magazin kibeszélő párkapcsolat ex
Minél idősebbek vagyunk, és minél több kapcsolaton vagyunk túl, annál több az ex a képletben. Persze azt el kell fogadnunk, hogy a párunknak van múltja - ahogyan nekünk is -, és ehhez bizony hozzátartoznak az exek is.

Mennyire zavarja a jelenlegi kapcsolatunkat egy-egy régi szerelem?

Ha van közös gyerek, kutya, macska, az jó ok a folyamatos kapcsolattartásra - ami nem biztos, hogy megkönnyíti az új szerelem zavartalan kibontakozását. Hiszen persze, hogy zavaró tud lenni, ha véletlenül meglátom, hogy már megint a volt párjával chatelt. Honnan tudhatom, hogy tényleg az ex írt valami elintézendő közös ügyük miatt, vagy a páromat kapta el a nosztalgia, és éppen a szép emlékeket idézik fel?

Elvégre volt valami jó is a korábbi kapcsolatainkban, pláne, ha sokáig tartott - így nem csoda, ha időnként ezek eszünkbe jutnak. De mennyire tudunk a mostra koncentrálni, ha az exnek még szerepe van a jelenben?

Attól függ, hogy ki mennyire van túl az előző kapcsolatán, és hogy a másik mennyire magabiztos, vagy esetleg féltékeny. Én például kaptam már olyan kérést az exemtől, hogy lehetőleg ne nagyon kommunikáljunk, mert úgy mindenki jobban tud a jelenre koncentrálni. Akkor nem nagyon értettem, mivel én tudtam a jelenre koncentrálni úgy is, hogy néha megkérdeztem, hogy van. Lehet, hogy ő nem. De az is lehet, hogy az új párja kérte ezt tőle. Nem kérdeztem, de igyekeztem tiszteletben tartani. Ezt el kellett fogadnom.

Forrás: Shutterstock

Persze velem is előfordult már, hogy zavart a párom exe. Főleg, amikor minden örömhírt, eseményt a párommal osztott meg elsőként. Mintha néha elfelejtette volna, hogy változott a képlet, és már nem kellene, hogy az én kedvesem legyen az első helyen az életében. Már rég nem voltak együtt, rólam is tudott, de mégis sok olyan dologgal kereste, amit szerintem már nem együtt kellett volna megbeszélniük. De nyilván, én mégsem magyarázhatom el a lánynak, hogy számomra ez zavaró. Maximum a páromnak dühönghetek, ami viszont nem tesz jót a kapcsolatunknak.

Mennyire hagyjuk nyitva az ajtót, miután lezárult a kapcsolat?

Ha az új szerelem szemszögéből nézem, akkor lehetőleg semennyire, hiszen csak akkor indulhat el igazán valami új, ha a régit teljesen lezártuk. De be lehet-e teljesen zárni a kapukat, ha a volt párom még mindig fontos nekem - csak már másképp? Hiszen egy fontos szereplő volt az életemben, nem lehet meg nem történtté tenni a múltunknak egy darabját. Azonban a friss kapcsolatunk érdekében húzhatunk egy vonalat, amin nem engedünk átlépni az exünket.

Ez jelenthet csupán annyit, hogy nem ugrunk a volt párunk minden telefonhívására - legyen az valós vagy kitalált indok a beszélgetésre/találkozásra -, másnál pedig még az is beleférhet, hogy teljesen kizárja az életéből az exét. Ami fontos: egy új kapcsolat esetén beszéljetek arról, hogy kit mennyire zavar az ex, ki mennyire szereti/tudja elviselni a jelenlétét az új, közös életetekben.

És ne felejtsd el: bármennyire is szeretnéd, a múltat nem tudod kitörölni, de nem is érdemes - hiszen az által lettél az, aki most vagy (akibe a jelenlegi párod beleszeretett). Még ha zűrös is volt az előző kapcsolatod, biztosan tanultál belőle valamit, vagy valahogyan több lettél általa. Tehát nem érdemes úgy tenni, mintha meg sem történt volna, mert ezzel a saját korábbi döntésedet csapod arcul.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.