nemi szerepek kibeszélő férfi változás társkeresés párkeresés kapcsolat kezdeményezés társadalmi elvárások ismerkedés
Nekem még azt tanították (és sokan hangoztatják ma is), hogy a férfi feladata a kezdeményezés, már csak azért is, mert a pasiknak szükségük van arra, hogy beinduljon a vadászösztönük és megküzdhessenek a kiszemelt nőért. Nyilván őseink így ismerkedtek, ez a hagyomány, ugyanakkor ahogy a világ és a társadalom változik, ahogy átalakulnak a férfi-női szerepek, egyre inkább úgy látom, hogy ez az elmélet már nem állja meg a helyét.

Tegnap egy ismerkedős rendezvényen jártam, ahol egy asztalhoz kerültem három férfival. Gondoltam, itt a lehetőség, hogy megkérdezzek olyan dolgokat, amelyekre az utóbbi időben keresem a választ és megfejtsem a férfi lélek rejtelmeit. Feltettem a klasszikus kérdést, hogy a mai pasik miért kezdeményeznek keveset, és hamar jött is a válasz, hogy már túl sokszor pofára estek és amúgy is, megteszik ezt helyettük a nők. Már amúgy sem a Tinder a menő, hanem az a társkereső, ahol a nők kezdeményeznek (ha nem tudtátok volna, már ilyen is van).

Itt aztán naivan megkérdeztem, hogy ez mind szép és jó, de a mai férfiaknak nincs szükségük arra, hogy megküzdjenek a nőkért? Ugyanis nekünk nőknek még ezzel tömik a fejét, de én is kezdem megkérdőjelezni ezt az állítást. A három srác tanácstalanul összenézett, mégis miről beszélek, aztán hamar fel lettem világosítva, hogy már nem a régi időket éljük, különben is, ha valaki nem áll kötélnek, akkor van helyette másik. Az egyikük azt is hozzátette, hogy őt általában mindig felszedik a nők, úgyhogy ő nem szokta nagyon törni magát és ez neki így jó.

Mondanám, hogy ez egyedi eset volt, de a legutóbbi alkalommal is volt egy hasonló élményem. Egy meglehetősen férfias, jóképű, sikeres, magabiztosnak tűnő sráccal kerültem egy asztalhoz, aki kategorikusan kijelentette, hogy ő nem tud csajozni. Ő is elmondta, ha valami alakul is az életében, akkor általában azért, mert azt a nő kezdeményezi. Néztem rá nagy szemekkel, hogy ha te nem tudsz csajozni, akkor ki?

Nem értem. Mi történik a mai férfiakkal? Elhiszem, hogy ők is tele vannak bizonytalansággal, szorongással, ők is rettegnek a visszautasítástól és szívesen választják a könnyebbik utat.

Forrás: Shutterstock

De mi a helyzet a vadászösztönnel, az hova tűnt? Mi nők öltük ki belőlük, vagy a változó világ?

Közben ott vannak a nők a másik oldalon, akik még vágynak arra, hogy a férfi odalépjen hozzájuk, udvaroljon, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, de mi van akkor, ha ez már egy idejétmúlt elvárás? A csapból is az folyik, hogy egy nő legyen nő, a férfi meg legyen férfi, na de hogyan, ha teljesen összekutyuljuk a nemi szerepeket?

Sokan mondják, hogy a feje tetejére állt ez a világ, és azt gondolom, hogy ez az élet minden területére érvényes. Szingli nőként csak kapkodom a fejemet, hogy mi történik, és próbálom megérteni a férfiakat is, hátha úgy könnyebb lesz közelebb kerülni hozzájuk.

Egyelőre csak azt látom, hogy rengeteg férfi és nő keresi a társát, gyakran hosszú évek óta, de nem tudnak egymáshoz közel kerülni.

Nyilván ennek egyéni okai is vannak, ugyanakkor az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a régi tradíciók és „szabályok" már csak részben élnek és a klasszikus értékek eltűnni látszanak. Talán ezért is van bajban a mai késő 30-as, 40-es korosztály, mert mi még más értékrendet képviselünk, másképp működünk.

Azt gondolom, hogy ahogy a világ változik, mi is változunk. Az emberiség egy dologban mindig jó volt, az pedig az alkalmazkodás és a túlélés képessége. Én úgy látom, hogy az ismerkedés területén két lehetőségünk van: alkalmazkodunk a meglévő világhoz, még akkor is, ha ezzel feladjuk az elveinket, vagy pedig kiállunk amellett, akik vagyunk és amire vágyunk, de akkor valószínűleg tovább leszünk egyedül.

Nyitókép: Shutterstock

A világ változásával a nemi szerepek is változnak. Te képes és/vagy hajlandó vagy ehhez alkalmazkodni?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.