szerelem kibeszélő kiteljesedés párkapcsolat
Csak érted élek! Ez így önmagában egy eltúlzott, giccses, romantikus baromságnak tűnik. Nagy szavaknak, amit naiv szerelmesek mondanak egymásnak. De talán mégis van benne valami...

Angyal András pszichológus fedezte fel azt, hogy ha valakinek csak rád, és kifejezetten rád van szüksége, akkor képes vagy mindenféle nehézséget leküzdeni. Ez az egyik legnagyobb motivációnk az életben. Ez a személy lehet egy családtag. Ha például van gyermeked, akkor egyértelmű, hogy érte bármire képes vagy, és nincs olyan akadály, amit ne tudnál leküzdeni miatta. Ilyen esetben a válasz egyértelmű.

Van családod és barátaid is, akik támogatnak. Aktív részese vagy az életüknek, fontos vagy nekik - de mégis más szerepet tölt be velük a kapcsolatod. Hiszen a szüleid önálló, felnőtt emberek, akik egyedül is jól boldogulnak, és ha vannak testvéreid, akkor a figyelem is kicsit megosztott. A barátaidnak is van saját családja, velük közösen küzdenek meg a hétköznapi problémákkal. A párjukkal alakítanak ki olyan egyedülálló intim közelséget, amit te nem tudsz megadni nekik.

De ki az, akinek az érzelmi, szükségleti dobogóján az első helyen vagy? Akinek kifejezetten rád, és csakis rád van szüksége ahhoz, hogy teljes legyen az élete? Mert erre az érzésre van igazán szüksége mindannyiunknak. Hogy legalább egy olyan ember legyen, aki "nem tud nélkülünk élni".

Ennek fényében érthető, miért érezheted egy szakítás után, hogy céltalan, értelmetlen lett az életed, hogy nincs miért felkelni reggel. Haszontalannak tűnik kimászni az ágyból, felöltözni. Persze a szakítás okozta fájdalom is elveheti az életkedved, de valószínűleg ez a hasztalanság érzés méginkább rátesz erre. Mert amíg van valaki, aki az életed középpontjában áll, addig mindennek megvan az oka, célja, mércéje. Van aki jó reggelt kíván, aki vár munka után, akivel közösen tervezhetsz, és akivel boldog pillanatokat élhetsz meg. Van, akiért érdemes megborotválkozni...

Forrás: Shutterstock

Amikor magadra maradsz, akkor nemcsak az hiányzik, hogy valaki szeressen téged, törődjön veled, megöleljen, hanem az is, hogy ezt te is viszonozni tudd. Azt érezheted, hogy itt van benned ez a sok szeretet, az igény arra, hogy törődj egy emberrel, hogy folyton ott legyen a gondolataidban. Most mit kezdj ezekkel? Van egy nagy csomagod, amire úgy igazán senkinek nincs szüksége.

Nyilván ezen is túl lehet lendülni. Lehetsz vidám, találhatsz célokat és motivációkat, de mégis ott motoszkálhat benned a hiányérzet, hogy valami nem teljes. Mert igazán az töltene fel, ha tudod: van, akinek a napja csak azzal lesz teljes, ha melletted aludhat el. Ha úgy szeretne felébredni reggel, hogy téged lát először. Ha valami történik vele, akkor te vagy az első, akinek elmeséli. Ha valami baja van, akkor csak a te közeledben tud igazán megnyugodni.

Ahhoz, hogy az életünk ne csak egy öncélú bolyongás legyen, kell, hogy választ tudjunk adni a következő kérdésekre: mi lenne, ha nem lennék? Kinek és mennyire hiányoznék? Ki az, akinek igazi tragédia lenne, ha nem lennék mellette? Szükségünk van arra, hogy fontosnak érezzük magunkat, nélkülözhetetlennek, értékesnek.

Hogy ne csak mi magunk gondoljuk azt, hogy különleges emberek vagyunk, hanem valaki, akit szeretünk, ugyanígy gondoljon ránk. Ha ez megvan, akkor mindent képesek vagyunk átvészelni, hiszen van kiért. És ez fordítva is igaz. Az, hogy neked szükséged van a másikra, számára is indok lehet, amiért igazán érdemes élni.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.