menyasszony kibeszélő bosszú szerető
Ma felhívott a férjem (ó, bocsánat, a volt férjem), hogy a gyerekünk iskolai programjára szeretné elhozni az új nőjét.

Persze ő nem így mondta, hanem affektálva közölte, hogy szeretné, ha a menyasszonya, akinek a gyerekünk életében a jövőben fontos szerepe lesz, részt vehetne a lányunk szokásos programjaiban, és velem is megismerkedne. Egy "kócs" barátja azt javasolta, hogy ez lenne mindenkinek - főleg a gyereknek - a legjobb, hiszen így nem lenne kívülálló az életében. Szerinte ez a mozaikszarság (na jó, ő azt mondta, a mozaikcsaládunk) akkor tud jól működni, ha mindenki a helyén van benne, és mindenkit elfogadunk.

Olyan mérges lettem, hogy alig tudtam megszólalni, gyorsan le is tettem a telefont, hogy majd átgondolom, és visszahívom. Azóta is forrongok. Ugyan hogy történhetett meg, hogy a férjem, aki még két évvel ezelőtt azt sem tudta, hogy létezik olyan, hogy "kócs", most - barátjának nevezve egy ilyen embert - mozaikcsaládról beszél nekem a telefonban? Mit ki nem hoz belőle az úgynevezett menyasszonya!

Na most, nekem nincs mozaikcsaládom. Én itt vagyok egyedül a lányommal. Ha az új nője azt hiszi, hogy mozaikost játszhat, akkor nagyon téved. A másik, hogy azt mondja nekem, hogy a menyasszonya... Én voltam a menyasszonya. Ez a nő, aki a szeretője volt és most vele él, hogy lehetne már a menyasszonya?! Az egy szent fogalom, nem olyanoknak találták ki, akik mások férjeit szedik el. Egyébként meg micsoda hülye ötlet már, hogy majd ott leszünk együtt a kislányom mellett az iskolában! Háremet akar felvonultatni, vagy mi?

Hirtelen rám tört minden, amit az utóbbi másfél évben elszenvedtem. A döbbenetem, amikor bejelentette, hogy válni szeretne, mert beleszeretett valakibe. A fájdalmam, hogy elveszítem, és egyedül maradok a lányommal. A félelmem, hogy hogyan fogom felnevelni a gyerekünket, akit közösen hívtunk életre. A szégyen, hogy ezek szerint leszerepeltem, mint nő. A haragom, amiért megteheti, hogy kisétál az életünkből, és akár azt is, hogy nem látjuk többet. Én pedig itt maradok ennek a házasságnak a fogságában, mert persze imádom a gyerekem, de ettől kezdve én már egyedülálló anya leszek, aki a kutyának sem kell majd nőként.

Forrás: Shutterstock

Jaj, azt hittem, már jobban vagyok, erre itt egy ilyen telefon, és már megint bőgök. Láttam már a nőt: egyszer egy apás hétvégéről visszatérve, a kislányom táskájában ott lapult egy fénykép egy közös programról, amin ott páváskodott az én családom mellett. Kiglancolva, műmosollyal fogta a férjem kezét, látszott rajta, hogy azt gondolja, övé a világ. Még jó, hogy a lányomhoz nem ért hozzá. Még most is szégyellem, de kiloptam a lányom táskájából a fényképet, és amikor nem volt otthon, odaálltam a tükör elé, és nézegettem: vajon mitől annyival jobb az a nő, hogy az egész szép életünket oda lehetett dobni miatta?

Tényleg ennyit számít a ránc nélküli arc, amikor még nem is olyan régen nevetve néztük a tükörben, hogy minden ráncunknak ismerjük a történetét? Ennyit ér egy feszesebb fenék, ami nekem is volt, vagy egy nagyobb mell, ami pár év múlva semmivel nem lesz különb az enyémnél? Vagy ez a látható gond nélküli szemtelenség volt az, ami megfogta ebben a nőben? Biztosan nekem is volt ilyen kifejezés a tekintetemben, amikor még fogalmam sem volt arról, hogy milyen rohadt kemény is tud lenni az élet.

Most, hogy így újra elöntött minden ezzel kapcsolatos fájdalmam, rájöttem: nem akarom őt ott látni az iskolában. Semmi köze ahhoz, ami velünk történik. Legyen saját családja, saját gyereke, álljon majd ott annak az ünnepségén! Nem tudom, kívánom-e neki, hogy egyszer átélje ugyanezt, amit én miatta - de ha vele is megtörténik, akkor majd legalább megérti, hogy mit tett.

Össze kell szednem magam. Vissza kell hívnom a férfit, aki lecserélt egy másik nőre, és higgadtan kell neki elmondanom, hogy ha nem tud egyedül jönni az iskolába és odaállni mellém, akkor inkább ne jöjjön! Nem veheti észre a hangomon, hogy mennyire kiborultam. Nem mondhatom meg neki, hogy nem vagyok hajlandó végigélni az összehasonlítgató tekinteteket, a lesajnáló pillantásokat. Nem tehetem ezt meg magammal. Ő úgysem értené, ha azt mondanám, nem teheti ezt meg velem...

Réka történetét Bali Edina Zsanna jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.