szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat hazugság
Aki azt állítja, hogy párkapcsolati szituációban még sosem lódított vagy hallgatott el bizonyos információkat, az hazudik. A teljes igazságot gyakorta még akkor is embert próbáló lehet elmondani a másiknak, ha őszintén szeretjük őt – sőt, sokszor akkor válik igazán nehéz feladattá.

Legyen szó kegyes füllentésről vagy plafonszakasztó hazugságról, bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy nem fedte fel a valóságot kedvese előtt, és erre – természetesen – nyomós oka volt. Vagy mégsem?

Néha úgy tűnik, a romantikus viszonyokban kettős mércét alkalmazunk az őszinteséggel vagy annak hiányával kapcsolatban. „Jó, jó, hazudtam, de az ő érdekében tettem." vagy „Tény, hogy akkor nem mondtam igazat, de az más volt, nem olyasmiről kamuztam, mint ő azon a bizonyos napon Krisztus előtt 625-ben, amiről amúgy képernyőfotóm is van.", és még sorolhatnánk a kifogásokat.

Miért hazudnak a férfiak és mi a nők lódításának oka?

Hogy melyik nem ferdít többet, arról nem érdemes vitatkozni, sokkal fontosabb az, hogy mi motiválja az urakat és a hölgyeket a mismásolásra.

A témában folytatott kutatások alapján a férfiak rendszerint önös érdektől vezérelve füllentenek párkapcsolati szituációkban, pontosabban önmagukat akarják jobb színben feltüntetni, illetve szeretnék elkerülni a leszúrást, a nyaggatást. A nők ezzel szemben legtöbbször mások lelki békéje és a kapcsolati bizalom megőrzése érdekében fanyalodnak az őszintétlenségre.

Ezek a viselkedésminták valószínűleg az őskorból erednek, hiszen „a teremtés vadászó, halászó, családfenntartó koronája" nem engedhette meg magának azt, hogy gyengének vagy hiteltelennek lássák őt, a nők pedig már hajdanán is jól értettek az otthon melegének megőrzéséhez és a csoporton belül kialakult konfliktusok elsimításához.

Természetesen mindkét nemre igaz az, hogy azért sumákolnak, hogy abból előnyük származzon, és ezt már egészen kicsi korunkban megtapasztalhatjuk, hiszen amit anyu-apu nem tud, az nem fáj nekik, következésképpen nekünk sem.

Forrás: Shutterstock

Akik szigorú szülők mellett, tilalmak erdejében cseperedtek fel, hajlamosabbak lehetnek a hazudozásra, mint azok, akiket nem neveltek túl kemény kézzel.

A korlátozó közegben élő gyerkőc lassan megtanulja, hogyan lehet kijátszani a gondviselőket, és azt a káros képzetet teremti meg magában, hogy a hazugság a béke és a nyugalom záloga. Ez rengeteg konfliktust és szívfájdalommal teli percet eredményezhet későbbi párkapcsolataiban, hacsak nem dolgozik magán tudatosan, hogy kigyomlálja elméjéből ezeket a negatív mintákat.

A tündérmesébe illő felfogás szerint annak semmiképp nem hazudunk, akit szeretünk, ám egy párkapcsolat soha nem annyira szeplőtelen, hogy mindkét fél minden esetben sértődés nélkül elviselje a teljes igazságot. El kell fogadni, hogy férfi és nő másképp működik, mindketten mást gondolnak főbenjáró bűnnek és tolerálhatónak, ha pedig valaki rátalál arra, aki mellett ezek a szabályok érvényüket vesztik, akkor halleluja, soha ne eressze, harcoljon érte a nehéz időkben is!

Egy igaz szerelmi kötelék ideális esetben olyan szentély, ahová a csalfa, hazug világból menekül az ember, épp ezért fáj annyira, ha valamelyik fél megtöri ezt az egységet.

Ennek fényében pedig nem is az a legfontosabb kérdés, hogy valaki a párja őszinte érzéseit semmibe véve, komoly kérdésekben hazudik, azt miért teszi, hanem az, hogy ha van szíve ezt meglépni, akkor egyáltalán megérdemli-e, hogy együtt legyen az illetővel.

Te szoktál hazudni a párodnak?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.