Férfivélemény: A nárcisztikus nők is legalább annyi kárt okoznak, mint a férfiak

kibeszélő nárcisztikus személyiségzavar agresszió személyiségtorzulás nárcisztikus egoizmus manipuláció önimádat
Az elmúlt időben egyre több cikket olvastam arról, milyen rosszabbnál rosszabb tapasztalatok értek nőket olyan kapcsolatokban, ahol az idő múlásával vált csak feltűnővé, hogy a párjuk nárcisztikus személyiségzavar jeleit produkálja. 

Ez kissé lebutított verzióban annyit jelent, hogy a nárcisztikus jegyeket mutató személyben valamilyen, többnyire gyermekkori trauma hatására nem tudott egészséges énkép kialakulni. Ennek hozománya többek között az empátia és az érzelemfelismerés hiánya, a saját negatív érzéseik másokra vetítése, az agresszív, kicsapongó és domináns viselkedés, valamint a védelmi mechanizmusként önmagukra öltött arrogancia.

Ezen jellemzők alapján talán nem nehéz megérteni, miért válnak a nárcisztikus férfiak annyi riasztó történet központi figurájává, ezekről az esetekről azonban általában inkább a női oldalról hallunk. Bár igaz, hogy a nárcisztikus személyiségzavart nagyobb részben diagnosztizálják férfiaknál, mint nőknél, ez nem jelenti azt, hogy a gyengébbik nem esetében ne lenne jelen ez a káros viselkedésminta.

Az, hogy a férfiak rossz tapasztalatairól kevesebbet hallunk részben annak tudható be, hogy egy klasszikusan elnyomó, vagy egyenesen bántalmazó kapcsolat okozta szégyen miatt ritkábban szólalnak fel a férfiak, még úgy is, hogy a nőknél sem az a gyakoribb, hogy nyilvánosság elé állnak az őket érő atrocitásokkal. Mindemellett a nők esetében hajlamosak vagyunk a nárcisztikus személyiségzavarral közeli rokonságban álló pszichés betegségeket, - például borderline-t vagy hisztrionikus személyiségzavart - emlegetni inkább, pedig egyes kutatások azt feltételezik a férfiak egyre sűrűbben felbukkanó tapasztalatai alapján, hogy valójában magasabb a női nárcisztikusok aránya, mint azt korábban gondolták.

Forrás: Shutterstock

Miben különbözik egy nárcisztikus férfi és egy nő?

Akárcsak a férfi és női viselkedésmintákban, úgy a személyiségzavarok esetében sem lehet egzakt módon különbségeket megnevezni, mégis akad néhány differencia, többnyire a két nemet különbözően érő szociális behatások következtében. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy mindkét fél hatalmas károkat okozhat mások életében.

A férfi agresszív, a nő manipulatív?

Az egyik leglényegesebb különbség a két nem nárcisztikus tagjai között az agresszió és a bosszúvágy megélése. Míg rengeteg elrettentő történetet hallunk a nárcisztikus férfiak agresszív, erőszakos kicsapongásairól, addig a női megfelelőik általában inkább a figyelem és a vágyott érzelmek megvonásával büntetik a párjukat. A bűntudatkeltés és az ignorancia az elsődleges eszközeik mások manipulálására, ami viszont nem jelent egyet azzal, hogy a férfi nárcisztikusokra jellemző erőszakos viselkedés ne lenne jelen náluk is, és fordítva. Mindössze arról van szó, hogy míg a férfi nárcisztikusok elsődleges reakciója általában az agresszió, addig a nőknél az érzelmi zsarolás és megvonás az első, amihez konfliktushelyzetben nyúlnak.

Hírhedt anyósok, toxikus szülők és kétszínű barátok

Ha nárcisztikus személyekről és az általuk okozott károkról beszélünk, hajlamosak vagyunk a kapcsolatokban felmerülő esetekre gondolni, pedig az élet más területein is sok kínt okozhatnak az ilyen emberek. Egy nárcisztikus szülő vagy anyós kész átok lehet, hiszen ő az, akik kényszeresen oktatja ki az embert a gyerekneveléstől kezdve a lakás berendezésén át akár a szexuális életig mindenből, kontrollmániája és kompetitív kényszereinek velejárója, hogy azt feltételezi, mindent jobban csinálna, ha a helyünkben lenne, ennek pedig gondolkodás nélkül hangot is ad.

A családi kötelékek mellett a munkahelyi és baráti környezetben sem lehetetlen nárcisztikus nőkbe belefutni. Ők azok a személyek, akik szemtől szemben végtelen kedvességgel, a hátad mögött azonban rossz szándékkal beszélnek rólad, ezzel manipulálva a környezetüket, hogy önmagukat jobbnak tüntessék fel másoknál.

Nem mindenki nárcisztikus, aki annak látszik

A felsoroltak hallatán biztos sokan a fejükhöz kaptak arra gondolva, hogy máris tudnak legalább két tucat olyan embert mondani, akire illenek ezek a jellemzők. Azt azonban fontos leszögezni, hogy attól, hogy valakiben felismerhetőek a nárcisztikus személyiségzavar egyes jelei, még nem teszi őt automatikusan azzá. Ez egy összetett pszichológia jelenség, aminek a megállapításához szakértő szükséges. Ettől függetlenül érdemes felismerni a jeleket és elővigyázatossággal állni a nárcisztikus személyekhez, hiszen ezzel sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted melyek a nárcisztikus személyiségzavar legjellemzőbb tünetei?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.