csalódás kibeszélő bánat érzelmi másnaposság
Macskajajhoz hasonló tünetek gyötörnek pedig nem is ittál többet a kelleténél vagy nem vagy kialvatlan? Ezt okozhatja akár bánat vagy csalódás is. Mulaszd el gyorsan!

Mit nevezünk érzelmi másnaposságnak?

Amikor egy esemény erős hatással van az érzelmeinkre, legyen az szakítás, egy fontos személy - vagy akár kedvenc - elvesztése, honvágy, vagy ha a gyerekünkkel történik valami, amitől ő bánatos, akkor az képes napokig gyötörni minket, akár fizikai tüneteket produkálva. Remeg a gyomrunk, émelygünk, erősen és szaporán ver a szívünk, fáj a fejünk, nincs étvágyunk, levertek, figyelmetlenek vagyunk és nem tudunk aludni. Hogy meddig tart ez az állapot, az nagyban függ attól, mit teszünk annak érdekében, hogy túltegyük magunkat a történteken.

- Gyakorlatilag éppen úgy érezzük magunkat, mint egy átdorbézolt éjszaka után. A különbség csak annyi, hogy az érzelmi másnaposság nem biztos, hogy 1-2 nap alatt elmúlik. Sőt, ha nem tudunk továbblépni, csak rágódunk rajta, újra is újra felidézzük magunkban a történteket, akkor biztos, hogy sok ideig szenvedünk, és kialakulhat pánikbetegség, szorongás, vagy depresszió. Ezt a helyzetet éppen olyan fontos kezelni, mint bármilyen más pszichés vagy lelki problémát. Nem csak a hangulatunkra és a közérzetünkre van komoly hatással, de a későbbi döntéseinkre is – mondja Fehér Gabriella pszichológus a Fanny magazinnak.

Mit tehetsz?

Az érzelmi másnaposságot nem szabad félvállról venni, vagy elfojtani magadban. Fontos, hogy tudatosan kezeld ezt a problémát. Ehhez ad most hasznos tanácsokat a szakértő.

1. Hallgasd meg magad!

Kicsit legyél egyedül, kapcsold ki a tévét, rádiót, telefont, és gondold végig alaposan, hogy mi is történt, mi az, ami ennyire megvisel. Legyél őszinte magadhoz engedd szabadjára az érzéseidet, gondolataidat, és figyelj befelé, hogy megértsd, mi zajlik most benned. Ne töprengj azon, hogy ha visszamehetnél az időben, akkor máshogy csinálnád ezt vagy azt, mert nem vagy időutazó, és ezzel csak feleslegesen idegesíted magad. Nem hogy nem leszel jobban, de egyre dühösebb, szomorúbb leszel. Foglalkozz a jelennel és a jövővel. A múltra nincs befolyásod.

Forrás: Shutterstock/Copyright

2. Hagyd, hogy fájjon!

A bánat nagyon rossz érzés, ám mégis szükségünk van rá. Éld meg, hagyd, hogy eluralkodjon rajtad, semmiképp se nyomd el. Ne hazudd azt, hogy jól vagy, és minden rendben van. Ezzel csak magadat csapod be. Ha sírni szeretnél, tedd azt, ha kiabálnál egy hatalmasat, azt se fogd vissza.

3. Vidítsd fel magad!

Gondolkodj el azon, mi az, ami jobb hangulatra derítene! Egy este a barátokkal, vacsora a kedvenc éttermedben, barangolás egy idegen városban, sétálni egy nagyot az erdőben vagy eltölteni egy kényeztető napot, masszázzsal, szaunával, testkezeléssel? Bármire is vágysz, ha megoldható, tedd meg! Ahhoz, hogy napról napra jobban legyél, muszáj tenned valamit. Most tényleg te vagy a legfontosabb, figyelj magadra!

4. Vedd észre a jót!

Meglehet, hogy most valaki megbántott téged, vagy valami nem úgy sikerült, ahogy tervezted, de rendben van ez így. Ha mindig minden tökéletes és szép lenne, akkor nem is tudnád értékelni azt a sok csodát, ami nap mint nap megtörténik veled. Idézd fel az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményeit, különös tekintettel a pozitív dolgokra. Vedd górcső alá az életed minden apró részletét, és figyelj arra, ami szép, ami boldogsággal tölt el. Ha csak a rossz dolgokat mantrázod újra és újra, az egyre mélyebbre húz. Olyan, mintha ezredszer is újra átélnéd a téged traumatizáló eseményt.

5. Vond le a megfelelő következtetést

Tartsd szem előtt: minden rosszban van valami jó. Ez tényleg így is van, még akkor is, ha most mindent borúsan látsz. Keresd meg a rossz történetben a pozitívumot, gondold át alaposan, hogy mire tanított meg, mi az, amin változtatnod kell a jövőben, amit legközelebb másképp csinálnál. Vond le a megfelelő következtetéseket, hogy mit tudsz tenni, hogy ez legközelebb ne fordulhasson elő. Ha azt látod, hogy sehogy nem tudtad volna befolyásolni a történteket, akkor törekedj arra, hogy ezt megértsd és elfogadd.

6. Gyógyítsd a lelked!

Ha már a gondolataidat rendezted, akkor ideje, hogy a lelkedet is kicsit ráncba szedd. Ehhez szükséges, hogy az elmédet kikapcsold, és valami olyat tegyél, ami nem a testednek, hanem a lelkednek pszichédnek jó. Ezt elérheted meditálással, hangtál-terápiával vagy különböző légzőgyakorlatokkal. Ha az ilyen jellegű elmélyülésben nem vagy gyakorlott, jelentkezz be egy vezetett meditációra, ahol instrukciókat kapsz, mit és hogyan csinálj.

A hangterápiának fantasztikus a hatása, kicsit olyan, mintha egy képzeletbeli világba repítenének a különböző hangon megszólaló rézedények. A légzőgyakolatok alatt pedig olyan erősen koncentrálhatsz a saját légzésedre, hogy az agyad kicsit megpihenhet, nem kattog a történteken. A különböző technikák emellett az agyi működésre is hatással vannak, mint ahogy a belső szerveket is kellemesen átmozgatja. Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy egyedül megbirkózni a feladattal, kérd pszichológus segítségét.

7. Tervezz!

Tűzz ki magadnak egy célt, amit rövid időn belül képes vagy elérni. Az azért való küzdelem lefoglalja a gondolataidat, elvonja a figyelmedet a téged ért traumáról, később pedig a sikerélmény sokat segít abban, hogy túltedd magadat az érzelmi másnaposságon.

A lenyomatot hagyó érzelmek

Tudósok megfigyelték, hogy sokkal tisztábban emlékszünk olyan eseményekre, amelyekhez bármilyen relatív erős érzelem párosult. Sőt, azt is megállapították, hogy nem csak az érzelmekkel teli esemény, hanem az azután történtek is sokkal mélyebben rögzülnek az emlékezetünkben.

Káros párosítás
A legveszélyesebb kombináció, ha az érzelmi másnaposságot italozással próbáljuk gyógyítani.

A chicagói egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a minket ért trauma miatt elfogyasztott alkohol megváltoztatja a szervezet stresszre adott válaszreakcióját: csökkenti a kortizol termelést, éppen annak a hormonnak a termelődését, amely a stressz és a trauma leküzdéséért felelős.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.