Férfivélemény: Nem attól válsz „igazi” férfivá, hogy nem fogadod el a segítséget

segítség kibeszélő férfiasság megoldás stigma ego férfivélemény énkép
Miért gondoljuk azt annyian, hogy a „férfias" problémamegoldás az, amikor nem beszélünk a gondjainkról? Hol van az aranyközép út a kizárólagosan másokra támaszkodás és a konok, csak azért is egyedül oldom meg mentalitás között?

Ha problémamegoldásról, traumák feldolgozásáról, esetleg függőségekről, krízisekről van szó, még mindig sokak fejében él az a kép, hogy egy férfi nem kér segítséget. Annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen változott a férfiak mentalitása: a fiatalabb generációk már sokkal természetesebbnek veszik a mentális egészség karbantartását, mint szüleik és nagyszüleik

. Ami már csak azért is fontos, mert megannyi kutatás kötötte már össze a rossz mentális egészséget az önpusztító életmóddal, függőségekkel, krónikus stresszel és az olyan fizikális problémákkal, mint a szívbetegségek vagy a magas vérnyomás.

Bár úgy tűnik, hogy a társadalom gondolkodása fejlődik ebben a témában, az egyértelmű előrelépések ellenére is nehéz lerázni ezt kellemetlen a berögződést, amely olyan sokáig alapvetés volt. Rengeteg férfi attól tart, hogy kevésnek, alkalmatlannak aposztrofálják őt azért, mert „gyengeséget mutat" azzal, hogy felfedi sérülékenységét és segítséget kér. Azzal áltatjuk magunkat, hogy egyedül kell megoldanunk mindent, hiszen milyen férfi az, aki nem sugároz erőt, aki nem képes minden elé gördülő akadályt könnyűszerrel megugrani?

Forrás: Shutterstock

A férfi ego sérülékenysége talán sehol máshol nincs annyira erősen jelen, mint azokban a helyzetekben, melyekben segítséghez kell folyamodnunk. Aki meglépi, azon a helyzettel történő legapróbb visszaélés vagy ítélkezés is mély sebeket ejthet.

Az ilyen stigmák megszüntetése azonban csakis akkor lehetséges, ha képesek vagyunk kiállni és nyíltan beszélni a témáról. Hiszen a mentális egészség, akárcsak a fizikális, nem egy olyan terület, amelyben nemek közötti különbségekről kellene beszélnünk. Időről időre mindannyiunknak segítségre van szüksége, legyen szó férfiról, nőről, fiatalról, idősről, mindenki életében vannak olyan traumák és külső hatások, amelyekkel nem szégyen segítséggel megküzdeni, sőt! A negatív érzések odébb söprése nem pozitív vagy férfias tulajdonság, hanem egyszerű ignorancia, amivel sokkal nagyobb bajt okozunk. Az, hogy miként kezeljük a problémáinkat, nemcsak minket érint, hanem a körülöttünk élőket, szeretteinket, kollégáinkat is. Rossz példát állítunk vele mások elé, amivel azt normalizáljuk, hogy ha valami gyötör, akkor amiatt csendben kell szenvedni, vagy épp úgy csinálni, mintha nem létezne a probléma.

Ebben az esetben a téma a férfiak problémakezelésére lett kihegyezve, ám univerzális dologról beszélünk, és pont ez a lényeg.

A negatív érzések feldolgozása és az, hogy segítséget kérünk, amikor arra szükség van, nem férfiatlan és ugyanígy nem nőietlen, nem gyengeség.

Egyszerűen csak emberi dolog, akkor is ha sokaktól nem ezt látjuk. Úgy is, ha olykor még a közeli emberi kapcsolatainkban is ennek az ellenkezőjét éreztetik velünk. Az, hogy felismerjük a problémáinkat és segítséget kérve aktívan lépéseket teszünk azok megoldása érdekében, mindössze annyit sugall, hogy nyitottak vagyunk a folyamatos fejlődésre, nem pedig azt, hogy képtelenek vagyunk valamilyen elképzelt lécet megugrani.

Nyitókép: Shutterstock

Ha valamit nem tudsz egyedül megoldani, mersz segítséget kérni?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.