Ketten egy gatyában - Ki hordja igazából a nadrágot egy párkapcsolatban?

szerelem szerepek kibeszélő magazin kapcsolat uralkodás nadrág
A sztereotípiák miatt úgy gondoljuk, hogy egy kapcsolatban a férfiak hordják a nadrágot. Ez valóban így van? Feltétlenül magára kell vállalnia valamelyik félnek a domináns szerepet? Vagy együtt is viselhetjük azt a gatyát?

Egy egyenrangú, jól működő kapcsolatban élek, ahol nem akar egyikünk sem a másikon uralkodni. Ideális esetben mindenben közösen döntünk, vagyis együtt hordjuk azt a bizonyos nadrágot. Az biztos, hogy ez nem egyszerű helyzet. Elfogadónak kell lenni, önzetlennek, megértőnek, engedékenynek és mindvégig tisztelettel kell lennünk a másik felé. Van olyan szituáció, amikor csatát veszítünk, mert valami nem úgy alakul, ahogyan szerettük volna. Az egyenrangú kapcsolatra nemcsak a hasonló személyiségű és gondolkodású emberek képesek, hanem azok is, akik szem előtt tudják tartani, hogy nem kell mindig legyőzni a másikat.

Harcokat és vitákat a mi kapcsolatunk is megél. Van, hogy hangosan, de előfordul olyan is, amikor ezeket csendesen, magunkban vívjuk meg. Mi úgy redukáljuk le ezeknek a csatáknak a számát, hogy előre lefektetett szabályok szerint élünk. Megbeszéltük, hogy közösen végezzük a házimunkát, felosztottuk egymás között azt, hogy ki és mit csinál - például ő porszívózik én pedig mosogatok -, vagyis nem a klasszikus női-férfi szerepekben élünk. Közösen választjuk ki, hogy legközelebb hova utazzunk, milyen legyen az új konyhabútor vagy a falszín a nappaliban. Mi kéz a kézben oldunk meg minden szembejövő kérdést és problémát.

Forrás: Shutterstock

Úgy gondolom, hogy a mai világban már annyira összemosódtak a szerepek, hogy nem lehet beskatulyázni azt, hogy pontosan kinek mi a feladata a kapcsolatban. A modern életben a nők már ugyanúgy dolgoznak, ahogyan a férfiak, ezért az otthon elvégzendő munkát is meg kell próbálni egyenlően felosztani.

A kapcsolatokban az egyikünk általában határozottabb jellem, mint a másik, hiszen nem vagyunk egyformák. Arra viszont a markánsabb félnek is oda kell figyelnie, hogy ne érezze magát a másik fölé rendelve, ne legyen diktátor, aki meg akarja mondani, hogy épp mikor, mit kell csinálni, hanem fogadja el a párja véleményét is.

Sokan erről a témáról még azzal a régimódi felfogással gondolkodnak, hogy egy családban a férfinak kell hordania a nadrágot, a nő pedig szolgálja ki a férjét. Szerintem ezzel sincs semmi probléma, ha ebben a felállásban mind a két fél jól érzi magát. Viszont azt szögezzük le, hogy a "Ki hordja a nadrágot?" kérdés nem azt jelenti, hogy kinek több a fizetése, ki kezeli a pénzt, ki dönti el, hol nyaraljunk, hanem azt, hogy ki dönt a család vagy a párkapcsolat fontos kérdéseiről.

Mindannyian ismerünk olyan embereket a környezetünkben, akiknek szükségük van az irányításra. Egy nő is ugyanúgy foghatja a gyeplőt a kapcsolatban, mint egy férfi, tehát ez a kérdés sem fekete vagy fehér, hanem nagyon is sokszínű. A legfontosabb, hogy mindenki tartsa szem előtt, neki mire van szüksége, és ezt beszélje is meg a párjával.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.