szerelem kibeszélő bántás boldogság
A mai világban harminc éves koráig mindenki túl van jó néhány szakításon. Legtöbbször a másik viselkedése, tettei - vagy tetteinek hiánya - vezet oda, hogy a pár tagjai külön utakra lépnek. Ilyenkor aztán minimum az egyik fél szívszakadva mondja ki a szokásos végszót: "Nem is szeretett!"

Pedig szerintem valójában ritka, hogy a hibáztatott fél nem volt szerelmes. Az emberek többségétől alapvetően távol áll a mazochizmus. Nem jellemző, hogy hosszú távon időt és energiát szánjanak egy olyan kapcsolatra, amelyben nem szeretik a másikat. Mégis sűrűn tesznek olyat - megcsalás, hazugság, a másik elhanyagolása, lekezelése stb. - amit képtelenség egy idő után tolerálni.

Szerelmes volt beléd, mégis bántott... Ellentmondásnak tűnik? Pedig nem az.

A szerelem, bármilyen csodálatos és mindent elsöprő érzés, egyvalamit biztosan nem tesz semmissé: a jellemet. Szerelmes lehet bárki. Többszörös gyilkosok éppúgy, mint tisztességes, jólelkű emberek. Őszintén szerelmes a hazug ember, sőt, a csapodár is. Azt azonban, hogy ki mit hajlandó megtenni - vagy épp elkerülni - egy kapcsolat érdekében, a "hozott anyag" határozza meg. Az értékrendünk.

Egész fiatalon belénk kódolják, hogyan leszünk képesek később szeretni. A szüleinktől látott minta alapján sajátítjuk el a "szeretet művészetét". És ahogy minden művészetet, ezt is lehet jól és rosszul is csinálni.

Ha valaki egész életében csalással, trükközéssel oldotta meg a problémáit, akkor ne gondold, hogy ez egy csapásra megváltozik, amint szerelmessé válik! Ha a bizonytalanságát mindig is mások elnyomásával, verbális megalázásával kompenzálta, imádottjával sem fog tudni másként bánni - legfeljebb átmenetileg.

Konkrétabban: ha a szerelmed, Jóska becsapott, valószínű, hogy kiskorában a konfliktusok elkerülése érdekében hazudtak egymásnak a családtagjai. "Apád megtiltotta, hogy csokit egyél, de én veszek, csak ne mondd meg neki!" Ezért aztán Jóska nem is fogja érteni, miért hisztizel, ha kiderül, hogy valamiben átvágott a palánkon. Sőt! Lehet, hogy felháborodik, amiért ekkora ügyet csinálsz egy füllentésből. Mikor ő amúgy szeret!

Forrás: Shutterstock

Miért jó ezt tudni?

Egyrészt azért, hogy tisztában legyünk vele: szülőként - tetszik vagy nem - hatalmas a felelősségünk. Hiszen lehet, hogy egy általunk továbbadott hibás viselkedésminta miatt fogja később élete szerelme melegebb éghajlatra küldeni gyermekünket. Rajtunk múlik, hogy megtanítsuk jól szeretni. Ha ez sikerül, az egyik leghatalmasabb ajándékot adtuk neki.

Másrészt jó, ha tudod, hogy a volt szerelmednél nagy valószínűséggel nem az irántad való érzésekkel volt baj. Pusztán a "hozott anyag" miatt viselkedett úgy, ahogy. Mert ez azt jelenti, hogy szerethető vagy!

Főleg a nők hajlamosak hinni, hogy szerelmükkel megváltoztathatják a másik felet. Nos, azt azért tudni kell, hogy egy gyerekkorból hozott hibás mintánál ez nem könnyű menet. Ettől függetlenül nem lehetetlen - feltéve, ha a másik fél is kész a problémák gyökereinek kielemzésére, és a változtatásra is nyitott. Egy jó párkapcsolatban - szeretettel és türelemmel - folyamatosan csiszolgatják egymást a felek.

Ha azonban olyan mértékben bánt a másik, ami részedről egyáltalán nem tolerálható, tanácsos minél hamarabb továbbállni. Még akkor is, ha az egykori "Nagy Ő" - a maga módján - szeretett.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.