér

Hát, ezt nyilván nem is kell ragozni. Mindenki tudja, mi az, és mindenki úgy gondolja, hogy vele úgysem fog megtörténni. Aztán persze a várandós nők többségével úgyis megtörténik, nem voltam ez alól kivétel én sem. Nagyon meglepődtem és megijedtem, amikor a szülés után először észleltem a problémát. Ha tapasztaltad az aranyér tüneteit, akkor tudod, hogy milyen kellemetlen és fájdalmas. Az aranyér a végbélben vagy a végbélnyílás körül található vénák duzzanatát jelenti, és azok, akiknek van tapasztalatuk vele, ismerik az állandó, zavarba ejtően kínos érzést.

Kíváncsiságból utánaolvastam a neten, milyen tünetekkel járhat, és azt kell mondjam, még szerencsésnek mondható vagyok. Nekem „csak" fájdalom és viszkető érzés volt az aranyér körül, ami persze tök kellemetlen, hiszen nem lehet csak úgy feneket vakarászni bármikor, meg folyton a bugyit igazgatni. Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy egy másodperc alatt felejtettem el a korábbi tangákat, mert ha valami ilyenkor egyáltalán nem izgatja az ember fantáziáját, az a divat.

Forrás: Shutterstock

Na, de amin meglepődtem, hogy az aranyér súlyosabb esetben véres székletet és végbéltáji duzzanatot is okozhat, sőt még vérrög is képződhet benne, ami aztán igazán fájdalmas. Ehhez képest nekem kutya bajom, főleg, hogy a gyógyszertárban megvettem rá a megfelelő készítményt, és simán rendbe tudtam hozni magam.

4. Oké, hogy a szülés fáj, de utána is?

A szülés utáni fájdalmakat minden anyuka megtapasztalja, csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. A hasfájások, a visszahúzódó méh és az izomfájdalmak nagyon kellemetlenek, és sokkal hosszabb ideig tartanak, mint gondoltam volna.

5. Tudtam, hogy fáradt leszek, de ennyire?!

Az utolsó dolog, amire nem számítottam, az a kimerültség. Mármint elméletben persze tudtam, hogy fáradt leszek, de azt nem, hogy ilyen cudarul, és hogy ez milyen érzés lesz majd. Az anyaság az egyik legnehezebb dolog, amit valaha is csináltam. Az éjszakai szoptatások, az örökös aggodalom és az állandó felügyelet kezdetben nagyon fárasztó tud lenni.

Az aranyér és az összes szüléssel kapcsolatos nehézség azonban csak átmeneti. Az orvosok és a szakemberek segítenek nekünk megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, és érdemes rájuk lélekben is előkészülni. Ha felkészültek vagyunk, legtöbb esetben csak rövid ideig tartanak. Az anyaság azonban egy életre szóló kihívás és öröm, amely megváltoztatja az életünket. Így, ha valaki azt mondja, hogy az anyaság egyszerű, akkor azt kell mondanom, hogy nem az. Tele van kihívásokkal, de minden nehézsége ellenére megéri az összes áldozatot. Az életünk megváltozik, ám az összes nehézség ellenére ez a legcsodálatosabb dolog, ami történhet. Semmihez sem fogható, amikor beleszagolok a kisbabám hajába, és átjárja a lelkemet az a melegségérzés, amit úgy hívnak, szeretet.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés
A Proktis-M kúp és a Proktis-M Plus kenőcs vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
https://www.proktis.hu/
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.