fájdalom kibeszélő szakítás szerelmi csalódás
Igen, megvolt: az éjszakába nyúló zokogás, a "miért" beleüvöltése a világba, a fotóalbumok szívszaggató nézegetése - ahogyan a szakítás feldolgozásához tartozó zenei aláfestés is...

Azt hisszük, így hiteles: szükség van rá, hogy még intenzívebben, még mélyebben átérezzük a fájdalmat. Úgy gondoljuk, hogy többször át kell élnünk, át kell gondolnunk ahhoz, hogy rájöjjünk: mit rontottunk el, miben hibázott a párunk. Vagy szimplán csak azért, mert ezt szoktuk meg...

Én is egymás után hallgattam a balladákat, egyrészt, mert a dalokból áradó fájdalom megérintett (biztos az énekesnővel is ugyanaz történt, mint velem), másrészt azért is, mert még nem akartam abbahagyni a szenvedést.

Aztán rájöttem, hogy talán kevésbé fájna, ha ezt a drámai, színpadias elemet, a szívbemarkoló lírai zenét elhagynám, és csend lenne körülöttem. Sírnék, ameddig a könnyeim kitartanak, vagy ameddig nincs más dolgom, esetleg meg nem unom, de aztán abbahagynám. Igen, benne van a pakliban, hogy talán már csak megszokásból játszom le újra és újra ugyanazt a balladát, ami az elején még valóban összhangban volt a lelki világommal.

Szakításkor ugyanúgy nem vesszük észre az ilyen apróságokat, ahogyan a kapcsolatunkban sem tűnnek fel a változások, az egymástól való lassú elidegenedés: hogy már nem várjuk haza a másikat olyan kitörő örömmel, hogy ami korábban nem idegesített, az mától igen, és, hogy már csak megszokásból vagyunk együtt, nem pedig szerelemből.

Forrás: Shutterstock

Tény, hogy a lángolás egy idő után alábbhagy, még akkor is, ha folyamatosan izzítjuk a tüzet, a szenvedélyt. Persze továbbra is vágyhatunk a másikra, de a rózsaszín köd bizony egy idő után átláthatóbb lesz, újabb néhány év múlva pedig egyszerűen szertefoszlik. Erre az időszakra a szerelem vagy mély szeretetté alakul, mely aztán egy életre kitart, vagy észrevesszük, mennyire mások vagyunk már, mint az elején, és szakítunk...

Szakításkor pedig azt gondoljuk: egy hosszú kapcsolat után bánkódni is hosszú ideig kell, ezért kitartóan marcangoljuk a lelkünket, felidézzük a boldog pillanatokat... Egészen addig, amíg el nem jön egy olyan másodperc, amikor egyszerűen elfeledkezünk róla.

Fontosabb lesz valami, egy apróság: hogy mit kell venni a boltban, mikor kell felhívni valakit, vagy, hogy tankolni kell az autóba. Valami, ami a napi rutinhoz tartozik, és ami egy pillanatra elfeledteti a bánatunkat. Na, ez a legkésőbbi időpont, amikor abba kell hagyni a szomorú zenék hallgatását: váltani kell rockra, egyúttal összepakolni az exünk ruháit a szekrényből - és azt sem szabad figyelgetni többé, hogy lájkolta-e a képünket a közösségi oldalon...

Mert a tudatalattink előbb tudja, mint az agyunk, hogy lesznek még szebb és boldogabb napok a mostaninál, és jelzi, hogy le kell zárni a múltat: ideje nyitni a világ és az új ismeretségek felé. Mi pedig rádöbbenünk, mennyire igaza van, mert közben talán picit elkezdtük unni a szerelmi bánatot - vagy lehet, hogy nagyon?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.