betegség kibeszélő szerelem magazin párkapcsolat szex műtét
Körülbelül egy évvel ezelőtt kaptam meg azt a diagnózist, amiről akkor nem is sejtettem, hogy majd ilyen nagymértékben megkeseríti az életemet.

Mára nem csak a havonta jelentkező fájdalmas menstruációval kell megküzdenem, de a még ettől is nagyobb szenvedést okozó szexuális együttlétekkel, vagy ebből kifolyólag az intimitás teljes hiányával is.

A méhpolip kialakulásának oka még ma is ismeretlen, az orvosom a rohanó életmódomra, a nagymértékű stresszre, és bizonyos százalékban örökletes hajlamra fogja. A mentálhigiénés tanácsadóm szerint lelki okai vannak, rendben kellene tennem a saját nőiségemmel való kapcsolatomat, valamint észre kellene vennem, hogy egy mérgező párkapcsolatban élek. Tulajdonképpen ebben a helyzetben már szinte teljesen mindegy, hogy mi volt a kiváltó ok, a jelenlegi problémával kell farkasszemet néznem.

Valószínűleg mindkét szakembernek igaza van, így most fizikailag és lelkileg is kezelnem kell ezt rajtam már többszörösen túlnövő problémát. A nagy fájdalmakkal és bő vérzéssel járó menstruációhoz már szinte teljesen hozzászoktam, de felütötte a fejét egy olyan tünet, ami már nem csak engem érint, hanem a páromat is.

Eddig bármi történt is a kapcsolatunkban, a szex mindig zseniálisan működött, elég volt egymásra néznünk ahhoz, hogy felforrósodjon köztünk a levegő. Ám nemrégiben fordult a kocka.

Először csak a szexuális együttléteink után, mára pedig közben is elmondhatatlan fájdalmat érzek. Jogos a kérdés, hogy életben tartható –e egy párkapcsolat egészséges szexualitás és intimitás nélkül? Normális-e az, hogy bűntudatot érzek, amiért több hónapja miattam nem éltünk normális szexuális életet? Kell-e hibáztatnom magam, és féljek-e attól, hogy emiatt kell majd végleg elköszönünk egymástól? Aggódjak-e, hogy most fog jönni egy harmadik, csak azért mert nem szexelünk, vagy ha meg is próbáljuk, pár perc után a hatalmas fájdalom véget vet az örömök kergetésének? Vagy épp ellenkezőleg, ha ezt a nehézséget sikerül együtt leküzdenünk, az megerősíti a kettőnk közötti köteléket is?

Forrás: Shutterstock

Egy erős alapokon álló párkapcsolatban feltételezhetően az utóbbi a helyzet. A mi esetünkben azonban már így is bőven akad rés a pajzson, ezért talán okkal aggódom, hogy az egészségem romlása tönkreteszi a magánéletemet, vagy éppen fordítva? A romló magánéletem teszi tönkre az egészségemet?

Bármi is legyen a válasz, nem befolyásolja azt, hogy pár héten belül műtő asztalra kell feküdnöm. Mindeközben fennáll a teljes elhidegülés esélye, és az is, hogy a több éves kapcsolatomat egy nőgyógyászati betegség teszi majd tönkre.Vagy talán éppen az a célja a testem jelzésének, hogy véget vessen a kapcsolatnak, ami megbetegít?

A párom már most gyakran a fejemhez vágja, hogy örülhetnék, hogy nem hisztizik, amiért nem kap szexet.

Ettől is csak fokozva bennem a lelkiismeret furdalást és azt, hogy megbuktam nőként. Ezzel a műtétre való várakozás feszültségében nem a nyugalmat és biztos támaszt adja nekem, hanem felelőssé tesz azért, mert beteg vagyok.

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.