szülés kibeszélő szerelem párkapcsolat anyaság gyerekvállalás gyermektelenség
Ciki vagy nem ciki, szinte minden este megnézek egy részt a Szex és New Yorkból. Megnevettet, kikapcsol és sokszor kényes témákat is feszeget, mint például azt, hogy 38 évesen az embernek már el kell gondolkoznia azon, hogy szeretne-e gyermeket, különben könnyen kifut az időből.

Ráadásul nem elég azzal tisztában lenni, hogy én szeretnék-e saját családot, hanem azt is tudni kell, hogy a párom miként áll a kérdéshez. Ez a téma jelenik meg a Szex és New York utolsó évadában, amikor Carrie összejön a nála jóval idősebb Aleksandr Petrovskyval és kiderül, hogy a férfi elköttette magát, nem szeretne már több gyereket. A 38 éves Carrienek el kell gondolkoznia azon, hogy így is a férfival marad-e és ha igen, vajon fogja-e annyira szeretni, hogy feledteti vele azt, hogy nem lehetett tőle gyermeke?

Mondhatjátok, hogy ez csak egy sorozat, de sajnos nekem volt egy hasonló élethelyzetem. 35 éves voltam, amikor megismertem az akkori páromat és nagyon gyorsan bele is szerettem. Olyan férfi volt, akit mindig is elképzeltem magamnak, csak egy bökkenő volt, egy hét után bevallotta nekem, hogy elköttette magát, mert ő nem szeretne gyermeket. Én soha nem voltam az a típus, aki mindenáron szülni akart, de ez azért megdöbbentett és elbizonytalanított. Mégis vele maradtam, régóta voltam már egyedül és nem akartam lemondani a nagy szerelemről.

Ugyanakkor befészkelte magát a fejembe a gondolat, hogy ha vele maradok, sosem lesz gyerekem. Utánanéztem, hogy visszafordítható-e a vazektómia és próbáltam felmérni, vajon mennyi esély van arra, hogy meggondolja magát. Ami addig nem volt fontos, hirtelen előtérbe került.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 PopTika/Shutterstock. No use without permission./Poptika

Mindenhol kismamákat láttam, cuki gyerekeket és újra meg újra belém hasított a fájdalom, hogy minderről le kell mondanom miatta.

Ahogy telt az idő, egyre jobban elbizonytalanodtam, mit is akarok igazán és egyre inkább azt éreztem, nem szeretnék lemondani az anyaságról. Végül épp ő volt az, aki szakított velem, s bár összetörte a szívemet, valahol mégis örültem, hogy így alakult, mert így visszakaptam az esélyt arra, hogy édesanya lehetek.

Sajnos nem egyedi eset, hogy egy nőnek döntenie kell a szerelem és az anyaság között. Nem egy olyan nőt ismerek, akinek a párja vagy nem szeretne apa lenni, vagy éppen önhibáján kívül nem lehet gyermeke. Nem kívánom senkinek azt a dilemmát, ami ilyenkor egy nőben végbemegy.

Hogy lehetne ilyen helyzetben helyesen dönteni? Hisz manapság az is hatalmas ajándék, ha valaki megtalálja a párját és boldog párkapcsolatban él, ugyanakkor ki ne szeretné megtapasztalni az anyaság csodáját?

Hatalmas csapda ez, hisz amíg lángol a szerelem, úgy érezhetjük, megéri lemondanunk minden másról a szeretett férfiért. Viszont, ha elmúlik a rózsaszín köd, esetleg kihűlnek az érzelmek, akkor megvan az esély arra, hogy az ember ott marad egyedül azzal a tudattal, hogy valami olyasmit szalasztott el, amit már nem lehet visszacsinálni. De az sem garancia semmire, ha szakítunk, hisz párt sem könnyű találni a mai világban.

Én elmúltam 40, egyedül élek és bár nagyon szeretnék legalább egy gyereket, egyáltalán nem biztos, hogy ez megadatik nekem. 38 felett már nem csak azt kell eldöntenünk, szeretnénk-e édesanyák lenni, hanem azzal is meg kell békélnünk, hogy előfordulhat, saját gyermek nélkül kell leélnünk az életünket. Szerencsére a szerelemhez és a párkapcsolathoz sosem leszünk öregek, de a biológia óra senkivel sem kivételez.

Nyitókép: Shutterstock

Le tudnál mondani a saját gyermekről, ha a párod nem szeretne, vagy nem lehetne valamiért gyermeke?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.