magazin kibeszélő éretlenség érzelmi intelligencia
A legutóbbi nagy románcom egy forgatókönyvíróval közel két évig tartott. A megismerkedésünk elején úgy gondoltam, eleget tudok a női-férfi viszonyokról.

Szentül hittem, megvan a kellő rutinom és tapasztalatom ahhoz, hogy jól tudjam működtetni a párkapcsolatomat. Csak nemrég döbbentem rá, hogy becsaptam önmagam. Mindvégig tévúton jártam. Így, néhány hónap távlatából visszanézve nem könnyű megfogalmazni, de azt hiszem, a lehető legidiótábban viselkedtem.

Állandóan féltékenykedtem. Arrogáns voltam. Manipulatív. Kritikus. Nem törődtem a határokkal. A párom igényeivel, vágyaival. A túlfejlett egóm pedig elhitette velem, hogy csak nekem lehet igazam.

Ha bárkit okolni lehetett a szakításunkért, az én magam voltam. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire rájöttem: ahhoz, hogy éretten szerethessek, előbb békét kell kötnöm sok mindennel. A múltammal, a jelenemmel, a démonjaimmal, mert enélkül soha a büdös életben nem leszek boldog. Az elmúlt hónapjaim leginkább arról szóltak, hogy elkezdtem a saját működésemre fókuszálni, és igyekeztem tudatosabban fordulni az érzelmeim felé.

Lassan, kis lépésekkel haladok előre az úton, hiszen tisztában vagyok vele, hogy a változáshoz idő kell, és nem lesz könnyű. Ha te is hasonló cipőben jársz, talán érdemes elolvasnod, mi az, ami segíthet abban, hogy empatikus, nyitott, elfogadó és önreflektív legyél.

Forrás: Shutterstock

1. Viszonyulj objektívan a múlthoz!

Az érzelmi érettség az önmagunkkal való jó kapcsolattal kezdődik. Ne feledd, ha fordítani akarsz a sorsodon, először át kell hangolnod a saját működésedet, a gondolataidat. Lehet, hogy hozzám hasonlóan neked is sok negatív tapasztalatod van a férfiakkal kapcsolatban, akik átvertek, elárultak, megcsaltak stb. Ha azonban objektíven - és kellő önkritikával - tekintesz a múlt történéseire, akkor felismerheted azokat a területeket, ahol van még hová fejlődnöd. Legyen szó munkáról, sportról, barátságról vagy az élmények iránti szeretet elmélyítéséről.

2. Ne ítélkezz mások felett!

A sokszínűség teszi szebbé, érdekesebbé és izgalmasabbá a világot. Ebből kiindulva mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy abban higgyen, amiben akar. És mindenkinek joga van úgy viszonyulni a világ dolgaihoz, ahogyan azt a belső erkölcsi nézete diktálja. Lehet, hogy nem értesz egyet azzal, amit mások mondanak vagy tesznek, de mindig tartsd tiszteletben a hitüket! Van itt még valami, amit nem árt észben tartanod: sztereotípiák alapján senkit nem lehet megítélni. Az érzelmileg felnőtt emberek nem tesznek ilyet.

3. Vállalj felelősséget a tetteidért!

Biztosan veled is sokszor előfordult már, hogy másokat hibáztattál a saját bajaid miatt. Ez egy elhárító mechanizmus, amit a tudatalattid fejlesztett ki, hogy megvédjen a kudarc és a sikertelenség élményétől. Mások hibáztatása a könnyebbik út. Az érzelmi érettség azt jelenti: megérted és elfogadod, hogy nem lehet mindig nyílegyenes vonalban haladni. Próbálj tehát rugalmasan gondolkodni és alkalmazkodni a változó körülményekhez! Ez az, ami határozottsággal kombinálva erőssé és éretté tesz téged.

4. Nevess, amennyit csak bírsz!

A mindennapokban gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor megfontoltnak, kimértnek kell lenni. De itt sem szabad túlzásba esni. Ha túl komolyan veszed a dolgokat, azzal csak növeled a terheidet és csökkented annak valószínűségét, hogy elégedett, kiegyensúlyozott lehess a jövőben. A humor az élet egyik legnagyobb ajándéka, nélküle az ember megkeseredik és túl kritikussá válik mindenkivel szemben.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.