párkapcsolat kibeszélő férfi kapcsolat nemek hárítás döntés felelősség
A férfiak szerint minden nő aranyásó és csak kihasznál, a nők szerint pedig minden férfi bunkó és gyerekes, akinek a nők csak játékszerek. Tényleg ennyire siralmas lenne a helyzet, vagy van amikor önmagadban kellene keresned a hibát?

Az emberi kapcsolatok, kiváltképp a szerelem nem egyszerű terep, így nem meglepő, hogy mindannyiunknak akad a tarsolyában néhány nevetséges, keserű vagy egyenesen elrettentő sztori az ellenkező nemről. Néhányaknak több rossz élmény is jut, amiktől persze könnyedén megcsömörlünk és hajlamosak vagyunk elveszíteni a romantikába vetett hitünket. Ettől aztán még mélyebbre süllyedünk, hiszen ki megkeseredik a maga rossz tapasztalataitól, ki pedig a cinizmus páncélját magára öltve kezeli le a múltbéli sérelmeit, elzárkózva a jövőbeli lehetőségektől.

Egy dolog közös: előbb vagy utóbb mindannyian eljutunk egy olyan mélypontra, ahol úgy érezzük, hogy az egész világ, de legalábbis az ellenkező nem minden képviselője ellenünk van. Minden férfi éretlen, felnőtt testbe zárt gyerek, akinek csak szexre és az ő kiszolgálására kellenek a nők, a gyengébbik nem tagjai pedig mind pénzéhes aranyásók, akiknek elment minden eszük. Azért ennyire talán nem sötét a helyzet, hiszen végiggondolva, általános értékítéletet mondani az emberiség felére elég sarkalatos dolog, főleg akkor, amikor léteznek pozitív példák is körülöttünk.

Bár néha jogosan tűnhet úgy, hogy minden férfi és nő, akibe belefutunk pontosan ugyanazokba a zsákutcákba vezetnek minket, érdemes ilyenkor kicsit hátralépni és elgondolkodni azon, vajon miért húzzuk mindig a rövidebbet, ha kapcsolatokról van szó. Néha annyira egyszerű a válasz, mint hogy magunknak választjuk újra és újra ugyanazokat az embertípusokat.

Forrás: Shutterstock

Mindannyiunknak megvannak a magunk zsánerei, azok a külső és belső vonások, amikről tudjuk, hogy egyből levesznek a lábunkról. Akkor viszont, ha egy nőnek a motoros bandatag szoknyapecér, egy férfinak pedig a csak luxushotelekben fényképezkedő, életében egy percet sem dolgozó csinibaba a zsánere és sorozatosan az ezekbe a keretekbe illő embereket hajhássza, nem meglepő, hogy ugyanazokba a falakba ütközik minden alkalommal. A valóságban ez persze nem mindig ennyire szembetűnő, sőt! Némelyikünket a kontrollmániás zsarnokok, másokat érzelmi vámpírok vonzanak be folyamatosan, arra pedig, hogy kilépjünk ezeknek az embereknek a bűvköréből, döntéseket kell meghozni és nem mellesleg komoly önvizsgálatokat tartani.

Ha hiszel abban, hogy bizonyos embertípusokat képes vagy bevonzani az életedbe, akkor abban is hinned kell, hogy ez nem a csillagok együttállásának köszönhető, hanem valahol tudat alatt vonzod őket. Akkor viszont változtatni is tudsz rajta. Ehhez azonban először alaposan meg kell ismerned saját magadat, ami sokkal nehezebb, mint az elsőre hangzik.

Ha megfejted a saját gondolkodásodat és a cselekedeteid mögötti valós motivációkat, akkor könnyebben megérted azt is, hogy miért vonzanak egyes embertípusok jobban. Sőt, lehetőséget biztosítasz magadnak arra is, hogy felismerd és tudatosan utasítsd el őket.

Szánj időt arra, hogy egyedül legyél, hogy önostorozás nélkül vizsgáld felül a korábbi döntéseidet a rád káros embereket illetően. Ha ezeket képes vagy meglépni, akkor talán meglátod, mit kell tenned ahhoz, hogy kitörj abból a mókuskerékből, amibe beleragadtál. Ettől persze még nem lesz egyszerűbb az ismerkedés, hiszen ez is csak egy részlete az emberi kapcsolatoknak. A konfliktusok és sorozatosan elkövetett rossz döntések azonban nem minden esetben tőlünk függetlenek, szóval miért ne próbálnánk meg legalább arra befolyással lenni, amire van lehetőségünk?

Mit gondolsz, a sors irányít vagy létezik a szabad akarat, mely lehetővé teszi, hogy kilépjünk abból a párkapcsolati körforgásból, ami számunkra kellemetlen?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.