Nyócker kibeszélő sors ház éhes lányok
Több, mint húsz év is eltelt azóta, mégis, mintha csak tegnap szaladt volna le Aniékhoz a lány a másodikról, hogy vajat meg párizsit kérjen az üres kenyerükre. A csajok nagyon kedvesek voltak, és még uborkát is adtak mellé. Szöszi, - ahogy a szomszéd lányok hívták maguk között - szegényesen élte mindennapjait két kislányával, a nyolcadik kerületi gangos házban.

Hangulatos lakásuk jó ízlésről tanúskodott és sokszor beszélték ott át az éjszakát a ház különös lakói. Arra emlékszem, hogy a tündéri kis szőke, meg a nagyobbik barna kislány különösen szépek és jól neveltek voltak, ám lehetett ott valami gubanc, mert a hideg estéken volt, hogy gyertyalángnál bújtak össze ők hárman a jéghideg falú elektromos cserépkályha mellett. Az áram sok pénzbe került és nekik abból kevés volt. Nagyon kevés.

Az egyedülálló anyuka fiatal volt és álmodozó. Javíthatatlanul romantikus. Egyszer hallottam, hogy a nyitott ablaknál valaki a porszívócsövet mikrofonnak képzelve énekli torkaszakadtából fonetikus angol kiejtéssel Mariah Carey, Without You-ját. Hát persze, hogy a Szöszi volt az. ;-)
Esténként kiült a kovácsoltvas korlát mellé és egy szebb jövőről ábrándozott a csillagos eget bámulva. Amikor randira ment, hogy egy- egy órára hamupipőkéből királylánnyá változzon, vagy táncolni indult az éjszakába, akkor a szomszéd lányok bébiszitterkedtek odafent náluk.

Anit és Mónit az isten küldte melléjük, az már biztos. Szöszi mindig úgy emlegette őket, hogy tudod, ők azok az angyallányok a másodikról. És tényleg, mindig ott teremtek, amikor kellettek, vagy amikor Szöszke bajban volt, mert, hogy sokat volt bajban és a baj nem járt egyedül a nyóckerben sem.Akkor is hozzájuk ment, amikor a család-látogatókat várta a hivatalból, mert jöttek szemlézni az egyszeri segélyhez...

Az a fajta lány volt, aki nem szeretett kérni, mégis rákényszerült. Ha ő éhesen is került olykor ágyba, a kicsikkel mégsem tehette meg. Így is túl sokat volt üres az a kenyér a tányéron. Mint aznap is, amikor kezét tördelve csöngetett be az elsőre Móniékhoz. - Tudnátok adni egy kis vajat, meg párizsit, hogy megkínálhassam a vendégeket?

Forrás: Shutterstock

Az angyallányok semmit sem kérdeztek, első szóra megkentek egy fél kiló kenyeret vajjal, párizsival és még uborkát is adtak melléjük. A piros-arany pöttyökkel egész pofás szendvicsek kerültek az asztalra. Szöszke lesütötte a szemét, boldog volt, mégis szemébe könny szökött, ahogy remegő kézzel vitte a tálcát a ˝mindent eldöntő bizottság¨ elé.

Arra gondolt, hogy valamikor, nem is olyan régen sokkal szebb napokat élt meg ő a családdal, de a családnak már oda, és most csak azért is abból fogja kihozni a legtöbbet, amije maradt. Aprócska boldogságmorzsáiból. Ha ő maga még nem is, ám a szíve-lelke nagyon is a helyén van. Eddig sem adta el a lelkét, ahogy most sem fogja, és inkább kevéssel de szabadon fog élni, mintsem hazugságban és jóllakva, de boldogtalanul.

Amikor aztán megkapta azt az egyszeri segélyt, azonnal szaladt a közeli kisboltba és rántani való dinófalatkákat meg nyuszis kakaót vett a gyerekeknek, és kolbászos pizzát sütött a zománcos sütőben, vett egy üveg bort, meg egy nagy üveg kólát is mellé. Áthívta a szomszédlányokat is gyerekestül, hogy együtt ünnepeljenek. A kislányok, Ani fiaival legóztak a kisszobában, míg a nagyok vörösboros-kólával koccintottak a konyhában.

Szöszi aznap este nagyon boldog volt és repesett a lelke, hogy kicsit visszaadhatja azt a sok jót az Angyaloknak. Akik mindig ott voltak, amikor kellett. Akiknek mindig volt egy kedves szavuk, akik ha úgy volt, az éjszaka kellős közepén is ajtót nyitottak. Nemrég találkoztam vele a Kálvária téren. A lánnyal a másodikról. Ott ült a padon, kezében egy kávés poharat szorongatott és hosszasan nézte az oroszlános kaput. A kaput, amelyen annyiszor ki-be sétált az évek alatt, hol könnyes szemeit törölgetve, hol mindenre elszántan, hol szerelmes mosollyal az arcán.

Egyszer csak felállt és elindult a ház felé. Szíve, torkában dobogott... A délutáni nap megvilágította a kaputelefon fehér gombjait, és az elmosódott táblácskákon izgatottan kereste az ismerős neveket. Aniét és Móniét, de nem találta. Huszonhét év telt el. Már alig maradtak a házban, mint kiderült Móni a tengerentúlra, míg a testvére vidékre költözött. De az emlékek itt maradtak. Azok az édes emlékek Szöszke szívében a házról, és az emeleti Angyallányokról, akikre mindig hálával emlékezik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.