Ha te csak jót akarsz, akkor miért ártasz a saját gyerekednek?

magazin család kibeszélő személyiség gyerek nárcizmus mérgező szülő bántalmazás
Kik a mérgező szülők? Azok, akik személyiségromboló hatással vannak a saját gyermekeikre. Miért fontos ezzel foglalkozni? Azért, mert az a szülő, aki így viselkedik, valahol, valamikor maga is megsérült. És azért, mert a gyermek, aki így nő fel, feldolgozás hiányában önmaga is mérgező szülővé, társsá válhat.

Sajnos, manapság túl sokszor halljuk ezeket a gyógyulást gátló mondatokat: „Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének. Mindent megtettek, amit tudtak. Nem haragudhatsz a szüleidre, mert az életedet köszönheted nekik." Igen, igaz, hogy egy szülő jó esetben jót akar. A legjobbat. De mi van akkor, ha önmaga sem látja, mi a jó, a saját sérülése miatt? Ebben az esetben úgy rombol, hogy maga sincs tisztában a tettei következményével.

Az is igaz, hogy egy szülő igyekszik mindent megtenni, de nem lehet folyton felmenteni azokat, akik arra hivatkozva, hogy ők ennyit tudtak, itt tartottak akkor, bántották a gyermeküket. Mindenkinek ugyanannyi lehetősége van arra, hogy felismerje a saját káros viselkedésmintáit, és ezeken változtasson. Persze, nehéz, ez nem is kérdés, de hosszútávon mindenképpen megéri. A szülőre pedig lehet haragudni, mert időnként ő is tehet olyat, ami húsba vág. Emellett lehetnek nagyon szerethető tulajdonságai is, a kettő nem zárja ki egymást. Viszont érdemes ezzel dolgozni: egyszer jól ki kell haragudni magunkat, és utána előre kell nézni.

Számos esetben ez a fajta szülői attitűd, hasonlóan a többi bántalmazáshoz, annyira észrevétlen, hogy a gyerekek csak felnőttként jönnek rá arra, mi történt velük. Felnőttként pedig nagyon nehéz szembesülni azzal, hogy éppen azok bántottak, pont azok miatt lett sérült a személyiség, akik szeretik, akiket szeret. Minden megkérdőjeleződik ebben az esetben. Ráadásul azért is különösen nehéz ez a helyzet, mert egy gyermek számára a szülei piedesztálon vannak: ők adják az élethez való jogot, a gyökereket, a létbiztonságot, és ha ez sérül, az a gyermek számára feldolgozhatatlan. Ezért van például az, hogy még a súlyosan bántalmazott gyerekek is kialakítanak a maguk számára egy idealizált képet a szüleikről, és ahhoz ragaszkodnak. Mert ha ez az alap megsérül, akkor az egész élet sérül.

Forrás: Shutterstock

De nézzük, honnan ismerhető fel felnőttként, hogy ilyesmiben volt része valakinek?

A mérgező szülő nem tekinti a gyermekét autonóm lénynek, totális kontrollt szeretne gyakorolni fölötte. Folyamatosan ellenőrzi, elolvassa a naplóját, belenéz a telefonjába, közösségi fiókjába. A gyermektől elveszi a privát szféráját, fullasztó közelséget diktál.

Soha nem áll ki a gyerekért, soha nem védi meg, nem ad biztonságérzetet, sőt azt érezteti, minden baj, ami érheti a csemetéjét, egyedül miatta van, ő maga tehet róla. Folyamatosan bűntudatot kelt, érzelmileg zsarol. Folyton panaszkodik, milyen teher volt számára a terhesség, a gyerek felnevelése, megállás nélkül példálózik a saját áldozathozatalával, amit a gyermekért tett.

Folyton bűntudatot kelt és szeretetmegvonással büntet. Mindig, minden róla és az ő érzéseiről, nehézségeiről, igényeiről szól, amihez sok esetben a környezet is asszisztál: „Legyél jó gyerek, látod, hogy anyádnak/apádnak milyen nehéz. Legalább miattad ne fájjon a feje".

Mindig a legrosszabbat feltételezi a gyermekéről, és ennek hangot is ad: „Úgysem tudod megcsinálni, te ehhez nem vagy elég jó. Felesleges próbálkoznod, csak energiapocsékolás" - és sorolhatnám. Ha bármit szóvá tesz az, akire ilyen módon rátelepszik, azonnal kész a válasz: „De hát én csak jót akarok. Annyi mindent megteszek, de neked semmi sem jó." És egyszerűen nem érti, hol a határ egészséges segítségnyújtás, szeretet és rátelepedés, megfojtás között.

Az ő gyermekének tilos kifejezni a negatív vagy fájó érzéseit. Igyekszik rábírni, hogy ugyanúgy gondolkodjon, mint ő, azt a pályát válassza, amit ő maga is végigcsinált, vagy vágyott rá, de nem sikerült. Folyton elmarasztalja a gyereket, ha az ellent mer mondani neki, és aztán, ha a gyerek kamaszként lázadni kezd, deviánssá válik, elégedetten dől hátra: az „Lám, megmondtam, nem jó semmire." És még akkor sem látja, ő maga tette ilyenné a saját gyerekét.

Sokáig ragozhatnánk a témát, de egy dolog biztos: egy gyereknek sem lenne szabad így felnőnie. Amit ebben a korban elszenved valaki, felnőttként helyrehozható ugyan, de ekkor már kemény munkával és hosszú idővel kell számolni.

Mennyivel egyszerűbb lenne csak jól szeretni...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.