terhesség kibeszélő magazin várandósság anyaság
Életem egyik legboldogabb pillanata volt, mikor megtudtam, hogy babát várok. Régóta próbálkoztunk a férjemmel, nehezen jött össze, de szerencsére mindenféle külső segítség nélkül ránk talált a csoda.

Azon (valószínűleg kevés) szerencsések közé tartozom, akik elmondhatják magukról, hogy nem terhesek voltak, hanem várandósak. Tudtad, hogy óriási különbség van a kettő között, ha jobban a mélyére ásol a témának? A terhességet néha tényleg tehernek éled meg, kezdve a reggeli rosszullétekkel, később ízületi fájdalmakkal, a hullámzó hangulattal, amit a hormonok felborulása okoz.

Én a falánkságon kívül semmi ilyesmit nem éltem át - szerencsére.

Elégedett, boldog várandós fiatal nő voltam, egészen addig, míg a pocakom csak nőtt és nőtt, ám mikor már elég jól látható, valamint érezhető volt, hogy a baba aktívan mocorog, az emberek hirtelen késztetést éreztek a hasam tapizására.

Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy random idegenek és kismama-simogatók rohantak le a villamoson. A közeli ismerősök, barátok, kollégák, rokonok kaptak vérszemet. Mindenáron érezni akarták, mikor a baba épp NB1-es meccset játszik a hólyagommal, vagy épp tudtomra adja, hogy le ne merjek ülni - ha én pihentem, akkor ő abban a minutumban aktívkodni kezdett a hasamban.

Azt természetesen imádtam, mikor a férjem finoman a hasamra tette a fejét, vagy épp az esti tévézés közben simogatta, vagy kommunikált a babával kintről. Azt viszont nehezen viseltem, mikor az egyik kolléganőm, amikor bementem a céghez ideiglenesen leszámolni, azonnal letámadott, és kérdezés nélkül mindkét tenyerét a hasamra tapasztotta, miközben széles mosollyal a képembe vigyorgott.

"Jaj, Lucuskám! Ez annyira izgalmas dolog lehet most! Milyen érzés, mikor megmoccan a kis bogyóka odabent?"

Nehezemre esett nem odébb ugrani az iroda túlsó felébe. Megerőltettem magam és rámosolyogtam: "Fura, de nagyon szeretem." – feleltem, és lesöpörve a hasamról a kezét, én kezdtem el dédelgetni a babámat kívülről, majd amilyen gyorsan tudtam, távoztam.

Forrás: Shutterstock

A tágabb családban a kisgyerekek voltak oda érte nagyon... akárhányszor családi ebédet ültünk, folyton a közelemben voltak, hol az egyik, hol a másik, hol mindegyik mancsa, füle a hasamon pihent... Várandósként nem illett, de az ilyen piócás pillanatokban időnként eszembe jutott, hogy mennyire idegesít engem ez a korosztály... Aztán gyorsan átkattintottam az agyamat és mantráztam, hogy én kicsivel jobb neveltetést fogok adni a saját gyerekemnek. Az elsőszámú lecke az lesz, hogyan ne tolakodjunk be mások aurájába...

Isten lássa lelkemet... a leendő nagymama és a legjobb barátnőim is az őrületbe kergettek. Előbbi talán jobban várta a babát, mint mi magunk (bár ezt magamban erősen cáfoltam, mert anya tuti nem várta már, hogy újra hason alhasson...), és ezt aktívan ki is fejezte. Mindennap videotelefonálnunk kellett, elmesélnem milyen volt a napom, miket csinált a baba a hasamban, sőt, mutatni is neki, mikor én épp a kanapén feküdtem, a baba pedig kifelé jelezte nekem nyugalmam iránti elégedetlenségét, és majd' kitört a hasamból a kis lábaival.

A barátnőimmel a bevásárló körutak és közös ebédek Luca-pocak-ajnározásba mentek át, és esküszöm volt, hogy egy zsúfolt étteremben ülve nyúlkáltak a hasamhoz és beszéltek a babához, mintha már ő is ott lett volna velünk...

A várandósság vége felé már inkább éreztem magam terhesnek. Gondterhesnek, mintsem boldog, kicsattanó, várandós nőnek. Egy dolgot vártam már, de nagyon: hogy végre megszülessen a baba és abbamaradjon a pocaktapi és ne kelljen mézes-mázos mosollyal azt felelnem a „Szabad?" kérdésre, hogy „Persze", és hagynom, hogy izgatott kezek kommunikáljanak a babámmal kintről...

Luca történetét Pokk Brigitta jegyezte le

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.