Te is tehetsz a felfázás ellen, de van, amikor már csak az orvos tud segíteni

magazin megbetegedés urzinol2022 felfázás hólyaghurut
Sokan többször is megtapasztaljuk életünk során, milyen kellemetlen tünetekkel járhat a felfázás. A tévhitekkel ellentétben nemcsak ősszel vagy télen, de nyáron is könnyedén felfázhatunk. A kellemetlen tüneteket pedig nem érdemes figyelmen kívül hagyni, én már csak tudom...

Sajnos nekem is van tapasztalatom a fent leírtakkal kapcsolatban, ráadásul tavaly a lehető legrosszabbkor, a nyár közepén fáztam fel, bár tény, hogy ez sosem jön jókor. Augusztusban több mint egy héten át szenvedtem a felfázás pokoli tüneteitől. Fájt a hasam, a derekam, és kínlódtam a folyton sürgető vizelési ingertől, a fájdalmas pisilésről nem is beszélve. Utólag azt gondolom, egy közös, esti jakuzzizás okozhatta a bajt, amikor a fürdőzés után még órákig rajtam volt a vizes fürdőbugyi. Na, azóta nem csinálok ilyet!

Mivel több barátnőmnek meggyűlt már a baja a felfázással, sejtettem, hogy nekem is hólyaghurutom van, de kezdetben azt gondoltam, majdcsak javul a helyzet magától is. Elmentem dolgozni, ügyeltem arra, hogy ne legyen kint a derekam, szandál helyett tornacipőt vettem, de így is félóránként pattantam fel a helyemről, hogy kiszaladjak a mosdóba.

Ha pisiltem, pokolian fájt, égett, és egészen új értelmet nyert a „megkönnyebbülés" szó. Aznap dél körül aztán úgy döntöttem, sokkal kevesebbet fogok inni, addig sem kínlódok a pisilés közben érzett fájdalommal. Egy pillanatig elhittem, hogy ez majd megoldja a problémámat, de most már tudom, mekkora hülyeséget csináltam ezzel, hiszen éppen hogy hátráltattam a gyógyulást azzal, hogy nem pisiltem, mivel ezáltal segítettem a hólyagomban „dekkoló" baktériumok szaporodását.

Forrás: Shutterstock

Este, amikor hazaértem, ülőfürdővel próbáltam mérsékelni a tüneteket, ami egy kis enyhülést hozott, de csak addig, amíg a kádban ücsörögtem. Másnap megint elmentem dolgozni, de egyre ramatyabbul voltam, ráadásul éjszaka sem aludtam túl sokat a folyamatos vizelési ingertől.

Egyre erősebbek voltak a tüneteim, bágyadt voltam, és napközben, az egyik pokolian fájdalmas pisilés végén észrevettem, hogy véres a vizeletem.

Annyira megijedtem, hogy sírógörcsöt kaptam, és azonnal az üzemorvoshoz rohantam. Miután elmagyarázta, hogy mit és miért nem csináltam jól, antibiotikumot írt fel, a véres vizelet ugyanis nem játék. Azt mondta, hogy legközelebb már az első tünetek megjelenésétől kezdve igyak sok folyadékot, pisiljek gyakran, és szedjek növényi alapú gyulladáscsökkentő gyógyszert, így pár nap alatt antibiotikum nélkül is lehet esélyem a gyógyulásra.

Szerencsére három nappal később már jól éreztem magam, megszűntek a kellemetlen tüneteim, és megúsztam a vesemedence-gyulladást, ami sokaknál akkor alakul ki, amikor a felfázást nem vagy túl későn kezelik, és elterjed a fertőzés.

Már tudom, hogy a felfázás csak első hallásra „kis" dolog, és ha nem vigyázol, óriási galiba lehet belőle. Ezen kívül azt is megtanultam egy életre, hogy a bőséges folyadékfogyasztás amiatt is fontos, hogy a baktériumok ne tudjanak megtelepedni a húgyutakban, így akkor is érdemes többet inni, ha már megvan a baj.

A legjobb barátnőm, Brigi nálam egy kicsit szerencsésebb volt, ő ugyanis amint észlelte az első kellemetlen tüneteket, sok folyadékot ivott, segítve ezzel a baktériumok távozását, mivel annak ellenére, hogy kellemetlen érzéssel járt a pisilés, gyakran ment a vécére.

Ráadásul már a legelején elkezdett medveszőlőlevélkivonat-tartalmú gyógyszert szedni, ami amellett, hogy antibakteriális, még gyulladáscsökkentő és enyhén vízhajtó is. Pár nap alatt elmúltak a tünetei, és orvoshoz sem kellett fordulnia.

Egy szó, mint száz: kedves nőtársaim, ne vegyétek félvállról a felfázást, tegyetek időben az ezzel járó kellemetlen tünetek ellen, és ha kell, forduljatok orvoshoz!

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.