Biztonságos és sokoldalú természetes fényvédelem tavasztól – a biokozmetikumok reneszánsza!

PR cikk
Talán már nem is annyira lepődtünk meg azon, hogy szinte egyik napról a másikra belecsöppentünk a tavaszba, a hűvös-hideg napokat váltogatja a kellemes, nagyon szerethető tavaszi napsütés és a langyos szellő. A biokozmetikumok hazai szakértőjeként már a tavaszi hónapokban az a mi feladatunk, hogy nagyító alá vegyük a természetes fényvédelem és a bőrt ápoló, regeneráló napozás utáni bőrhidratálás témakörét! Nézzük meg Dr. Gyovai Violával, hogy mit érdemes tudnunk tudatos fogyasztóként a tavaszi évszakhoz illő bőrápolásról, illetve készüljünk kicsit a nyári tűző napsütésre is!

A napfénynek számos pozitív hatása ismert az emberi szervezetre. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk az az, hogy a tavaszi napokon előkészítjük bőrünket fokozatos hozzászoktatással az intenzívebb napsütésre.

Milyen fényvédő krémet használjunk?

A naptejek összetevőik alapján két kategóriába sorolhatóak! Vannak a fizikai fényvédők (mi a BIOLA-nál kizárólag ilyet gyártunk) és vannak a vegyi szemlélettel formulázott, kémiai fényvédők (a kozmetikai márkák többsége ilyen). Kezdjük az utóbbi kategóriával!

A kémiai fényvédők árnyoldala – amiről általában nem beszélnek…

A kémiai fényvédők nem a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a bőrbe beszívódva elnyelik az UV-sugarakat, miközben szétesnek kisebb, aktív szabadgyököket képző molekulákra. A tapasztalatok alapján a szintetikus fényvédő, a bőrbe felszívódó (!) kémiai összetevők miatt, használatuk során gyakrabban fordulhatnak elő kellemetlen bőrtünetekkel járó reakciók.

Termékfejlesztő csapatunk felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeknél és érzékenybőrű felnőtteknél nem célszerű a kémiai fényvédők használata, továbbá mindig kell várni legalább tíz percet felkenés után, hogy a védelmet kifejtsék. A kémiai fényvédők molekulái „széttörnek” a napfény hatására, nagy energiájú szabadgyökökké alakulhatnak és ezek „kimerítikhetik” a bőr antioxidáns-kapacitását. Ezáltal az ún. bőröregedési folyamatok felgyorsulhatnak.

A BIOLA fejlesztőcsapata a kezdetek óta minden termék esetében kerüli a kockázatosabb kozmetikai összetevőket, a fényvédő krémeket kifejezetten úgy alkottuk meg őket, hogy komplexen védenek, ápolnak és regenerálják is a bőrt a szépítő, nyugtató növényi hatóanyagoknak köszönhetően!

A fizikai fényvédők használata biztonságosabb!

Az általunk forgalmazott naptejek mindegyike ebbe a kategóriába tartozik, tehát fizikai, ásványi anyagokkal azonnal kifejtik a hatásukat, a bőr felszínén csücsülnek, tükörként verik vissza az UVA/UVB sugárzást, tehát nem szívódnak fel a bőrben! Fontos, hogy teljeskörű védelemre terveztük fényvédőinket: az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak. Az egyik gyakori tévhit, amit az előbb tisztáztunk, hogy a fizikai fényvédők nem védenek "rendesen" - a BIOLA fényvédőinek hatékonyságát és megbízhatóságát bőrgyógyászati tesztek is igazolják! A kifejezetten igényes összetételnek köszönhetően nem irritálnak, sőt a biodinamikus fényvédőnkben lévő cink-oxid még jótékonyan hathat a gyulladt, pattanásos bőrre! Sőt, BB (színező) krémként még korrigálják a bőr színegyenetlenségeit, azaz számos vásárló tapasztalata alapján még alapozóként is beváltak, mivel vas-oxiddal, céklalével, fekete szederlével színezettek is, így nem hagynak fehér, púderes réteget a bőrön. A babáknak és nagyon fehér bőrre a világosabb, a naphoz szokott bőrre a sötétebb árnyalatú fényvédőket tervezett a BIOLA fejlesztőcsapata.

Extra tipp a fényvédőinkhez: soha ne száraz bőrre kend fel, hanem kevés bio testápolóval vagy nedves bőrre használd. Az erősebb, gondosabb védelmet igénylő arc, dekoltázs, vállak területén mindenképpen érdemes az első napozásokhoz fizikai fényvédelmet biztosító, ásványi pigmentes fényvédőket alkalmazni!

Fényvédelem / napozás utáni bőrápolás Forrás: Biola Kft.

Így védd az arcbőröd tavasszal

Az Orvosi somkorós fényvédőnk alapozóként és BB krémként is népszerű a hölgyek körében, de a Zöld teás arcápoló egyben a hidratálásról és a fényvédelemről is gondoskodik. Ha kifejezetten fehérebb bőrszíned van, akkor a világosabb, ha átlagos vagy naphoz szokott, akkor mindenképp a sötétebb árnyalatot válaszd!

A faktorszám, a titokzatos SPF

Ez a szám azt jelzi, hogy az adott napvédő használatával hányszorosára nő az az idő, amit a bőrünk alapállapotban képes a napon tölteni úgy, hogy nem ég le - ez egy nagyon fehérbőrű embernél 9-10, de a naphoz szokott barna bőr is 30-40 percig képes az önvédelemre az UV sugárzással szemben. Fontos, hogy extrém magas UV sugárzás esetén gyengül, körülbelül akár ötödölődik az SPF tényleges mértéke bármelyik naptejnek. Mi a megoldás, ha 5 feletti az UV index? Dél környékén még fényvédővel bekenve is maximum 15 percig legyünk a napon, és extrém magas UV sugárzás esetén!

Webshopunkban számos valóban természetes összetételű, bőrgyógyászatilag tesztelt napvédőt és napozás után is használható natúr bőrtápláló krémet találsz, válaszd a te bőrödhöz illőt! A BIOLA szakértelmére nyáron is számíthatsz, a tudomány biztonságával és a gyógynövények szépítő erejével készítjük biokozmetikumainkat - Neked!

A BIOLA fejlesztőcsapata ezt a TOP 3 sajátfejlesztésű biokozmetikumát ajánlja a tavaszi hónapokra!

NATURISSIMO - Zöld tea hidratáló nappali arckrém - SPF12

Fényvédelem és feszesítés egyszerre! Hidratáló, fényártalmaktól mérsékelten védő arckrém. Biológiailag értékes olajokat, a környezeti ártalmakból származó szabadgyököket lekötő antioxidánsokat, zöld tea kivonatot és A-vitamint tartalmaz. A hidratáló uborka-, aloe juice- és a vadárvácska hatóanyagaival, valamint az ásványi eredetű fényvédő pigmentekkel gondoskodik az érzékeny, extra száraz bőrtípus komplex védelméről.

Zöld tea hidratáló nappali arckrém Forrás: Biola Kft.

BIOLA - Orvosi somkóró fényvédő krém - SPF10

Napozáshoz szokott bőrre, kis mértékű fényvédő hatású gyógynövényekben gazdag fényvédő, mely a testre és az arcra is használható az arcápoló krém fölé. A fény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatoktól való védelmet segítő antioxidánsokat, bioaktív hatóanyagkomplexet tartalmazó 10-es SPF számú bio fényvédő krém.

Orvosi somkóró fényvédő krém Forrás: Biola Kft.

DR. GANOLIFE – Reishi & kandilla fényvédő krém

A gyulladáscsökkentő hatóanyagairól jól ismert Ganoderma lucidum gomba kivonatával készülő, mely közepes fényvédő hatású, testre és arcra is használható az arcápoló krém fölé. Bőrnyugtató és bőrregeneráló, komplex hatóanyagtartalmú bio fényvédőnk a napozáshoz kevésbé szokott bőrre is tökéletes választás.

Forrás: Biola Kft.

www.biola.hu

Írta és szerkesztette: Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, az MTA kandidátusa és Leé Richárd

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.