PR cikk
Idehaza minden második embernek szokott égni a gyomra. Ez a reflux egyik tünete.

Nyelőcsövünk alsó néhány centiméteres szakasza egy hosszú záróizom, ami étkezéskor nyílik csak meg, hogy az étel áthaladhasson rajta a gyomor irányába. Reflux, azaz visszafolyás akkor történik, ha ez az izomgyűrű az alulról érkező nyomás hatására kinyílik és a gyomortartalmat visszaengedi a nyelőcsőbe.

A reflux ismert és kevésbé ismert tünetei

Legjellemzőbb tünete az úgynevezett gyomorégés, ami a mellkas középvonalában keletkezik és az égő érzés a gyomorszájtól egészen a torokig elhúzódhat, gyakran kisugározva a nyak, a lapockák vagy a karok felé.

A reflux másik gyakori tünete a nyelőcső égető érzése, amit a savas felböfögés okoz. Ilyenkor csípős, savas ízt érzünk akár egészen a szájüregünk alsó részéig, olykor maró fájdalommal torkunkban. Egyáltalán nem kellemes, sőt helyenként igen fájdalmas tünet is lehet.

Érdemes még megemlíteni azokat a tüneteket, amik szintén a refluxhoz köthetők, azonban nem minden esetben jeleznek egyértelműen refluxot, vagy már annak szövődményei miatt alakulnak ki:

  • nehezebb, fájdalmasabb nyelés
  • rossz szájíz és kellemetlen szájszag
  • fokozott nyálelválasztás
  • hányás

A reflux kezelése

A két kulcsterület az étkezés (megfelelő étrend) és az életmódváltás, de ha a tünetek már nem számítanak enyhének, orvos által felírható gyógyszerekre is szükség lehet a reflux ellen. A reflux kezelése sok esetben - főleg, ha enyhébb tünetekről beszélünk - nem jelent feltétlenül gyógyszeres beavatkozást. Nézzük, mire kell figyelnünk!

Forrás: Shutterstock

Reflux étrend: nagy tányér töltött káposzta, mézes tea, tábla csoki, szevasztok

Köztudott, hogy a nehezen emészthető ételek (ilyenek a túl zsíros vagy fűszeres élelmiszerek) tovább maradnak gyomrunkban. Ez pedig sajnos kiválóan kedvez a reflux kialakulásának. Emiatt javasolt a gyakoribb étkezés és akkor is törekedni kell a kisebb mennyiségű adagok elfogyasztására (ez a többször, de kevesebbet elv, ami egyébként reflux nélkül is követendő táplálkozási jó tanács). A cél ugyanis az, hogy gyomrunk a bekerülő táplálékot gyorsabban megeméssze, ezáltal csökkentsük a refluxot kiváltó okok egy részét.

A megfelelő étrend kialakítása azonban ezzel nem merül ki. Kerülnünk kell, de legalábbis csökkentenünk azoknak az ételeknek és italoknak a fogyasztását is, amelyek a nyelőcsövünk záróizmának működését károsan befolyásolhatja. Ide tartoznak az alkoholos italok, a kávé, a tea, de a csokoládé is. Sajnos keveseknek adatik meg, hogy ezekből egyiket sem fogyasztják rendszeresen, így ez sokunk számára kihívást jelenthet (viszlát, napközbeni kávézás).

Forrás: Shutterstock

Az már valószínűleg senkit sem lep meg ezek után, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása is kerülendő. Ennek két oka van: egyrészt puffasztanak, másrészt savasságuk irritálja a nyelőcsövet és a gyomrot. A tömény édességekről (ide tartozik a méz is) és a savas ételekről is le kell szokni ilyenkor. Ha szeretnénk érdemben tenni a reflux ellen, ezekre nagyon oda kell figyelnünk!

Beveszek egy kis szódabikarbónát és már jobb is, hol itt a probléma?

Ha tüneteink még nem olyan erősek és úgy gondoljuk, hogy figyelve étkezésünkre, megpróbálunk olyan készítményeket beszerezni, amikről tudvalevő, hogy segít refluxunkon, ebbe az irányba indulhatunk neki a reflux elleni csatában:

  • szódabikarbóna: ezt valószínűleg mindenki tudja, nem is részleteznénk, a leghétköznapibb antacidáról (savközömbösítőről) van szó
  • magnézium- és alumíniumsókat tartalmazó készítmények: gyógyszertárban recept nélkül kaphatók, hatásuk a szódabikarbónáéval azonos, nyugodtan kérjük ki a gyógyszerész tanácsát

Egy gond azonban kétségkívül van velük, még ha egyszerűnek is tűnhet a megoldás. A probléma az, hogy ezek a készítmények ugyan gyorsan enyhítik a tüneteket, viszont rövid ideig tart csak a hatásuk. Hosszútávra pedig mellékhatásaik miatt egyáltalán nem javasoltak a reflux ellen. Ezek a készítmények ugyanis megemelik a vérnyomást, felboríthatják a szervezet só- és vízháztartását, de még az egyszerű mezei szódabikarbóna is zavart okozhat vérünk kémhatásában, ha hosszabb ideig, rendszeresen élünk vele.

Mit tehetünk még?

Étrendünk változtatásán és a rövidtávú készítmények beszerzésén kívül van néhány mindennapos életmódbeli tanács, amelyeket a reflux ellen tehetünk. Kezdjük a legdrasztikusabb változtatástól a kevésbé megterhelőig.

Az alábbiakban csak néhány kulcsfontosságú tényezőt emelünk ki, de további hasznos tippek is várnak a goldentree.hu oldalon.

Először is: fogyjunk le!

Ha túlsúlyos vagy, van egy rossz hírünk (illetve több is lehetne, de most csak a refluxról beszélünk). Azok, akik túlsúllyal élnek, háromszor akkora esélyük van a reflux kialakulására, mint egészséges testtömegű társaiknak. Sajnos a túlsúly egy jelentős kockázati tényező, növeli a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásának esélyét.

Forrás: Shutterstock

Másodszor: ideje leszokni a dohányzásról!

Egyébként is javasolt, mivel a dohányzás a tüdőnket és a szívünket is tönkreteszi, de amit kevesen tudnak, hogy a nikotin ugyanolyan hatással van a refluxos tünetek kialakulására, mint az alkohol. Csökkenti ugyanis a nyáltermelést (ami elég hatékonyan mossa ki a feljutott gyomorsavat a nyelőcsőből), valamint elősegíti az epesók gyomorba áramlását.

Harmadszor és negyedszer: több alvás és kevesebb szűk ruha

A szoros ruhák és övek, amik szorítják hasunkat, ugyanolyan hatással vannak ránk, mint a felesleges hasi zsír: gyomorsavunkat feltolják a nyelőcsövünkbe.

Az alváshoz pedig egy jó tanács a végére: legalább 15-20 centi magas párnán aludjunk, ilyenkor ugyanis ha fel is jut, gyomorsavunk sokkal gyorsabban visszafolyik oda, ahol a helye lenne.

Reflux mentes szép álmokat kívánunk!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.