csalódás kibeszélő keserűség bosszú
Rengeteg cikk, könyv, tanulmány és előadás szól arról, mi kell az ideális kapcsolathoz. Egyesek azt mondják, a leglényegesebb alappillér a hűség. Mások szerint a hasonló értékrend és a kölcsönös tisztelet.

Olyanok is vannak, akik az őszinteséget teszik az első helyre. Van azonban még egy dolog, amiről sokan elfeledkeznek: a megbocsátás. Bevallom őszintén, soha nem jeleskedtem a megbocsátásban, és ez a férfiakat illetően még hatványozottabban igaz.

Szappanoperába illő szakításaim voltak, tele drámával, feszültséggel, dühkitörésekkel. Egy-egy szakítás vagy félresikerült találkozás után mindig elégtételt akartam venni a történtekért - azt hittem, a bosszú jót tesz majd a lelkemnek. Egyre mélyebbre szúrtam magamba a gyűlölet fullánkját, a harag és a sértettség elválaszthatatlan részeimmé váltak. Hónapok, évek teltek el...

Észre sem vettem, mennyi mérget halmoztam fel a testemben, az pedig lassan, cseppenként pusztította bennem a hitet. Végül egy ígéretesnek tűnő randi - amit rohadtul elcsesztem a szorongásaim miatt - döbbentett rá, hogy nem mehet így tovább. Amíg nem tudok megenyhülni a férfiak iránt, hozzá vagyok láncolva a saját idióta keserűségemhez.

A felismerés sokkszerűen hatott rám. Hogy lettem ilyen? Hová tűnt az empatikus, belátó, felnőttként viselkedő énem? Amikor tükörbe néztem, csak egy bosszúálló fúriát láttam, és ez nagyon nem tetszett. Éreztem: változtatnom kell. Nincs több idő sebnyalogatásra, indokolatlan neheztelésre - már így is túl sokat pazaroltam el.

Forrás: Shutterstock

Ki kell húznom a húsomba ágyazódott tüskéket, csak így szabadulhatok meg a démonaimtól. Meg kell tanulnom felülemelkedni saját magam és mások tökéletlenségén. Nem engedhetem többé, hogy gyűlölködő érzések és indulatok uralkodjanak rajtam.

Az alábbi néhány gondolat nagy erőt adott a továbblépéshez - talán neked is segít, ha hasonló cipőben jársz.

  1. A megbocsátás az egyik legnagyobb ajándék, amit önmagadnak adhatsz. A boldogságod egyik alapvető feltétele - mert amíg valakire haragszol, valakit utálsz, addig nincs gyógyulás. Addig olyan érzésekre fogod pazarolni az energiáidat, amik kártékonyak a számodra.
  2. Abban a pillanatban, amikor azt mondod magadnak: "Itt az ideje megbocsátanom azoknak, akik megbántottak", elindulsz kifelé a gödörből, ahová jutottál. Ne feledd: a megbocsátás egy életen át tartó folyamat, ami rendszeres gyakorlást igényel!
  3. Az életben bárki bármikor megsérthet téged - akár szavakkal, akár tettekkel. Időt kell hagyni a gyógyulásra. Ha képtelen vagy túllépni a bántásokon, felborulhat a belső egyensúlyod, ez pedig a külső kapcsolataidra is káros hatással lehet.
  4. Minél többször döntesz az elengedés mellett, annál több jó dolog történik veled - és minél több jó dolgot élsz át, annál kevésbé valószínű az önpusztító gondolatok megjelenése.
  5. Ne feledd: a megbocsátás nem azt jelenti, hogy együtt kell maradnod egy olyan férfival, aki megsemmisítette mindazt, amiben hittél. A megbocsátás az újrakezdést jelenti - vele vagy nélküle.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.