Amíg fiatal vagy, bármit megteszel a szépségért - aztán rájössz, hogy nem éri meg…

betegség kibeszélő urzinol2022 felfázás tinédzserkor
Emlékszem, anyám minden alkalommal úgy engedett el otthonról bulizni, hogy alaposan megvizsgálta az öltözékemet. Elsősorban nem az érdekelte, hogy miért veszek fel kockásat a pöttyössel – bár erre is tett néhány finom utalást –, hanem azt figyelte, hogy ne lógjon ki a mellkasom, a derekam vagy a bokám. Iszonyú cikinek tartottam.

Nem fért a fejembe, hogy 20-25 fokban miért ne vehetnék fel haspólót, vagy miért ne ülhetnék le a lépcsőre, hiszen az is csak ontja magából a forróságot, amit napközben magába szívott. Éppen ezért hiába zavart vissza az ajtóból újra és újra átöltözni, nem lettem szófogadóbb, inkább megtanultam, hogy jobban járok, ha azt veszem fel, amit anyám látni akar, és egy külön táskában elviszem, amit majd a pasik akarnak látni rajtam. Elvégre is nem anyámnak akartam tetszeni, hanem a fiúknak a középsuliból.

Rettentően büszke voltam magamra, fűnek-fának elmeséltem, milyen agyafúrt módon vágtam át anyámat, és annyira meg voltam győződve a magam igazáról, hogy még rá is tettem egy lapáttal, csakhogy bizonyítsam, anyám téved.

Forrás: Shutterstock

Egyik délután a Duna partján hülyültünk a haverjaimmal, aminek persze az lett a vége, hogy mindannyian csuromvizesek lettünk. Így futottunk neki az esti kocsmatúrának, és persze hiába volt nálam váltóruha, nem akartam levenni a szexis rucimat és lecserélni az anyám által jónak talált outfitre. Annál is inkább, mivel épp kezdtünk összemelegedni Kristóffal, aki kettővel járt felettem, és akit az iskola alfahímjeként emlegetett mindenki. Úgyhogy nem volt kérdés, a falatnyi gatya és a haspóló akkor is rajtam marad, ha vizes.

Persze a rengeteg ugrálás és az alkohol hamar felfűtötte a testem, így én semmit nem éreztem az egészből, de utólag nyilvánvaló, hogy a testem attól még fázott. Ezzel akkor szembesültem, amikor a buli utáni napon megjelentek az első tünetek: folyamatos pisilési inger, ami sosem csillapodik, hiszen hiába sietsz a mosdóba, nincs megkönnyebbülés. Próbáltam eltitkolni a dolgot, mert pontosan tudtam, hogy ez az én saram.

Persze hamarosan az egész család realizálta, hogy sűrűbben járok WC-re, mint a négyeshatos, így színt kellett valljak.

Miután egy közepesen kínos fejmosásban részesültem, feltettem anyámnak a kérdést, hogy most akkor ez felfázás-e vagy hólyaghurut, és akkor tudtam meg, hogy mi a különbség a kettő között.

Az altest lehűlése szerepet játszhat ugyan a kialakulásban, hiszen ilyenkor meggyengül szervezetünk helyi védekezőrendszere, és a kórokozók könnyebben okozhatnak fertőzést. Valójában ugyanis – akár felfázásnak, akár hólyaghurutnak nevezzük, a kettő ugyanaz – baktériumfertőzésről van szó, amit az esetek 80%-ában az E. coli bélbaktérium okoz. A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig igen könnyen elérik a hólyagot.


A hólyagba feljutott baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, számuk 17-30 perc alatt duplázódik. Ezért fontos az első tünetek jelentkezésekor tenni a felfázás ellen: a baktériumokat elpusztítani (oki terápia), illetve szaporodásukat gátolni és a tüneteket csökkenteni.

Ergo az történt, hogy a vizes bugyiban és nadrágban töltött éjszaka tökéletes táptalajt jelentett az E. coli baktériumoknak, amelyek így vígan és szaporán befészkelték magukat a húgycsövembe. A nedves ruha hatására a kismedencém lehűlt, és az immunrendszeremet kissé eltompította a hideg. Ilyenkor a baktériumok szaporodásának semmi sem szabhat már gátat. Ezen a ponton értettem meg, miért kell normálisan felöltözni nyáron is. És hogy ezt miért meséltem el nektek? Mert most jön le az emeletről a lányom, akit másodjára zavartam vissza, hogy öltözzön fel rendesen, mielőtt elindul fesztiválozni.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Te szófogadó voltál tinédzser korodban öltözködés terén?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.