magazin értékelés kibeszélő párkapcsolat férfiak elismerés tisztelet boldogság
Tudjuk, hogy milyen fontos a nőknek, hogy megbecsülve érezzék magukat. Csak egy kis köszönömöcskére vágynak, meg arra, hogy a partnerük hálás legyen - de úgy igazán. Nem kell térdre borulni a nő előtt, de boldog lesz, ha aktívan éreztetik vele: nélkülözhetetlen a jelenléte és a tevékenysége.

Vajon a nők belegondoltak már abba, hogy mindez a férfinak is ugyanolyan fontos? A férfi nem isten, de nem is egy lélektelen démon. Ugyanolyan halandó, mint mi, nők. Márpedig a halandók kopaszodnak, apuci pocakot növesztenek, horkolnak, és nekik is kulcsfontosságú, hogy a párjuk szemében istenként ragyogjanak. Hogy a fényes, acélos testű Zeuszt lássuk bennük, ne a plöttyedt, hájas Dionüszoszt. A legtöbbjüknek nem kenyere a remény, tesznek is a célokért. Na, és itt jön a kérdés! Ez feltűnik a nőnek?

A férfi kondizni jár, egészségesen táplálkozik, és talán még a kozmetikumokat is beveti. Mit lát ebből sok nő? "Még van némi felesleg a csípődön." "Még mindig meg vagy halva, ha fel kell cipelned két szatyrot a kilencedikre." A férfi csendben benyeli ezeket, míg a nő kiverné a balhét.

Ezek azok a nők, akik nem veszik észre, hogy a férfinak elismerésre, pozitív visszacsatolásra van szüksége. Nem azért, mert olyan szörnyen alacsony az önbizalma, hanem mert minden egyes ember - igen, a férfiak is - szeretné, ha megbecsülnék őket. Az emberek lételeme az, hogy értékesnek, fontosnak érezzék magukat. Ezért kell a férfiaknak is bókolni: szavakkal simogatni a lelküket.

Az első randin és tíz év után is. Ugyanúgy meg lehet dicsérni a szemüket, a frizurájukat, az öltözködésüket, és szeretetteljesen becézgetni is lehet őket. De legfőképpen az erőfeszítéseiket kellene elismerni. Kimondhatatlanul lényeges a férfi fáradozásainak elismerése, mindegy, hogy nekünk, nőknek, mennyire magától értetődő a cselekedete.

Nem kell azért megdicsérni, mert egyedül is bekötötte a cipőjét, de azért érdemes, ha például kérés nélkül levitte a szemetet, mindig elmosogat maga után, heti egyszer megfőz. Vagy mert remek férj, nagyszerű apa. Ha így van, ne tartsuk magunkban ezeket, hanem mondjuk ki! Ne féljünk attól, hogy "elkényeztetjük" és egoista barom lesz! A dicséretet ugyanúgy megérdemli, mint mi.

Forrás: Shutterstock

Erősítsük meg abban, amiben jó, hiszen így motiválhatjuk a további fejlődésre. Nemcsak a szeretlek szó mantrázásával fejezhetjük ki szerelmünket, hanem azzal is, hogy elismerjük és tiszteljük a kedvesünket.

Azzal semmit sem érünk el, ha minden nap azt hangoztatjuk: sosem romantikázik, olyan egyhangú a kapcsolat, és elegünk van abból, hogy nem törődik velünk eleget. Ha heti szinten ráborítjuk az asztalt, és hosszasan soroljuk, hogy miben hibás, milyen hiányosságai vannak - nem fog fejlődni. Nem kell a szőnyeg alá söpörni a gondokat, de lehet higgadtan, kulturáltan csepegtetni belőlük. Azonban amikor előadod a bánatodat, az ne csak egy sötét óra legyen, hanem tedd hozzá az erősségeit is: hogy mit csinált jól és egyáltalán mik az erősségei.

Az is nagyon sokat számít, hogy ezeket vele beszéld meg, ne mással. Ne a barátnődnek sírd el a panaszaidat egy kávé mellett, mert nem ő él veled, nem neki kell változtatni. Tiszteld és becsüld meg a párodat azzal, hogy a bajaiddal hozzá fordulsz - főleg azokkal, amik vele kapcsolatosak! Aztán egy ideig kerüld a napi szintű kioktatást! Senki sem szereti naponta a nyakába kapni a jeges vizet. Adj neki időt a feldolgozáshoz és átalakuláshoz, ne egy nap alatt várd a csodát!

Édesítsd meg a napjaitokat egy kis flörttel, kedveskedéssel, a figyelmeddel! Amire te vágysz, arra ugyanúgy vágyik a férfi is - még ha nem is mondja ki nyíltan. Gondolj csak bele, mi lenne, ha ő is minden nap azt ecsetelné, hogy mennyi gond van veled?

Képzeld néha magad a helyébe! Jusson eszedbe: ami neked jólesik, az neki is ugyanolyan kellemes lehet. A férfi nem lelketlen, és még csak nem is egoista. Ugyanúgy megerősítésre van szüksége, mint a nőnek. Becsüld meg a kedvesedet, add tudtára: észreveszed, amit csinál, és ez jó érzéssel tölt el. A partnered akkor lesz igazán boldog és elégedett, ha megbecsülve érzi magát. Csak ezzel motiválhatod arra, hogy további erőfeszítéseket tegyen értetek.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.