fájdalom kibeszélő szakítás
Ha már nem akarunk folytatni egy románcot, számtalan lehetőségünk van, hogy a másik tudtára adjuk. Akik nem elég egyenesek a személyes beszélgetéshez, azok telefonálhatnak, megírhatják sms-ben, e-mailen, chaten, vagy akár elhúzathatnak repülőgéppel egy transzparenst az ablakunk előtt azzal a szöveggel, hogy "Bocs, vége."

Bármilyen megoldás jobb annál, mint ha se szó, se beszéd eltűnsz valakinek az életéből - mintha sosem ismertétek volna egymást. Nem tudom, melyik pöcegödör árnyékos zugából másztak elő azok a lények, akik erre képesek, de abban biztos vagyok, hogy a legdurvább szakítás sem okoz olyan lelki sérüléseket, mint ez. Mindannyian kerültünk már hasonló helyzetbe.

Amikor a másik fél észrevétlenül, perisztaltikus féregmozgással araszol ki a kapcsolatból. Hagy maga után valami gusztustalan nyálkás nyomot - kérdőjeleket, értetlenkedést, megbántottságot és haragot.

Az elszivárgás azért okoz mélyebb sebeket a váratlan odamondós befejezésnél, mert kimaradnak a szakítás egymást követő szakaszai, amik segítenek azt feldolgozni: az értetlenkedés, a kérdések, a szomorúság, a harag, majd végül a közöny. Az az információ hiányzik, amitől el tudnánk indulni ezen az amúgy is fájdalmas úton. Így a lépések összekeverednek, és ebből a sűrű katyvaszból próbálunk kimászni. Ami olyan, mintha valaki kitenne egy sötét erdőben zseblámpa és iránytű nélkül.

Nem értjük, mi történik, tele vagyunk kérdésekkel, amit a másik soha nem válaszol meg - és ezért egyszerre érzünk szomorúságot és haragot. Néha legszívesebben végignéznénk, amint a másikat megkínozzák egy nyirkos alagsorban, miközben vigyorogva tömjük magunkat francia krémessel. Máskor pedig csak arra vágynánk, hogy magához öleljen, vagy legalább mondjon egy-két kedves szót. Valamire viszont a lelkiállapotunktól függetlenül, folyamatosan várunk. Arra, hogy a másik becsületesen elénk álljon, és végre elmondja a tutit.

Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Praetorianphoto

A felszívódott kedvesünk néha bizonytalanságból, vagy a lelkiismerete hangját követve előkerül - mert a lelke mélyén érzi, hogy görény módon viselkedett. Ekkor jönnek az érdeklődő és (szerinte) jópofa üzenetek, mert szeretné hinni, hogy azért minden oké, mégsem utáljuk annyira.
Vannak, akiknek ez a csiki-csuki játék elégíti ki a sivár lelki szükségleteit: néha előkerülnek, majd amikor pozitív visszajelzést kapnak, érdeklődést tapasztalnak, újra eltűnnek.

De van olyan is, aki örökre eltűnik, és soha nem tudjuk meg, hogy végülis akkor ő most szó nélkül szakított velünk, vagy csak szétmarcangolta egy jegesmedve - de inkább az utóbbiban reménykedünk. Mert senki sem szeret szembesülni vele, hogy a fényes páncélt viselő lovagja valójában egy alumínium fóliába tekert bohóc. Egy olyan önző bohóc, akinek tökmindegy, hogy nekünk meddig tart túllépni a fájdalmon, és mennyi idő múlva leszünk készen egy új kapcsolatra.

És ez a legmegbocsáthatatlanabb az egészben: az időnket veszi el, ami jóvátehetetlen.

Habár idővel kiszeretünk a tisztességtelen emberből, elhalványul az emléke, és sikerül továbblépünk, de lezárás nélkül a tüske örökre bennünk marad. Összefutni azzal, akitől bizonytalanságból, kényelemből, konfliktuskerülésből ilyen gyáván vettél búcsút, ugyanolyan ciki lesz a jövő héten, mint tíz év múlva. Mert minden egyes alkalommal kimondatlanul is ott fog lebegni kettőtök között a levegőben.


Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.