szerelem kibeszélő borderline-szindróma párkeresés boldogság
30 éves vagyok. Ketyeg az óra, és az idő bizony sosem halad visszafelé, így nem marad más, csak a tapasztalataim a múltból.

Nem tudom az emlékeimet átírni, jobbá vagy meg nem történtté tenni. Csak előre nézhetek, és igyekszem a jóra emlékezni, hogy ez éltessen. Megmártózom szívem csillogó vízében, ami a kellemes estéket és a csodás találkozásokat rejti magában.

Van bőven mit feledni, hiszen korábban állandó harcok kísérték az életem. És sokáig azt hittem, hogy a démonok a külvilág falai között bújtak meg - de később rájöttem, hogy ÖNMAGAMMAL küzdöttem mindvégig, akár a saját farkát kergető kutya. Az emberi elme csodálatos és végtelenül eszes: megvan az a képessége, hogy olyan mélyre temeti a verbális/fizikai bántalmazásból következő traumákat, hogy azt hiszed - naiv módon -, téged már nem is érintenek. Én is elhittem sokszor...

Mindent tudó, kikezdhetetlen embernek vallottam magam - persze csak kifelé. Szükségszerű volt ez a máz, ez az acélosnak tűnő szerkezet, ami egyben tartott és eladhatóvá tett. Egy palást, melyet, ha felveszek, nem látja senki sem a megtört és hányatott sorsú kislányt. Csak a vagány csajt.

Borítékolható volt, hogy az ilyen ember előbb vagy utóbb megbukik valahol - leginkább önmaga előtt. A bennem dúló harc idővel egyre nagyobb méreteket öltött: a csúfos szakítások és a meg nem bocsátott viták után már nem tudtam tovább takargatni a belső űrt, és az eltitkolt, letagadott érzékenységet. Pedig gyermekkorom óta ezt tettem, megfelelési kényszerből. Olyan személyiségjegyeket loptam és csaltam össze magamnak, amelyekre mindig van vevő.

Hiszen kinek ne kellene a szexis és mindenre kapható, laza csaj?! Aki megoldja önállóan az életét, akiért nem kell senkinek felelősséget vállalnia - ahogyan az anyja és apja sem tette. Cserébe én sem vállaltam felelősséget a társamért és a saját igényeimért, mert így a kényelmes, megszokott közegben lubickolhattam. És azt reméltem, hogy a biztonság minden esetben megvéd, és jót tesz.

Forrás: Shutterstock

De aztán egyre több alkalommal hasított belém a felismerés, hogy anyám és nagyanyám mintáit követem: megalkuvó vagyok, tűrök, és közben elégedetlenkedem. Biztosan te is ismered azt a forgatókönyvet, mikor az illető bármit elfogad a párjától a kapcsolatuk elején, aztán a kezdeti rózsaszín köd után csak a szomorú tény marad, hogy a Pista/ Klári sem olyan jó nekem, és felmerül a kérdés: "Tényleg ezért az emberért adtam fel magam?"

Nem, nem érte adtad fel magad. Hanem valójában azért, hogy elhitess magaddal egy vágyott illúziót, egy délibábot. Mert így legalább volt valaki, aki fogta a kezed, akinek fontos voltál, és akinek kócos hajjal vagy focimániával is jó voltál.

Aztán felismertem: felül kell emelkednem a vágyaimon, hogy ne ámítsam saját magam. Mert van egy részem, ami igaz, érzékeny, szentimentális, valamint igazán nőies. És bizony nemcsak a maníros énemre van kereslet, hanem a valódira is. Az utóbbi időben egyre több hasonlóan nyílt és egyenes ember vesz körül.

Csodálatos érzés, hogy végre felvállalhatom a múltam minden pillanatát, nem kell a szőnyeg alá söpörnöm a fájdalmaimat, de az önsajnálat mélyvizében sem fürdök tovább. Lelkemet szépen, lassan elengedi a múltam szörnyetege, és megcsillogtathatom szép valómat. A kissé gyermeki, eleven, szeretni való és bátor nőt.

Végre levethetem a férfias attitűdöt, a keménységet és a családfenntartó szerepet. Zöld lámpát kaptam, hogy a saját életemet éljem. Már nincs zűrös család, rosszul választott párkapcsolat. Megtaláltam a belső boldogságom és a hitem, mely utat mutat a nehezebb pillanatokban.

Már vágyom a testi érintést és a tiszta, érzelmekkel teli kapcsolódást. Szeretném kinyitni lelkem belső - hét lakat alatt őrzött - világát. Jó lenne végleg szorongás nélkül létezni és szeretni, szeretve lenni. Boldoggá tesz, hogy tiszta tükröt tarthatok magam előtt: hogy felismertem a hibáimat, lett magamba vetett hitem, és elindultam egy úton, melynek a végére érve megtanulhatom szeretni magam.

Pázmándi Anikó

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.